Šéftréner Shiffrinovej sa teší do Jasnej. Cítim tu históriu mojej rodiny, vraví

Paul Kristofic.
Paul Kristofic. (Autor: Osobný archív Paul Kristofic)
Nikola Baďová|26. okt 2023 o 16:30

Paul Kristofic má slovenské korene.

BRATISLAVA. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová obhajuje celkové prvenstvo z minulej sezóny. Okrem hlavnej trofeje získala dva malé glóbusy za slalom a obrovský slalom.

Úvodné preteky obrovského slalomu v Söldene načrtnú, ako bude vyzerať sezóna 2023/2024.

Ako hodnotí prípravu amerického ženského tímu ich šéftréner a s akými cieľmi vstupuje do sezóny obhajkyňa celkového prvenstva? 

Kvalitné tréningy v dobrej nálade

Úspešné letné obdobie amerického tímu zatienilo zranenie Niny O’Brienovej.

Dvadsaťpäťročná reprezentantka si privodila úraz ľavej nohy počas sústredenia na Novom Zélande. Američanka pravdepodobne vynechá celú sezónu. 

„Opäť to bolí. Lyžovanie, veľmi ťa milujem, ale niekedy vieš byť poriadne brutálne. Absolvovala som úspešné sústredenie a chcela som sa vrátiť k úspešným momentom. Asi to budem musieť skúsiť znovu. Nie je to však prvýkrát,“ komentovala svoje zranenie na sociálnych sieťach. 

Napriek tomu, hodnotil šéftréner amerického ženského tímu, Paul Kristofic, prípravu pozitívne. 

„Letná príprava bola vo všeobecnosti dobrá. Na západe USA sme mali dostatok snehu a mohli sme trénovať na jar a v lete. Istý čas sme strávili v Južnej Ameriky a na Novom Zélande. Občas sme zápasili s počasím, nedostatkom snehu, alebo naopak nadmierou snehu. Dosiahli sme však naše ciele a absolvovali sme kvalitné tréningy. Celý tím bol pozitívne naladený,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet. 

Nová trénerka

Shiffrinová uprostred minuloročných majstrovstvách sveta zmenila trénera a rozlúčila sa s dlhoročným trénerom Mikeom Dayom. 

„Rada by som sa Mikeovi poďakovala za sedem rokov a všetku pomoc. Bol neodmysliteľnou časťou nášho tímu.

Podporoval ma počas mojej kariéry, ale aj v osobnom živote. Nakoniec sa však musíme sústrediť a posúvať vpred. Teším sa na ďalšiu príležitosť,“ povedala americká lyžiarka po zisku zlata v obrovskom slalome na MS vo Francúzsku. 

Po jej boku bude stáť žena, s ktorou v americkom tíme spolupracovala aj v minulosti. Karin Harjová sa k americkému tímu pridala v roku 2011. Najprv pôsobila ako trénerka západného regiónu a štyri roky neskôr sa prepracovala na asistentku technického trénera do Svetového pohára. Po dvoch rokoch presedlala na rýchlostné disciplíny, kde bola až do roku 2022. 

Od marca 2022 sa stala hlavnou trénerkou kanadského ženského tímu. Bola jediná žena v prestížnom seriáli, ktorá zastávala túto funkciu. Predtým na tomto poste bola Marie Theres Nadigová, ktorá viedla Švajčiarky v roku 2004. 

Už v prvej sezóne na pozícii hlavnej trénerky dosiahla výnimočný úspech. Valerie Grenierová sa stala prvou Kanaďankou, ktorá vyhrala obrovský slalom SP po 49 rokoch.

Pod jej vedením získala Laurance St. Germainová titul majsterky sveta v slalome na posledných MS.

Cesta pre ďalšie ženy

„Veľmi sa teším na ďalšiu spoluprácu, tentoraz už priamo ako s mojou novou hlavnou trénerkou. Počas veľkej časti mojej kariéry som s ňou sem-tam spolupracovala na pozíciách v ženskom technickom tíme a potom v posledných rokoch v rýchlostnom tíme USA.

Bola som svedkom jej výnimočnej pracovnej morálky, schopnosti dobre spolupracovať s ostatnými trénermi a hlavne jej spojenia a oddanosti športovcom," uviedla Shiffrinová. 

V roku 2016 sa na slalome vo Flachau stala jedna z mála žien, ktorá postavila trať Svetového pohára. Preteky vtedy vyhrala Veronika Velez Zuzulová, Petra Vlhová obsadila tretie miesto. 

„Shiffrinová je presvedčená o kvalitách trénerky a chce pomôcť ženským trénerkám v kolotoči Svetového pohára. Lyžiarka tomu rozumie tak veľmi, že bude v debatách s trénerkou rovnocennou partnerkou. Sama si prípravu veľmi dobre pamätá. 

Renomé trénerky veľmi zvýši a vo chvíli, keď sa jej bude dariť, tak spoločne vyšliapu cestičku ďalším trénerkám,“ vysvetľoval český komentátor ČT Sport Tomáš Budka. 

Chce byť rýchlejšia

Americká reprezentantka vlani prekonala rekord Ingemara Stenmarka v počte víťazstiev v kolotoči SP. Pred novým ročníkom sa jej číslo zastavilo na 88. 

Paul Kristofic v rozhovore s Mikaelou Shiffrinovou.
Paul Kristofic v rozhovore s Mikaelou Shiffrinovou. (Autor: Osobný archív Paul Kristofic)

„Mikaela má ako zvyčajne najvyššie ciele. Jej prístup ku každým pretekom je bojovať o najvyššie priečky a nakoniec vyhrať. Chce sa sústrediť na túto pozíciu týždeň čo týždeň počas dlhých šiestich mesiacov. Vyžaduje si to cieľavedomú prácu a plánovanie,“ prezradil Kristofic. 

Vlani zaznamenala spolu štrnásť víťazstiev vo Svetovom pohári, okrem šiestich v slalome a siedmich v obrovskom slalome, raz triumfovala aj v super-G.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Šéftréner Shiffrinovej sa teší do Jasnej. Cítim tu históriu mojej rodiny, vraví