Sagan nebude v sobotu pre Boru ani plán B

Peter Sagan (v strede) na Tirreno - Adriatico 2021.
Peter Sagan (v strede) na Tirreno - Adriatico 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. mar 2021 o 15:30

Na San Reme nemôže byť favoritom.

BRATISLAVA. Futbalové El Clásico bolo ťahákom pre všetkých priaznivcov futbalu. Magnetom sú súboje tých najlepších. V minulých rokoch to boli práve súboje Lionel Messi verzus Cristiano Ronaldo.

Cyklistickým El Clásicom sú jednodňové preteky známe ako monumenty. Prvý z nich Miláno – San Remo štartuje v sobotu 20. marca.

Aj tu súperia o víťazstvo najväčšie hviezdy.

Peter Sagan tu zvádzal v minulosti súboje s Fabianom Cancellarom, Julianom Alaphilippom či Michalom Kwiatkowským.

Unikátne výsledky

Bilancia slovenského cyklistu na Via Roma, kde je cieľová rovinka, je neuveriteľná. Mimo najlepšej desiatky skončil len dva razy. Štyrikrát vybojoval 4. miesto, dva razy bol druhý. Len víťazstvo mu uniká. Takto vyrovnané výsledky sú v cyklistike unikátne.

Doteraz platilo, že čokoľvek sa v závere pretekov udialo, Sagan bol pri tom. Bol zárukou úspechu a pri každom svojom štarte nasadil latku veľmi vysoko.

Jeho naturelu vyhovovalo, že môže byť nebezpečný pre súperov v úniku, v menšej skupinke aj v šprinte.

Tento rok bude v porovnaní s predchádzajúcimi iný. Záver bude takmer naisto bez Sagana.

Ochorenie Covid-19 mu rozhodne na forme nepridalo. Ako na tom bude po šiestich týždňoch v izolácii, bolo až do minulého týždňa záhadou, keďže tím Bora-Hansgrohe aj pretekár sa zdržali komentárov. Tirreno – Adriatico ukázalo, že rozdiel medzi Saganom a súpermi je výrazný.

„Stratil som minimálne tri týždne prípravy,“ priznal 31-ročný cyklista. Uznal, že momentálne sa s najlepšími - van Aertom, van der Poelom či Alaphilippom - nemôže porovnávať.

„Nie som na ich výkonnostnej úrovni,“ uznal Sagan.

Sagan je len človek

Lenže slovenský cyklista upozorňuje, že ho netreba odpisovať.

„Tieto preteky som nevyhral, ani keď som bol vo výbornej forme. Ale stať sa môže čokoľvek, práve v tom je krása Miláno - San Remo. Aj keď tento rok nebudem favoritom,“ citoval Sagan portál Bici.news.

Vnútorne sa nevzdáva. Nechce klasiku takéhoto významu len absolvovať.

Záver klasiky je však mimoriadne hektický a tempo sa stále stupňuje. Cyklisti na krátkom stúpaní Poggio doslova šprintujú o najlepšie pozície. Pelotón sa tu zakaždým potrhá.

Rozdiel v kvalite sa ukáže po tom, čo majú cyklisti v nohách 280 kilometrov.  

To je porcia ako v dvoch kratších etapách. 

Preto je len ťažko predstaviteľné, že by Sagan zrazu dokázal držať krok s van Aertom či van der Poelom, keď len pred týždňom stratil na nich v jednej etape aj 25 minút. 

Ani Sagan nedokáže robiť zázraky na počkanie. Nie je vylúčené, že tento rok dosiahne najhorší výsledok na talianskej klasike v kariére. Je to prirodzené vzhľadom na covid aj na výpadok v tréningu.

Bora sa spolieha na iných

Najhoršie v San Reme zatiaľ skončil na 17. mieste pri debute pred desiatimi rokmi.

Ak by sa stal v sobotu opak a on by opäť bol v top 10, znamenalo by to, že na Tirrene len blufoval a jeho forma bola výnimočná, akurát nechcel ukázať svoje karty. To je však skôr scenár súci do filmu.

To, že Sagan nie je na tom najlepšie, dokazuje aj nominácia jeho tímu. V minulosti bol v Bore aj v Tinkoffe jediným jasným lídrom. Celý tím bol pripravený mu pomáhať.

Teraz nemecký tím posiela aj dvoch iných lídrov, ktorí sa osvedčili a víťazia - Pascala Ackermanna a Maximiliana Schachmanna. Bora tak má jazdcov pre dva rôzne scenáre.

Ackermann môže bojovať v šprinte, Schachmann, ktorý je skôr špecialistom na kopcové klasiky, sa zas môže pokúsiť o únik v závere.

Nemci sú síce nováčikovia na týchto pretekoch, ale práve na nich bude tento rok zodpovednosť za výsledok. Sagan môže len prekvapiť.

Najväčšími favoritmi sú šampióni z cyklokrosu Mathieu van der Poel, Wout van Aert a aktuálny majster sveta v cestných pretekoch Julian Alaphilippe. 

Miláno - San Remo štartuje v sobotu o 9.40. Do cieľa by mali cyklisti prísť medzi 16.45 až 17.30. Preteky vysiela naživo Eurosport 1.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan nebude v sobotu pre Boru ani plán B