Krutý výsledok pre Maďarsko, Ronaldo sa odpútal od Platiniho

Cristiano Ronaldo strieľa gól siete Maďarska na EURO 2020.
Cristiano Ronaldo strieľa gól siete Maďarska na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. jún 2021 o 19:53 (aktualizované 15. jún 2021 o 20:15)

Portugalsko dnes zdolalo Maďarsko v zápase ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Maďarsko - Portugalsko 0:3 (0:0)

Góly: 84. Guerreiro, 87. Ronaldo (pen.), 90+2. Ronaldo

ŽK: 80. Négo, 86. Orban - 38. Dias

Rozhodovali: Cakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), 55 662 divákov

Maďarsko: Gulácsi – Botka, Orbán, At. Szalai – Lovrencsics, Kleinheisler (78. Sigér), A. Nagy (90+5. R. Varga), Schäfer (66. Négo), Fiola (88. K. Varga) – Ád. Szalai, Sallai (78. Schön)

Portugalsko: Rui Patricio – Semedo, Ruben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, Carvalho (81. Sanches), Fernandes (89. Moutinho) – Ronaldo, Diogo Jota (81. A. Silva), B. Silva (71. R. Silva)

BUDAPEŠŤ. Portugalsko dnes zdolalo Maďarsko 3:0 v úvodnom zápase skupiny F na ME vo futbale. Na vypredanom štadióne v Budapešti domáci hráči dlho bojovali o prekvapujúci bodový zisk. Napokon z toho bola krutá prehra.

Až v záverečnej desaťminútovke Portugalčania rozhodli o svojom triumfe. V 84. minúte skóroval Raphaël Guerreiro. O tri minúty neskôr premenil pokutový kop Cristiano Ronaldo a ten istý hráč spečatil skóre v nadstavenom čase. 

Hviezdy útočník Juventusu Turín sa zároveň stal najlepším strelcom v histórii majstrovstiev Európy, na konte má už jedenásť gólov.

Na čele historických tabuliek sa osamostatnil od deväťgólovej francúzskej legendy Michela Platiniho. Tretí v rebríčku je bývalý anglický kanonier Alan Shearer so siedmimi presnými zásahmi.

Prehľad najlepších strelcov v histórii ME vo futbale

11 gólov - Cristiano Ronaldo (Portug.)

9 - Michel Platini (Fr.)

7 - Alan Shearer (Angl.)

6 - Antoine Griezmann, Thierry Henry (obaja Fr.), Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert (obaja Hol.), Wayne Rooney (Angl.), Zlatan Ibrahimovič (Švéd.), Nuno Gomes (Portug.)

5 - Jürgen Klinsmann, Mario Gomez (obaja Nem.), Savo Miloševič (Juh.), Marco van Basten (Hol.), Milan Baroš (ČR), Fernando Torres (Šp.), Zinedine Zidane (Fr.)

Okrem toho má Ronaldo už aj najviac účasti na kontinentálnych šampionátoch (5). O druhé miesto sa delí ďalších šestnásť futbalistov. 

Portugalsko nastúpi v ďalšom stretnutí 19. júna o 18.00 h v Mníchove proti Nemecku. Maďarsko čaká o tri hodiny skôr opäť v Budapešti súboj s Francúzmi.

Podrobný priebeh zápasu Maďarsko - Portugalsko na ME vo futbale

I. polčas:

Portugalčania mali podľa očakávania od úvodného hvizdu herne navrch, ich najnebezpečnejším hráčom bol v prvom polčase Diogo Jota. Útočník Liverpoolu sa už v úvodnej desaťminútovke dostal k dvom zakončeniam.

Najskôr v 5. minúte prvou strelou do priestoru bránky preveril Gulácsiho a o chvíľu neskôr netrafil dobre loptu po štandardnej situácii z pravej strany.

Ronaldo dal o sebe výraznejšie vedieť v 19. minúte, keď sa prvýkrát dostal do šance, no vzrušenie utlmil ofsajdový verdikt. Portugalský kapitán si po polhodine hry pýtal loptu v šestnástke, po centri však na ňu nedosiahol.

Jeho tímu jasne patrilo držanie lopty, Maďari sa smerom dopredu dostávali iba sporadicky a ich prioritou bola kompaktnosť v obrane. V 37. minúte hlavičkoval domáci Ádám Szalai a brankára Ruia Patricia donútil k prvému zákroku.

Portugalsko na konci prvej časti stupňovalo svoj tlak - v 40. minúte Diogo Jota zo siedmich metrov z otočky vystrelil iba do Gulácsiho a o tri minúty neskôr mal tutovku na nohe Ronaldo, nepokrytý však z piatich metrov prestrelil bránku.

II. polčas:

Hneď po zmene strán sa musel brankár Gulácsi poriadne natiahnuť za hlavičkovým pokusom Pepeho po rohovom kope a bolo jasné, že favorit chce pokračovať v režisérskej pozícii spred prestávky.

Maďari sa však pred viac ako 55-tisícovou hlučnou kulisou osmelili a aspoň do štatistik zapísali svoje strelecké pokusy Ádám Szalai i Sallai. A hoci mierili do priestoru bránky, Ruia Patricia nemohli reálne ohroziť.

V 68. minúte pohrozil Bruno Fernandes, jeho strelu z diaľky k ľavej žrdi vytesnil Gulácsi na rohový kop. To už nebol v drese domácich na ihrisku stredopoliar Dunajskej Stredy András Schäfer, ktorý odohral 65 minút.

Štvrťhodinu pred koncom si Ronaldo pýtal pokutový kop pre údajnú ruku Fiolu vo vlastnej šestnástke, ale arbitri mu nedali za pravdu.

Hrdinom Maďarska sa mohol stať necelé dve minúty po svojom príchode na ihrisko striedajúci Schön, jeho gól z 80. minúty však neplatil pre ofsajd.

Portugalčania napokon zlomili odpor súpera tromi gólmi od 84. minúty.

Najskôr otvoril skóre Guerreiro tečovanou strelou od Orbána a potom sa zaskvel dvoma gólmi Ronaldo. Prvý dal z penalty po faule smoliara Orbána a v nadstavenom čase pridal ďalší gól po elegantnej kľučke na brankára.

Hlasy po zápase:

/zdroj: DPA, UEFA/

Cristiano Ronaldo, strelec dvoch gólov Portugalska: "Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Bol to náročný zápas proti súperovi, ktorý veľmi dobre bránil, ale napokon sme dokázali dať tri góly.

Som vďačný tímu, že mi pomohol dva z nich streliť. Je skvelé, že sme vstúpili do turnaja za tri body, pretože nám to ešte viac posilní sebavedomie. Chceme v tom pokračovať."

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Cestu za víťazstvom sme si trochu skomplikovali. Mali sme aspoň štyri šance na skorý gól a ak by sme nejakú premenili, bolo by to pre nás jednoduchšie. Čakal som iné Maďarsko, zatiahli sa príliš hlboko a my sme tlačili, tlačili a tlačili. Myslím si, že výsledok je spravodlivý."

Roland Sallai, útočník Maďarska: "Dali sme do toho všetko, fanúšikovia boli skvelí. V prvom polčase sme boli pod tlakom, ale v druhom sme sa snažili hrať viac aj dopredu a dať gól. Škoda záverečnej desaťminútovky, pri prvom góle sme mali veľkú smolu a to rozhodlo."

Priebežná tabuľka skupiny F

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Krutý výsledok pre Maďarsko, Ronaldo sa odpútal od Platiniho