Slovensko získalo na ME dve zlaté medaily, Martikán už pätnástu

Slovenskí kanoisti získali na ME 2021 zlatú medailu v hliadkach.
Slovenskí kanoisti získali na ME 2021 zlatú medailu v hliadkach. (Autor: canoe.sk)
SITA, TASR|7. máj 2021 o 15:42

Triumfovalo v disciplínach 3xC1.

BRATISLAVA. Slovensko získalo v piatkových tímových súťažiach na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v talianskej Ivrei dve zlaté medaily.

O prvú sa postarala hliadka kanoistiek v zložení Simona Glejteková, Monika Škáchová a Zuzana Paňková, druhú vyjazdili kanoisti Matej Beňuš, Michal Martikán a Alexander Slafkovský.

Pre najskúsenejšieho zo slovenského tímu Michala Martikána ide už o 15. zlatú medailu z ME. Okrem toho získal aj šesť strieborných a dve bronzové.

Z predchádzajúcich dvoch ME odchádzali Slováci zakaždým bez cenného kovu.

Zlato na kontinentálnom šampionáte získali po štyroch rokoch. Doteraz naposledy najcennejší kov na tomto fóre vybojoval v júni 2017 v slovinskom Tacene singlista Alexander Slafkovský.

Dva najcennejšie kovy berie Slovensko po piatich rokoch, na ME 2016 v Liptovskom Mikuláši získalo spolu až sedem medailí (4-1-2). V súťaži 3x C1 žien ide vôbec o prvú medailu, cenné kovy sa v tejto disciplíne udeľujú od roku 2015.

Bezchybné a čisté jazdy 

Kanoistky sa na trať vydali vo svojej súťaži ako prvé.

S nástrahami jednotlivých bránok sa vyrovnali vynikajúco a po čistej jazde sa zaradili na čelo poradia, odkiaľ ich už neodsunul ani jeden z nasledujúcich ôsmich tímov.

Striebro napokon získali Britky, ktoré na zlaté Slovenky stratili 4,29 s, bronzové Francúzky mali v konečnom účtovaní manko 10,36 s.

"Išli sme dobrú jazdu a som veľmi šťastná, že sa nám to podarilo. Dôjde nám to až neskôr, možno na stupni, keď nám budú dávať medaily, teraz sa ešte necítim ako majsterka Európy," povedala Škáchová pre RTVS.

Slovenské kanoistky na najvyššom stupienku.
Slovenské kanoistky na najvyššom stupienku. (Autor: canoe.sk)

Kanoisti Matej Beňuš, Michal Martikán a Alexander Slafkovský tiež absolvovali súťažnú trať bez jedinej trestnej sekundy sa po svojej jazde dostali na čelo hodnotenia pred Nemcov a Rusov.

V ďalšom priebehu Slovákov vážnejšie ohrozovali iba Taliani, ale za najlepším časom napokon zaostali. Domáci napokon brali striebro a bronz putuje do Slovinska.

Pôvodne patrila bronzová priečka Čechom, tí však dodatočne dostali dve trestné sekundy a klesli na šiestu pozíciu.

"Nemali sme inú možnosť, keďže dievčatá vyhrali pred nami fantastickou čistou jazdou. Keby sme to pokazili, znížili by sme hodnotu skvelo vyskladaného tímu. Treba mať šport len rád a sústrediť sa, to je všetko," uviedol Martikán. 

ME vo vodnom slalome 2021:

C1 žien: 1. Slovensko (Simona Glejteková, Monika Škáchová, Zuzana Paňková) 1:52,22 min (0), 2. Veľká Británia (Kimberley Woodsová, Mallory Franklinová, Sophie Ogilvieová) +4,29 s (2), 3. Francúzsko (Marjorie Delassusová, Lucie Priouxová, Angele Hugová) +10,36 (4).

C1 mužov: 1. Slovensko (Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Matej Beňuš) 1:31,86 min. (0), 2. Taliansko (Roberto Colazingari, Raffaello Ivaldi, Flavio Micozzi) +4,15 s (2), 3. Slovinsko (Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič) +7,52 (4).

Dukátová a spol. skončili posledné 

Svojím umiestnením potešili aj slovenskí kajakári, Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica skončili vo finále 3xK1 mužov v nabitej 17-člennej konkurencii na veľmi dobrom piatom mieste.

Vo veľmi vyrovnanom finále, v ktorom sa ani jedna posádka nevyhla chybe, zaostali za víťaznými Čechmi iba o 3,57 s. Nebyť dotyku na trinástke, brali by striebro.

V kajaku žien trio Jana Dukátová, Michaela Haššová a Eliška Mintálová obsadilo poslednú 11. pozíciu, keďže na bránke číslo 19 dostalo 50-sekundovú penalizáciu.

Z najcennejšieho kovu sa v disciplíne 3x K1 tešili Britky, strieborné medaily získali Rakúšanky a bronzové boli Češky.

ME vo vodnom slalome 2021:

K1 mužov: 1. Česko (Jiří Prskavec, Vavrinec Hradílek, Vit Příndiš) 1:28,54 min. (2), 2. Nemecko (Hannes Aigner, Tim Maxeiner, Stefan Hengst) +1,62 s (2), 3. Veľká Británia (Bradley Forbes-Cryans, Joseph Clarke, Christopher Bowers) +2,31 (2), .. 5. Slovensko (Jakub Grigar, Martin Halčin, Adam Gonšenica) +3,57 (2).

K1 žien: 1. Veľká Británia (Kimberley Woodsová, Fiona Pennieová, Mallory Franklinová) 1:45,79 min. (2), 2. Rakúsko (Corinna Kuhnleová, Antonia Oschmautzová, Viktoria Wolffhardtová) +2,19 s (2), 3. Česko (Kateřina Minaříková Kudějová, Veronika Vojtová, Karolina Galušková) +5,81 (4)... 11. Slovensko (Eliška Mintálová, Jana Dukátová, Michaela Haššová) +59,76 (56). 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovensko získalo na ME dve zlaté medaily, Martikán už pätnástu