Fanúšik vtrhol na ihrisko, ale neobjímal Ronalda. Ten umlčal dav v Budapešti

Cristiano Ronaldo dáva tretí gól portugalskej reprezentácie v zápase s Maďarskom.
Cristiano Ronaldo dáva tretí gól portugalskej reprezentácie v zápase s Maďarskom. (Zdroj: SITA/AP)
Titanilla Bőd|15. jún 2021 o 23:21

V záverečnej osemminútovke padli tri góly.

BUDAPEŠŤ. Kvalita sama o sebe zápas nevyhrá, vravel pred zápasom s Maďarmi Fernando Santos, tréner Portugalska. Mať však v tíme hráča kvalít Cristiana Ronalda značne zvýši šance na víťazstvo.

Maďari sa osemdesiat minút proti úradujúcemu európskemu šampiónovi statočne držali, ale napokon portugalská reprezentácia zvíťazila jednoznačne 3:0.

Fandíme bez rúšok

Prvý veľký futbalový šampionát po vypuknutí pandémie ochorenia covid 19 má špecifickú atmosféru. Pre prísne opatrenia sa dejiská môžu zaplniť len do štvrtiny, tretiny, či prinajlepšom polovice svojej kapacity.

Jedinou výnimkou je Puskásova Aréna v Budapešti, na ktorú sa zmestí takmer sedemdesiattisíc fanúšikov. Znamená to, že v hlavnom meste Maďarska budú rekordné návštevy tohtoročného turnaja.

Rúška v hľadisku nie sú povinné, len odporúčané, vstup na štadión totiž majú iba fanúšikovia, ktorí majú potvrdenie o očkovaní. Zahraniční futbaloví priaznivci musia mať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Z Portugalska prišlo asi štyritisíc fanúšikov, ktorých však bolo počuť iba v závere stretnutia.

Fanúšikovia prepašovali na štadión aj pyrotechniku.
Fanúšikovia prepašovali na štadión aj pyrotechniku. (Zdroj: SITA/AP)

Prišli aj zo Slovenska

Okolo Puskásovej Arény sa trochu bezradne prechádzala aj skupinka štyroch Švédov. Svoje lístky si kúpili pravdepodobne vtedy, keď sa zdalo, že po vyškrtnutí Dublinu a Bilbaa zo zoznamu organizátorov by mohli ďalšie zápasy pripadnúť Budapešti.

Na zápas si našli cestu aj fanúšikovia zo Slovenska. Rimavskosoboťan, ktorý už dlhšiu dobu žije v Budapešti, pred zápasom zaprognózoval: „Rád by som povedal, že Maďari vyhrajú, ale to asi nie je reálne. Budem spokojný, ak to nebude debakel.“

V hľadisku dominovali „višňovo červené“ dresy maďarskej reprezentácie, ale sem-tam sa objavili aj žlto-modré tričká DAC Dunajská Streda.

Predčasná erupcia radosti

V časoch prázdnych štadiónoch organizátori často púšťali z ampliónov fanúšikovské chorály, aby bola atmosféra menej pochmúrna. Najväčší rozdiel živého davu oproti nahrávkam je však ten, že živý dav reaguje na aktuálne dianie na ihrisku.

Maďarský brankár Péter Gulácsi vyrazí loptu – mohutný potlesk.

Cristiano Ronaldo nestihne dlhý pas – piskot a trochu aj smiech.

Ádám Szalai skúša z diaľky prelobovať brankára – výkriky uznania i neveriacke otázky: čo si myslel, že je Patrik Schick?

Striedajúci Szabolcs Schön po prebratí lopty spraví kľučku a z uhla triafa do siete – erupcia radosti.

Asistent rozhodcu podľa platných pravidiel ofsajd v priebehu akcie nesignalizoval, arbiter Cüneyt Cakir však ihneď zdvihol ruku a jasne dával najavo, že gól neplatí. Neskoro. Jeden fanúšik už stihol vbehnúť na ihrisko. 

Podobní votrelci sa zvyčajne chcú dostať do blízkosti svojich idolov, dotknúť sa ich. Cristiano Ronaldo by o tom vedel rozprávať. Tento fanúšik ho však ignoroval. Začal objímať Ádáma Szalaiho, útočníka maďarskej reprezentácie. Ten ho nahnevane odstrčil.

Výborný Gulácsi

Maďarská reprezentácia 83 minút odolávala portugalským obhajcom. Vynikajúci výkon podal brankár Lipska Péter Gulácsi.

Maďari hrali organizovane a kompaktne. V prvom polčase prakticky neohrozili bránku súpera, jediná hlavička Szalaiho išla do stredu bránky. No ani Portugalci sa nedostávali do šancí, domáci boli v defenzíve nepríjemní. 

Najväčšiu príležitosť spálil pred prestávkou Ronaldo, keď nikým nekrytý mieril nad. Vtedy ešte platilo, že päťnásobný držiteľ Zlatej lopty nikdy v Budapešti neskóroval.

Kapitán maďarskej reprezentácie Ádám Szalai.
Kapitán maďarskej reprezentácie Ádám Szalai.

Kľúčové striedanie

V druhom polčase boli domáci o niečo aktívnejší aj smerom dopredu. Na obhajcovi titulu sa začala prejavovať nervozita.

„Keď som cítil, že už nedominujeme, poslal som na ihrisko Rafu,“ povedal po stretnutí tréner Portugalska Fernando Santos.

Bol to kľúčový moment: záložník Benficy Rafa Silva šesť minút pred koncom prihral na gól Raphelovi Guerreirovi a následne vybojoval aj jedenástku.

Tú nekompromisne premenil Cristiano Ronaldo a v nadstavenom čase po ukážkovej akcii stanovil na konečných 3:0.

Takto sa s celkovo jedenástimi gólmi stal najlepším strelcom v histórii majstrovstiev Európy. Pred turnajom sa o prvú priečku delil s legendárnym útočníkom Francúzov Michelom Platinim, ktorý má na konte deväť presných zásahov.

Platini však svoje góly dosiahol v rámci jediného šampionátu, kým pre Ronalda sú to už piate majstrovstvá Európy. Zápas s Maďarmi bol jeho 22. na tomto fóre.

„Prehru beriem na seba“

Sklamanie domácich bolo obrovské. Po góloch Portugalska zavládlo na štadióne ticho. Iba malý ostrovček portugalských fanúšikov skákal a spieval.

Maďarskí priaznivci sa však rýchlo spamätali. Po záverečnom hvizde sa poďakovali svojim miláčikom za bojovný výkon a spoločne s nimi si zaspievali hymnu.

„Ak by sme vedeli hrať tak, ako oni fandia, asi by sme vyhrali viac zápasov,“ vzdal hold fanúšikom Marco Rossi, tréner maďarskej reprezentácie.

„Prehru beriem na seba. Striedania mi nevyšli. Zdalo sa mi, že András Schäfer, László Kleinheisler či Roland Sallai sú už trošku unavení, ale zrejme som mal so zmenami trochu počkať,“ dodal taliansky kouč.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Fanúšik vtrhol na ihrisko, ale neobjímal Ronalda. Ten umlčal dav v Budapešti