13.02.2022 00:00
Deň 9
Peking 2022
Koniec

Nóri vedú rebríček, Maďari preskočili Slovákov. Pozrite si medailovú bilanciu

Nórsky skokan na lyžiach Marius Lindvik (uprostred) pózuje so zlatou olympijskou medailou počas medailovej ceremónie po triumfe na veľkom mostíku v stredisku Čang-ťia-kchou na ZOH 2022 v Pekingu.
Nórsky skokan na lyžiach Marius Lindvik (uprostred) pózuje so zlatou olympijskou medailou počas medailovej ceremónie po triumfe na veľkom mostíku v stredisku Čang-ťia-kchou na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. feb 2022 o 17:40

Pozrite si medailovú bilanciu krajín na ZOH 2022.

PEKING. V medailovej bilancii krajín na ZOH 2022 v Pekingu je po deviatom súťažnom dni na čele Nórsko.

Vďaka skvelej biatlonistke Marte Olsbuovej Röiselandovej získali deviatu zlatú medailu a o jeden najcennejší kov sa dostali pred Nemcov.

Nóri aktuálne majú bilanciu 9-5-7, Nemci 8-5-1 a tretí Američania 6-5-1.

Slováci uzatvárajú prvú dvadsiatku najúspešnejších krajín, ktoré majú na konte minimálne jedno zlato. Aspoň jednu medailu po ukončení 65 z celkového počtu 109 finálových disciplín získalo 25 krajín.

V biatlonových stíhacích pretekoch mužov na 12,5 km si zlatú medailu vybojoval Francúz Quentin Fillon Maillet. Striebro putuje do Nórska zásluhou Tarjeia Böea a bronz si vybojoval reprezentant Ruského olympijského výboru Eduard Latypov.

Slovensko v stíhacích pretekoch nemalo zastúpenie.

Obrovský slalom mužov v nedeľu ovplyvnila nepriazeň počasia, v hustom snežení v Jen-čchingu si zlatú medailu odniesol najväčší favorit Švajčiar Marco Odermatt.

Líder Svetového pohára v súčte oboch kôl zdolal o 19 stotín sekundy Slovinca Žana Kranjeca, bronzový bol už s veľkým odstupom 1,34 s Francúz Mathieu Faivre.

V náročných podmienkach slovenským súrodencom Adamovi a Andreasovi Žampovcov nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, ale v druhom kole to vytiahli na konečné pätnáste, resp. šestnáste miesto.

Pre oboch je to maximum v obrovskom slalome týkajúce sa ich olympijských vystúpení. "Super výsledok, keďže Andreas skončil šestnásty. Dvaja bratia v takto vysokej pozícii, to je niečo perfektné. Je to naše sezónne maximum, a navyše na olympijských hrách. Pozdravujeme do Vysokých Tatier,“ cituje Adama Žampu web Slovenského olympijského a športového výboru.

Po sobotnom triumfe ruských žien v štafete si v nedeľu vybehali zlato aj ruskí muži.

Zostava Alexej Červotkin, Alexander Boľšunov, Denis Spicov a Sergej Usťugov zvíťazila na 4x 10 km suverénne s náskokom 1:07,2 min pred Nórmi Emilom Iversenom, Palom Golbergom, Hansom Christerom Holundom a Johannespm Hösflotom Klaebom.

Bronz získali Francúzi v zložení Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse a Maurice Manificat. Slovensko štafetu nezložilo, lebo nemá v Pekingu štyroch bežcov na lyžiach.

Celková medailová bilancia na ZOH 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Nóri vedú rebríček, Maďari preskočili Slovákov. Pozrite si medailovú bilanciu