22.11.2022 | Skupina C
22.11.2022 | Sk. C
0 - 0

Tvrdili o ňom, že má šesť prstov. Mexický brankár čaruje aj bez toho

Guillermo Ochoa.
Guillermo Ochoa. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|23. nov 2022 o 00:00

Guillermo Ochoa podal proti Poľsku skvelý výkon.

DAUHA. Je ako Cristiano Ronaldo či Lionel Messi. Podobne ako títo futbaloví velikáni, aj mexický brankár Guillermo Ochoa je na svojom piatom svetovom šampionáte.

Na turnaji v rokoch 2006 a 2010 sedel brankár mexického klubu América iba na lavičke, odvtedy však pravidelne potvrdzuje, že na majstrovstvách sveta sa mu mimoriadne darí.

Na MS v Katare chytil v prvom kole pokutový kop Roberta Lewandowského a prispel tak k bezgólovej remíze Mexika s Poľskom.

Analyzoval desiatky videí

Ochoa mal v zápase iba dva zákroky, no to stačilo na to, aby sa stal hrdinom stretnutia.

V 58. minúte po intervencii videorozhodcu nariadil arbiter stretnutia Chris Beath pokutový kop v prospech Poľska po faule na Lewandowského.

Najlepší strelec poľskej reprezentácie však z bieleho bodu neskóroval. Guillermo Ochoa sa hodil na ľavú stranu a nie najlepšie umiestnenú strelu vyrazil.

Už 37-ročný brankár dostal ocenenie pre muža zápasu. „Venujem to mojej rodine a trénerovi brankárov Gustavovi Pinerovi, s ktorým sme tvrdo pracovali počas predchádzajúcich týždňov,“ vravel Ochoa na tlačovej konferencii.

Dodal, že analyzoval desiatky videí o penaltách Lewandowského.

„Nie je jednoduché rozhodnúť sa, ktorú stranu si vybrať. Som rád, že som chytil jedenástku takému výbornému hráčovi,“ dodal.

Stal sa prvým mexickým brankárom, ktorý v histórii majstrovstiev sveta chytil jedenástku mimo penaltového rozstrelu.

VIDEO: Guillermo Ochoa a jeho skvelý zákrok

Životný výkon v Brazílii

Guillermo Ochoa začínal svoju kariéru v mexickom Clube América, no osem rokov pôsobil v Európe. Vo Francúzsku chytal za Ajaccio, potom strávil tri roky v najvyššej španielskej súťaži, kde hájil farby Malagy a Granady.

Európsku kapitolu uzavrel v Belgicku, kde stál v bránke Standardu Liége.

Pred tromi rokmi sa vrátil do svojej vlasti a odvtedy pôsobí v Clube América a podľa nepotvrdených informácií je najlepšie plateným futbalistom v mexickej lige. Ročne zarába údajne 4,4 milióna dolárov.

Bežní fanúšikovia si ho však pamätajú najmä vďaka výborným výkonom na svetových šampionátoch.

V roku 2014 pobláznil celú krajinu, keď vychytal čisté konto proti Kamerunu a v ďalšom kole aj proti domácej Brazílii.

Ochoa v tom zápase podal životný výkon. Jeho zákrok po hlavičke Neymara porovnávali k „zákroku storočia“ Gordona Banksa na MS 1970 pri hlavičke Pelého.

Miluje majstrovstvá sveta

V tom čase sa o ňom rozšírila fáma, že má magické schopnosti, lebo na jednej ruke má až šesť prstov. Hoci neskôr vysvitlo, že ide o hoax, nič to nemenilo na tom, že Ochoa naďalej čaroval v bránke.

Mexiko napokon vypadlo v osemfinále po prehre s Holandskom 1:2, keď rozhodujúci gól dal v nadstavenom čase Klaas-Jan Huntelaar.

Memo, ako ho prezývajú fanúšikovia, o štyri roky na majstrovstvách sveta v Rusku znovu žiaril. V prvom kole proti Nemecku predviedol deväť zákrokov a Mexiko zvíťazilo 1:0.

Mexický brankár predviedol v štyroch zápasoch celkovo 25 zákrokov, čo bolo najviac zo všetkých brankárov na turnaji až na Belgičana Thibauta Courtoisa, ktorý v siedmich stretnutiach predviedol 27 zákrokov.

Ochoa potvrdil aj v Katare, že majstrovstvá sveta sú preňho veľmi špeciálne.

„Život mi poskytol príležitosti, aby som potešil seba, rodinu, priateľov a všetkých mexických fanúšikov. Odmalička som sníval o majstrovstvách sveta a chcel som stále napredovať,“ vravel mexický brankár v rozhovore ešte pred štartom turnaja.

Po prvom zápase s Poľskom na sociálnej sieti zdieľal fotografiu s trofejou pre muža zápasu s jednoduchým komentárom: „Milujem majstrovstvá sveta, milujem ich.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Tvrdili o ňom, že má šesť prstov. Mexický brankár čaruje aj bez toho