Nóri vedú rebríček, Maďari preskočili Slovákov. Pozrite si medailovú bilanciu

Nórsky skokan na lyžiach Marius Lindvik (uprostred) pózuje so zlatou olympijskou medailou počas medailovej ceremónie po triumfe na veľkom mostíku v stredisku Čang-ťia-kchou na ZOH 2022 v Pekingu.
Nórsky skokan na lyžiach Marius Lindvik (uprostred) pózuje so zlatou olympijskou medailou počas medailovej ceremónie po triumfe na veľkom mostíku v stredisku Čang-ťia-kchou na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. feb 2022 o 17:40

Pozrite si medailovú bilanciu krajín na ZOH 2022.

PEKING. V medailovej bilancii krajín na ZOH 2022 v Pekingu je po deviatom súťažnom dni na čele Nórsko.

Vďaka skvelej biatlonistke Marte Olsbuovej Röiselandovej získali deviatu zlatú medailu a o jeden najcennejší kov sa dostali pred Nemcov.

Nóri aktuálne majú bilanciu 9-5-7, Nemci 8-5-1 a tretí Američania 6-5-1.

Slováci uzatvárajú prvú dvadsiatku najúspešnejších krajín, ktoré majú na konte minimálne jedno zlato. Aspoň jednu medailu po ukončení 65 z celkového počtu 109 finálových disciplín získalo 25 krajín.

V biatlonových stíhacích pretekoch mužov na 12,5 km si zlatú medailu vybojoval Francúz Quentin Fillon Maillet. Striebro putuje do Nórska zásluhou Tarjeia Böea a bronz si vybojoval reprezentant Ruského olympijského výboru Eduard Latypov.

Slovensko v stíhacích pretekoch nemalo zastúpenie.

Obrovský slalom mužov v nedeľu ovplyvnila nepriazeň počasia, v hustom snežení v Jen-čchingu si zlatú medailu odniesol najväčší favorit Švajčiar Marco Odermatt.

Líder Svetového pohára v súčte oboch kôl zdolal o 19 stotín sekundy Slovinca Žana Kranjeca, bronzový bol už s veľkým odstupom 1,34 s Francúz Mathieu Faivre.

V náročných podmienkach slovenským súrodencom Adamovi a Andreasovi Žampovcov nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, ale v druhom kole to vytiahli na konečné pätnáste, resp. šestnáste miesto.

Pre oboch je to maximum v obrovskom slalome týkajúce sa ich olympijských vystúpení. "Super výsledok, keďže Andreas skončil šestnásty. Dvaja bratia v takto vysokej pozícii, to je niečo perfektné. Je to naše sezónne maximum, a navyše na olympijských hrách. Pozdravujeme do Vysokých Tatier,“ cituje Adama Žampu web Slovenského olympijského a športového výboru.

Po sobotnom triumfe ruských žien v štafete si v nedeľu vybehali zlato aj ruskí muži.

Zostava Alexej Červotkin, Alexander Boľšunov, Denis Spicov a Sergej Usťugov zvíťazila na 4x 10 km suverénne s náskokom 1:07,2 min pred Nórmi Emilom Iversenom, Palom Golbergom, Hansom Christerom Holundom a Johannespm Hösflotom Klaebom.

Bronz získali Francúzi v zložení Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse a Maurice Manificat. Slovensko štafetu nezložilo, lebo nemá v Pekingu štyroch bežcov na lyžiach.

Celková medailová bilancia na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Nóri vedú rebríček, Maďari preskočili Slovákov. Pozrite si medailovú bilanciu