Na sústredení sa otrávila jedlom. Shiffrinová je však pripravená lepšie ako vlani

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: Mikaela Shiffrin/ twitter)
Nikola Baďová|27. okt 2023 o 11:35

Do programu zapojí aj rýchlostné disciplíny.

BRATISLAVA. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová spravila v predsezónnej príprave zmenu oproti minulému roku.

Do Európy prišla skôr ako zvyčajne. 

„V minulých rokoch som prišla neskôr. Možno dva týždne pred prvými pretekmi. Najprv som si musela zvyknúť na časový posun a hneď na to som trénovala.

Bolo to náročné. Ponáhľala som sa, aby som sa dostala do pretekárskeho režimu, pretože som vždy chcela sezónu v Söldene dobre odštartovať,“ prezradila na online tlačovej konferencii. 

Cíti sa lepšie ako vlani

Prípravu hodnotí obhajkyňa celkového prvenstva pozitívne.

„Boli sme na sústredení v Čile, ktoré bolo veľmi produktívne. Mali sme veľa snehu a rozhodli sme sa tam zostať asi mesiac. Potom sme sa šli na týždeň domov a opäť sa vrátili späť na niekoľko dní. 

Trénovala som zjazd, niečo menej super-G a veľký počet tréningov v obrovskom slalome a slalome. V záverečných fyzických testoch som bola silnejšia ako za posledné roky,“ pokračovala. 

Čo robila Shiffrinová v lete?

„Veľa som cestovala. Bola som na niekoľkých zábavných podujatiach a podnikla niekoľko vzrušujúcich a napínavých ciest. Navštívila som Nórsko a Aleksandrovú rodinu. Nejaký čas som strávila na východnom pobreží s rodinou. Spoločne s celým tímom sme šli na koncert Taylor Swift. Bola to obrovská zábava. Skákali sme hore dole viac ako tri hodiny a spievali Love story.“

Úspešnú prípravu, podobne ako u Petry Vlhovej, zatienila choroba. Kým Slovenka zápasila so zápalom hrdla a niekoľko dní po sústredení v Argentíne netrénovala, Američanka mala otravu jedlom. 

„Ochorela som. Neviem, presne čo to bolo. Testy na covid boli negatívne. Nikomu by som to nepriala. Choroba ma na týždeň vyradila a potom som cestovala do Európy. Nebola som schopná robiť žiadnu kondičnú záťaž.

Musela som znovu získať silu, ktorú som stratila. Bolo to zlé načasovanie. Myslím však, že už som na tom dobre,“ uviedla. 

Napriek tomu sa Shiffrinová cíti pripravená na úvodné preteky lepšie ako vlani. Minuloročné preteky obrovského slalomu zrušili pre zlé poveternostné podmienky. Američanke to padlo vhod.

„Vtedy sa mi uľavilo. Prinútilo ma to hlbšie sa zamyslieť nad prípravným obdobím. Naplánovala som si v podstate viac času a tento rok sme to presne tak urobili. Prišli sme o osem dní skôr ako kedykoľvek predtým. Vyrovnala som sa s časovým posunom a všetky mediálne povinnosti a tréningy som zvládala lepšie. 

Minulý rok som sa dostala do solídnej formy v obrovskom slalome až na konci roka v Semmeringu. Prvé preteky sú v podstate iba príležitosť pre čo najlepší tréning. Je to jediný kopec, ktorý je momentálne riadne pripravený na lyžiarske preteky. Teším sa na to.“ 

Tímová dynamika

V americkom tíme prišlo vlani k výraznej zmene. Shiffrinová uprostred minuloročných majstrovstvách sveta zmenila trénera a rozlúčila sa s dlhoročným trénerom Mikeom Dayom. 

„S Mikom som spolupracovala sedem rokov a za veľkú časť kariéry som vďačná práve jeho práci. Nechcem sa k ničomu vyjadrovať negatívne.“ 

Po jej boku stojí žena, s ktorou v americkom tíme spolupracovala aj v minulosti. Karin Harjová sa k americkému tímu pridala v roku 2011.

Najprv pôsobila ako trénerka západného regiónu a štyri roky neskôr sa prepracovala na asistentku technického trénera do Svetového pohára. Po dvoch rokoch presedlala na rýchlostné disciplíny, kde bola až do roku 2022. 

