Volko v Belehrade šokoval, získal striebro v novom slovenskom rekorde

(Autor: TASR/AP)
TASR|4. mar 2017 o 19:04

Vlastné maximum zo semifinále zlepšil o 4 stotiny.

BELEHRAD. Vrcholom pre slovenskú atletiku bolo na HME v Belehrade záverečné finále dňa beh na 60 m, v ktorom Ján Volko finišoval na druhom mieste a získal pre slovenskú atletiku striebro opäť s národným rekordom 6,58.

Zlato vybojoval Brit Richard Kilty s európskym výkonom roka 6,54, bronz Švéd Sulayman Hamilton s osobným rekordom 6,63.

Štart sa odďaľoval, dvakrát štartér zdvihol finalistov z blokov a vyraziť z nich sa nepodarilo ani na tretí raz. Štart pokazil Brit Robertson a bol diskvalifikovaný.

Nemám slov, ani v najhlbšom sne som v to nedúfal, ešte si to ani neuvedomujem, čo všetko som dosiahol.


Ján Volko

Ján Volko štartoval v 6. dráhe a bol to vôbec prvý slovenský šprintér v histórii, ktorý sa ocitol v súboji o medailu v najkratšom šprinte. Podľa času zo semifinále 6,62, ktorým prelomil aj slovenský rekord Ľuboša Chochlíka 6,65 z roku 1987, mal dokonca šancu na medailu, a to by už bola naozaj unikátna záležitosť.

Dvadsaťročný Volko, člen BK HNTN Bratislava, zverenec trénerov Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka štartoval na HME prvýkrát pred dvoma rokmi v Prahe a skončil v rozbehoch 30-ty. V Belehrade už súperil s európskou elitou a ovenčil sa striebrom.

HME: Volka vo finále porazil iba jeden šprintér: fotogaléria

3.8.2017

"Nemám slov, ani v najhlbšom sne som v to nedúfal, ešte si to ani neuvedomujem, čo všetko som dosiahol," povedal Ján Volko.

"Ani neviem, čo povedať, čo sa vlastne v skutočnosti stalo. Mojím cieľom bolo v Belehrade postúpiť do semifinále a teraz pocestujem domov so striebrom, neuveriteľné. Možno je to preto, že som mal len také skromné očakávania. Mám striebro, navyše som dvakrát prekonal národný rekord. Asi mi Boh požehnal a nadelil talent."

V ére samostatnosti sa Slovensko už štvrtýkrát tešilo z medaily, trojskokanka Dana Velďáková bola bronzová v rokoch 2009 a 2011, Mikuláš Konopka vyhral v roku 2007 v Birminghame súťaž guliarov a k tejto bilancii pridal striebro unikátnym spôsobom Ján Volko.

Finálové výsledky muži 60 m:
1.Richard KiltyVeľká Británia6,54
2.

Ján VOLKO

Slovensko6,58
3.Austin HamiltonŠvédsko6,63
4.Odain RoseŠvédsko6,63
5.Theo EtienneVeľká Británia6,67
6.Pascal ManciniŠvajčiarsko6,70
7.Sulayman BahŠvédsko6,96

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volko v Belehrade šokoval, získal striebro v novom slovenskom rekorde