Mečíř k úniku informácií z WADA: Niečo je v poriadku, niečo je podozrivé...

Mečíř musel do poslednej chvíle upravovať nomináciu.
Mečíř musel do poslednej chvíle upravovať nomináciu. (Autor: TASR)
Andrej Bučko|16. sep 2016 o 13:55

Únik informácií z databázy WADA podľa slovenského daviscupového kapitána ešte nič nedokazuje.

SYDNEY. Slovenská tenistka Chantal Škamlová na svojej facebookovej stránke napísala, že je smutná z tohto športu, lebo je nespravodlivý, musíte brať doping, aby ste boli medzi najlepšími. 

Takto dotknuto reagovala na uniknuté informácie z databázy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Týkali sa aj špičkových tenistiek Sereny a Venus Williamsových, Petry Kvitovej či Bethanie Mattekovej-Sandsovej.

Nešlo o dôkazy nekalého konania, ale iba o známe liečebné výnimky, ktoré udeľujú po posúdení zdravotného stavu športovcov nezávislí lekári a umožňujú využívať aj látky zo zoznamu zakázaných.

Včera sme sa preto opýtali na názor nášho dlhoročného reprezentanta a daviscupového kapitána Miloslava Mečířa.

Vo výnimkách nevidí problém

"Takéto správy sú znepokojujúce, ale ani nič nedokazujú. Ak ide o serióznu výnimku, prosím, to je namieste, tieto prípady boli už aj v minulosti," povedal Mečíř.

"Všetky výnimky musia byť udelené a schválené predtým, než hráči látky zoberú, a na jasný účel, na operáciu, na liečbu a nesmie to byť tak, že najprv to nájdu, a potom urobia výnimku," pokračoval.

"Viem, že pravidlo povoľuje na určité choroby a operácie aj zakázané látky, ale v takých dávkach, aké stanoví nezávislý lekár, a to krátkodobo, a hráč vtedy nesmie hrať," vysvetľoval kapitán daviscupového tímu.

"Do týchto oficiálnych lekárskych rozhodnutí sa nechcem miešať, ale je nepríjemné, ak sa takéto súkromné informácie dostanú von. Ak všetci dodržali pravidlá a postup, a nebol v tom žiadny obohacujúci úmysel, nevidím v tom problém."

Mečíř vyjadrenie Škamlovej chápe

"Veľakrát sa šíria iba dohady, podozrenia a neoverené údaje. Horšie by bolo, keby tých výnimiek bolo priveľa, alebo hráči pokračovali v užívaní látok aj ďalej, vtedy by to stavalo WADA do ťažkej pozície, či a do akej miery jej možno s výnimkami dôverovať. Predtým ma tieto veci nezaujímali, ale odvtedy, čo nás to zasiahlo aj v Davisovom pohári v prípade Karola Becka, tak som sa tomu viac venoval. Boli prípady, keď hráčov omilostili aj po náleze," uviedol Mečíř.

"Každý prípad je iný a chápem Škamlovú, že sa jej to dotklo. Zdôrazňujem, že mnohé prípady boli v poriadku, lebo keď máte vážne zranenie, potrebujete infúzie, operácie a liečbu, nedá sa tomu krátkodobo vyhnúť,“ dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mečíř k úniku informácií z WADA: Niečo je v poriadku, niečo je podozrivé...