13.02.2022 00:00
Deň 9
Peking 2022
Koniec

Bratská sila, reval Adam Žampa. S Andreasom dosiahli čosi výnimočné

Adam Žampa skončil v obrovskom slalome v Pekingu na 15. mieste.
Adam Žampa skončil v obrovskom slalome v Pekingu na 15. mieste. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|13. feb 2022 o 10:35 (aktualizované 13. feb 2022 o 13:11)

Žampovci skončili v elitnej dvadsiatke.

PEKING, BRATISLAVA. Bolo to čosi nevídané. Pre neznalcov alpského lyžovania to mohlo vyzerať ako grafická chyba.

Na obrazovke svietilo A. Žampa a pod ním A. Žampa.

V druhom kole obrovského slalomu na zimných olympijských hrách v Pekingu bojovali spolu dvaja slovenskí bratia.

Andreas Žampa bol priebežným lídrom pretekov, keď na trati bol jeho starší brat Adam. Napokon ho predstihol a v cieli hlasno zareval: „Brother power (bratská sila)“.

„Bol to veľký súboj bratov Žampovcov,“ vykríkol komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

Veľké federácie to nevedia pochopiť

Onedlho stáli obaja slovenskí bratia vedľa seba – ako najrýchlejší dvaja pretekári. Objali sa a užívali si historický moment. Hoci len na chvíľu.

„Na štarte mi povedali, že Andreas vedie. Po dojazde do cieľa som videl, že sme na prvých dvoch miestach, aj keď to bolo po čínsky. Bratská dvojica sa postarala o peknú olympijskú story," naznačil pre TASR Adam Žampa.

Postupne ich predbiehali ďalší pretekári a napokon skončili na pätnástom a šestnástom mieste. Olympijským víťazom sa stal Švajčiar Marco Odermatt.

Druhý skončil Slovinec Žan Kranjec, ktorý sa na strieborný stupienok posunul po ôsmom mieste v úvodnom kole. Tretí skončil Mathieu Faivre z Francúzska.

Už len to, že dvaja slovenskí lyžiari skončili v olympijských pretekoch v najlepšej dvadsiatke je čosi výnimočné. To, že sú navyše bratia, je vo svetovom lyžovaní unikátne.

„Veľké federácie ako Rakúsko a Švajčiarsko nevedia pochopiť, ako môžu dvaja Slováci, ktorí majú v tíme otca a kamarátov, s ktorými predtým pretekali, byť vo svete tak vysoko,“ priznal vlani v rozhovore pre Sportnet Adam Žampa.

Druhá jazda bola fantastická

Pred ôsmimi rokmi na olympiáde v Soči skončil piaty v alpskej kombinácii a šiesty v slalome. V Pjongčangu bol v slalome na 24. mieste a v obrovskom slalome na 25. mieste.

V Pekingu skončil pätnásty. Dalo by sa povedať, že skončil prvý medzi lyžiarmi druhého sledu. Na štrnásteho Rakúšana Marca Schwarza totiž stratil 1,44 sekundy.

„Jeho druhá jazda bola fantastická,“ skonštatovala česká expertka Eurosportu Eva Kurfürstová.

Kľúčovú stratu zaznamenal už v prvom kole, keď za najrýchlejším Odermattom zaostal o 2,93 sekundy. Po oboch jazdách mal napokon naňho stratu 4,56 sekundy.

„Top 15 je super výsledok. Veľmi sa teším z toho, že dvaja bratia skončili na olympiáde takto vysoko, je to perfektné,“ priznal Adam Žampa.

„Po prvom kole som bol na seba trochu nahnevaný. V druhom kole som si povedal, že nemám čo riešiť a musím ísť naplno," dodal.

Do každej jazdy ide po hlave

Andreas Žampa šiel v oboch jazdách s obrovským rizikom. Hoci na trati robil chyby a jeho oblúky boli na hrane, preteky napokon dokončil.

„Je to maximalista, Do každej jazdy ide po hlave. Je to hop alebo trop. Keď mu to vyjde, je to fantázia. Keď nie, je to boj,“ načrtla Kurfürstová.

Andreas Žampa skonči v obrovskom slalome v Pekingu na 16. mieste.
Andreas Žampa skonči v obrovskom slalome v Pekingu na 16. mieste. (Autor: TASR)

„Často strácal stopu aj o dva metre, ale stále je tam rýchlosť. Takmer spadol na vnútornej lyži, ale stále bojuje o životný výsledok,“ dodal komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

Andreas Žampa napokon zaznamenal svoj najlepší olympijský výsledok. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu totiž dobre rozbehnuté preteky v obrovskom slalome nedokončil.

„Je to skvelý úspech, chýbalo málo, aby sa mi rovnako ako Adamovi podarilo byť v prvej pätnástke. Budem pracovať na tom, aby som sa stále zlepšoval," vravel pre TASR Andreas.

Lyžiarov brzdil aj hlboký sneh

Podmienky v Pekingu boli brutálne. V úvodnom kole výrazne snežilo a keď pretekári vyšli z ideálnej stopy, často končili v neupravenom snehu.

Aj po príchode do cieľa ich často zabrzdil hlboký sneh.

„Kopec síce nebol úplne najťažší, na akom som jazdil, ale podmienky boli extrémne ťažké. Ani nie tak pokiaľ ide o viditeľnosť, ale čo sa týka snehu. Na niektorých miestach sa extrémne šmýkalo,“ uviedol Andreas Žampa.

„Je to typ kopca, kde si človek nesmie dovoliť žiadnu chybu,“ dodal jeho brat Adam.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Bratská sila, reval Adam Žampa. S Andreasom dosiahli čosi výnimočné