Od marca 2022 sa stala hlavnou trénerkou kanadského ženského tímu. Bola jediná žena v prestížnom seriáli, ktorá zastávala túto funkciu. Predtým na tomto poste bola Marie Theres Nadigová, ktorá viedla Švajčiarky v roku 2004. 

Na koho sa v tíme najviac teší?

„Na Paulu Moltzanovú. Má veľký potenciál. Teším sa na jej ďalšie pódium. Je iba otázka kedy.“

„Momentálne máme naozaj neuveriteľnú tímovú dynamiku. Príchod novej trénerky do tímu prebehol bez problémov. Má výnimočné komunikačné schopnosti. 

Som nadšená, že sa posunieme vpred. Už sme zrealizovali niekoľko naozaj skvelých nápadov na sledovanie údajov a najmä s vybavením.

Bolo to niečo, čo som chcela viac preskúmať a nikdy som nemala motiváciu to urobiť. Karin má isté znalosti, ktoré mi pomôžu nájsť lepší systém,“ prezradila. 

Mieri najvyššie 

V sezóne 2023/2024 nie je žiadne vrcholové podujatie. Lyžiarov čaká 45 pretekov Svetového pohára. 

„Nie sú majstrovstvá sveta ani olympijské hry. Vlani bolo veľa pretekov v krátkom období. Kalendár na nasledujúcu sezónu vyzerá, že je viac rozložený. Máme príležitosť zaradiť do programu viac pretekov super-G, ako to bolo v posledných rokoch.“

Shiffrinová vlani súťažila v zjazde v piatich pretekoch, najlepšie skončila dvakrát na štvrtom mieste. Rovnaký počet pretekov odjazdila aj v super-G a pripísala si jedno víťazstvo v St. Moritzi. 

„Mikaela má ako zvyčajne najvyššie ciele. Jej prístup ku každým pretekom je bojovať o najvyššie priečky a nakoniec vyhrať. Chce sa sústrediť na túto pozíciu týždeň čo týždeň počas dlhých šiestich mesiacov. Vyžaduje si to cieľavedomú prácu a plánovanie. Obrovský slalom a slalom naďalej ostávajú prioritami. 

Samozrejme, v pláne budú aj rýchlostné podujatia, ktoré budú dávať zmysel v celkovom pláne sezóny,“ prezradil šéftréner ženského amerického tímu Paul Kristofic. 

Útok na ďalší rekord

Shiffrinová má na konte 88 víťazstiev SP a získala päť veľkých krištáľových glóbusov. Ak by vyhrala celkové prvenstvo aj v tejto sezóne, vyrovnala by rekord Annemarie Moserovej-Pröllovej. 

Rakúšanka dominovala v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. 

Na koho z konkurencie je najviac zvedavá?

„Na chorvátske dievčatá. Minulý rok mali celkom dosť silné výkony, najmä v druhej polovici sezóny.“

„Stretla som sa s ňou pred niekoľkými rokmi. Pôsobila na mňa ako vášnivá lyžiarka. Podporila ma. Povedala mi, že raz ju predbehnem. Vtedy som ešte nebola zďaleka nejaká hrozba. Bol to fajn zážitok. Bol by to veľký úspech, ak by som dokázala jej rekord vyrovnať. Je to jeden z mojich najväčších cieľov.

Motivácia sa nemení, každý rok obnovuje. Veľa som sa naučila aj z minulej sezóny. Tento rok sa snažím viac pristupovať k tomu, aby som si našla čas vypracovať sa do svojej najlepšej formy. Dostať sa do pretekárskej formy je ako znovu sa učiť chodiť alebo plávať. 

Niektorí sa čudovali, či som stratila motiváciu. Ja som sa pýtala, prečo? Prečo by som mala? Tento rok chcem opäť bojovať o celkové prvenstvo, pretože to bol vždy jeden z mojich najväčších cieľov.“

Prvé preteky sezóny sú na programe 28. októbra v rakúskom stredisku Sölden. Shiffrinová obhajuje prvenstvo v obrovskom slalome z roku 2021.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Na sústredení sa otrávila jedlom. Shiffrinová je však pripravená lepšie ako vlani