22.11.2022 | Skupina C
22.11.2022 | Sk. C
0 - 0

Lewandowski mohol byť hrdinom, zlyhal však v kľúčovom momente

Robert Lewandowski nepremenil penaltu, vychytal ho mexický brankár Guillermo Ochoa.
Robert Lewandowski nepremenil penaltu, vychytal ho mexický brankár Guillermo Ochoa. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. nov 2022 o 19:00

Mexiko a Poľsko remizovali v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina C

Mexiko - Poľsko 0:0

Rozhodovali: Beath - Beecham, Schetinin (všetci Aus.)

ŽK: Sanchez, Moreno - Frankowski, 39 369 divákov

Mexiko: Ochoa – Sanchez, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera (71. Rodriguez), Alvarez, Chavez – Lozano, Martin (71. Jimenez), Vega (84. Antuna)

Poľsko: Szczesny – Cash, Bereszynski, Glik, Kiwior, Zalewski (46. Bielik) – Kaminski, Krychowiak, Szymanski (72. Frankowski) - Zielinski (87. Milik), Lewandowski

DAUHA. Futbalisti Mexika odštartovali svoje pôsobenie na majstrovstvách sveta v Katare remízou 0:0 v zápase C-skupiny s Poľskom.

Obrovskú príležitosť na svoj prvý gól na svetovom šampionáte mal Robert Lewandowski, poľský kanonier však v 58. minúte nepremenil pokutový kop.

Celý duel mali herne navrch Mexičania, ktorí vystrelili celkovo štrnásťkrát.

Poliaci hrali v prvom polčase v hlbokom obrannom bloku a viackrát ich podržal aj brankár Wojciech Szczesny. Po druhom stretnutí C-skupiny je tak na čele tabuľky prekvapivo Saudská Arábia, ktorá zdolala Argentínu 2:1.

Lewandowski nepremenil penaltu, ktorú rozhodca Chris Beath nariadil po tom, ako Hector Moreno fauloval práve hráča Barcelony. Najlepší strelec v histórii poľskej reprezentácie sa tak gólovo nepresadil ani vo štvrtom dueli na MS.

Išlo o zápas, v ktorom bola prvýkrát medzi rozhodcami žena. V úlohe štvrtého arbitra sa predstavila Francúzka Stephanie Frappartová, ktorá má na svojom konte už aj tohtoročné finále Francúzskeho pohára medzi Nice a Nantes (0:1).

Tabuľka skupiny C

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Mexiko - Poľsko

I. polčas:

Na začiatku vyvíjali väčší tlak Mexičania. Lozano najprv prekvapil v obrane Kiwiora a o niečo neskôr hlavičkoval po rohu Moreno. Stretnutie pokračovalo v rovnakom duchu, do veľkej príležitosti sa dostali Vega i Gallardo.

Štatistiky zápasu Mexiko - Poľsko na MS vo futbale 2022.
Štatistiky zápasu Mexiko - Poľsko na MS vo futbale 2022. (Autor: SofaScore)

Proti druhému menovanému vybehol Szczesny a loptu spred prázdnej brány vzápätí "upratal" Kaminski. Krátko pred prestávkou Mexičania útočili ešte aktívnejšie a o najväčšie ohrozenie brány sa postaral Sanchez.

Poliaci však hrali v obrannom bloku, veľký počet centrov zneškodnil Szczesny. Súper ich predčil 6:1 na strely a mal dve tretiny času loptu v moci.

II. polčas:

Aj po prestávke mali loptu viac na kopačkách Mexičania, ale obrovskú príležitosť v podobe pokutového kopu dostal ich súper.

Do šestnástky sa predral Lewandowski a VAR dodatočne vyhodnotil v jeho súboji s Morenom faul. Brankár Ochoa však správne odhadol smer jeho nevýrazného pokusu a Poliaci neskórovali ani bezprostredne po penalte.

Mexický brankár Guillermo Ochoa a jeho štatistiky proti Poľsku.
Mexický brankár Guillermo Ochoa a jeho štatistiky proti Poľsku. (Autor: SofaScore)

Iniciatívu prebrali opäť Mexičania a ich súper mal oporu najmä v Szczesnom. Ten si poradil so strieľaným centrom Alvareza, ktorého smer zmenil Martin.

K jednej z mála možností sa dostali aj Poliaci. Krychowiak však nedokázal zakončiť pri rohu a nevyšla mu ani strela z diaľky v úplnom závere. V Katare sa tak zrodila po zápase medzi Dánskom a Tuniskom druhá bezgólová remíza.

Hlasy po zápase

/zdroj: Przeglad Sportowy, ČT Sport/

Czeslaw Michniewicz, tréner Poľska: "Výsledok ukázal určité zmeny, ku ktorým sme pristúpili v zostave. Myslím si, že to vyšlo. Na šance Mexika si nepamätám, čakal som na tú našu a prišla. Je to škoda, ale Roberta (Lewandowského) nikto neobviňuje. Mnoho elitných hráčov nedalo na MS gól. Bolo aj pár momentov, keď sme v pokutovom území mohli hrať pokojnejšie. Nevyšlo to."

Guillermo Ochoa, brankár Mexika: "Bolo to skvelý zápas, stál proti nám dobre pripravený súper. Hráči Poľska pôsobia v elitných kluboch a vedia pohroziť zo štandardných situácií. Za chytenou penaltou sú mesiace práce, trénersky štáb mal mnoho informácií, ktoré mi odovzdal. Lewandowski robil klamlivé pohyby, čo je uňho zvykom. Som rád, že sa mi to podarilo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Lewandowski mohol byť hrdinom, zlyhal však v kľúčovom momente