Meldóniovým hriešnikom svitla nádej, že vyviaznu bez trestu

Najväčším prípadom v meldóniovej sieti je priznanie Marie Šarapovovej.
Najväčším prípadom v meldóniovej sieti je priznanie Marie Šarapovovej. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. apr 2016 o 17:17

Prípady s hladinou lieku do 1 mikrogramu vo vzorke odobratej pred 1. marcom 2016 sa nemusia posudzovať ako porušenie pravidiel o užívaní zakázaných látok, ďalšie sú pozastavené.

BRATISLAVA. Pre športovcov chytených v meldóniovej dopingovej pasci svitla nádej, že vyviaznu bez trestu.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) im hodila záchranné lano: prípady s hladinou lieku do 1 mikrogramu vo vzorke odobratej pred 1. marcom 2016 nemusí posudzovať ako porušenie pravidiel o užívaní zakázaných látok.

O vyhlásení informoval web insidethegames.biz, takýto postup predznamenal aj ruský minister športu Vitalij Mutko.

Liek proti srdcovým ochoreniam vyvinutý za sovietskych čias v Lotyšsku sa ocitol na listine zakázaných látok od 1. januára 2016 a jeho zaradenie otvorilo ďalšiu Pandorinu skrinku v boji s dopingom.

Viac ako 130 publikovaných prípadov, z nich približne 30 na účet ruských športovcov, taká je priebežná bilancia. Vlna nepriaznivých výsledkov analýz však nastolila otázku, ako dlho účinná látka zostáva v ľudskom organizme.

Testami neprešiel aj Slovák

Väčšina pristihnutých sa totiž bráni tvrdením, že meldónium vysadili dávno pred začiatkom tohto kalendárneho roka. Taký je aj prípad slovenského reprezentačného zápasníka Istvána Lévaia, ktorý neprešiel testami na mimosúťažných antidopingových kontrolách 22. februára v Dánsku a 4. marca na Slovensku.

"Nerozumiem, prečo sa táto látka aj takmer tri mesiace od posledného užitia nachádza v mojom tele. Verím, že sa to všetko vysvetlí a ja budem môcť ďalej športovať a reprezentovať Slovensko, ktoré mi dalo šancu a zmenilo život nielen mne, ale aj mojim bratom, našej rodine," uviedol v marcovom stanovisku bronzový medailista z minuloročných EH v Baku.

WADA priznala istú mieru bezradnosti, pretože pracuje len s "obmedzeným množstvom dát" týkajúcich sa vylučovania meldónia z tela močovými cestami. Viac svetla do problematiky by mali vniesť nové výskumy v akreditovaných laboratóriách. Do hry navyše vstúpil aj aspekt významných individuálnych odchýlok pri pretrvávaní lieku v organizme.

"Pokiaľ ide o meldónium, máme málo exaktných vedeckých informácií o trvaní vylučovania. Preto by príslušný disciplinárny orgán mohol vziať do úvahy aj takú eventualitu, že športovec alebo športovkyňa vysadili meldónium pred 1. januárom 2016, ale bez ich vedomia sa v ich telách látka stále nachádzala aj po tomto termíne. Za takýchto okolností nebude WADA posudzovať počínanie ako chybu alebo nedbanlivosť športovca. Ide o prípady, v ktorých koncentrácia nepresiahla 1 mikrogram, test bol vykonaný pred 1. marcom 2016 a výsledky sú porovnateľné s tými, ktoré pochádzajú spred 1. januára 2016," stojí v smernici WADA, ktorá zároveň uviedla, že prípady s koncentráciou v intervale od 1 do 15 mikrogramov datované do 1. marca, ako aj tie po tomto termíne s koncentráciou nižšou ako 1 mikrogram predbežne budú pozastavené a ďalší postup sa odvinie od výsledkov spomenutých štúdií.

"Nenazval by som to amnestiou pre tých športovcov, ktorí sa previnili proti antidopingovým pravidlám. Skôr ide o pokyny pre antidopingové agentúry, ako pristupovať k niektorým individuálnym kauzám, ktoré spadajú do ich pôsobnosti," povedal pre agentúru AP hovorca WADA Ben Nichols.

Šarapovovej prípad je v štádiu riešenia

Ruský šport a atletiku zvlášť nezastihla meldóniová vlna v priaznivej chvíli. Športová veľmoc má po prevalení škandálu s kamuflovaním pozitívnych prípadov dopingových problémov vyše hlavy. Ešte stále nie je totiž rozhodnuté, či sa jej atléti predstavia na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro.

"Meldónium vyriešime čo nevidieť, všetko bude v poriadku. Je to dopingová pasca, ale verím, že blízka budúcnosť nám prinesie dobré správy. Ruský šport stále patrí medzi svetovú špičku. Všetky pokusy útočiť naň dopingovými obvineniami stoja na falošných obvineniach. Som veľmi spokojný s tým, ako sa naši športovci pripravujú a aké výsledky dosahujú," potvrdil svojskú ruskú optiku na celú problematiku Mutko podľa Sputnik News.

Nateraz posledným známym ruským športovcom v meldóniovej sieti je profesionálny boxer Igor Michalkin. Organizácia EBU mu odňala majstrovský opasok v poloťažkej hmotnostnej kategórii. Najväčšmi však rezonuje priznanie tenistky Marie Šarapovovej, že liek užívala aj v tomto kalendárnom roku, pretože z vlastnej nedbanlivosti nepostrehla zmenu na zozname WADA.

"Tento prípad je v štádiu riešenia, vypočúvanie ešte neprebehlo. Videl som vyhlásenie WADA, ale nič viac k tomu povedať nemôžem," reagoval pre AP hovorca Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Nick Imison.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Meldóniovým hriešnikom svitla nádej, že vyviaznu bez trestu