Byť tak ich kustódom či šoférom, vraví o Portugalcoch kouč Maďarov

Cristiano Ronaldo na tréningu pred zápasom s Maďarskom.
Cristiano Ronaldo na tréningu pred zápasom s Maďarskom. (Zdroj: SITA/AP)
Titanilla Bőd|15. jún 2021 o 07:00

Cristiano Ronaldo sa predstaví na svojom piatom turnaji ME vo futbale.

BUDAPEŠŤ. Znie to až ako provokácia. „Určite sú nejaké majstrovstvá,“ hundre pod nosom predavač ponožiek (pravá bavlna, päť párov za tisíc forintov) blízko stanice metra Puskás Ferenc Stadion.

Na štadión len s náramkom

O veľkom futbalovom sviatku očividne nevie nič. Vychádza z vlastných pozorovaní: od neďalekej športovej haly prichádzajú usmievaví ľudia v menších hlúčikoch. Lacné ponožky ich nezaujímajú, no z času na čas sa mimovoľne dotýkajú zápästia. Práve dostali svoj cenný náramok.

Budapeštianska Puskásova Aréna je jediným dejiskom európskeho futbalového šampionátu, kde bude plný dom, takmer 73-tisíc ľudí.

Pandemické opatrenia sú však prísne: vstup je povolený len s osobitným náramkom, ktorý každý musí prevziať osobne najskôr deň pred zápasom. Pred odovzdávaním náramku sa kontroluje potvrdenie o očkovaní, respektíve negatívny PCR test.

V Budapešti je niekoľko „náramkových centier“. V pondelok ráno sa čakalo na náramok aj hodinu, neskôr už len maximálne dvadsať minút.

Informácie aj o dobe čakania si futbaloví priaznivci vymieňajú v rôznych skupinách na sociálnej sieti. Kým okolie štadióna je deň pred zápasom pokojné, na webe to žije.

Ak niekto ponúka na predaj či na výmenu lístok, prvý záujemca sa ohlási v priebehu niekoľkých sekúnd.

Lístky sú beznádejne vypredané.
Lístky sú beznádejne vypredané. (Autor: Titanilla Bőd)

Rekordér Ronaldo

Maďarská futbalová reprezentácia hrá v skupine F v utorok o 18.00 hod proti Portugalsku.

Žreb bol k Maďarom nemilosrdný: dostali sa do skupiny smrti spolu s úradujúcimi majstrami Európy Portugalcami, aktuálnymi majstrami sveta Francúzmi a svetovými šampiónmi z roku 2014 Nemcami.

Podľa papierových predpokladov by Maďari mali skončiť v tejto skupine bez bodu. Na predchádzajúcom turnaji však maďarská reprezentácia prekvapila celý kontinent, keď vyhrala svoju skupinu a remizovala aj s Portugalskom 3:3.

Tento výsledok si dobre pamätajú i Portugalci.

„Teraz máme iný, mladší tím ako pred piatimi rokmi. Toto mužstvo má veľký potenciál. Ani ja nie som ten istý hráč ako v roku 2016. Futbalista sa musí neustále vyvíjať a prispôsobiť,“ vravel na predzápasovej tlačovej konferencii hviezda Portugalska Cristiano Ronaldo.

Čaká ho piaty európsky šampionát, týmto bude rekordérom. „Rekordy sú fajn, ale dôležitejšie je znovu vyhrať EURO,“ poznamenal hviezda Juventusu.

Iba kvalita nestačí

Maďarský tím neprehral už jedenásť zápasov po sebe. Hlavným strojcom úspechu je tréner Marco Rossi. Stmelil hráčov a našiel ideálny herný systém. Jeho základom je organizácia a disciplína, ale je v ňom priestor aj pre kreativitu.

Maďari za posledné dva roky zdolali doma Chorvátsko, Wales, Island i Turecko. Nad Portugalskom však nikdy nevyhrali, z trinástich vzájomných stretnutí sa štyri skončili remízou, ostatné víťazstvom Portugalska.

„Nepozerám sa na štatistiky. Nie sú relevantné. Dôležité je to, ako hralo Maďarsko v baráži a v posledných stretnutiach,“ uviedol tréner Portugalska Fernando Santos.

„Vypočul som si nedávne vyjadrenia Marca Rossiho. Vravel, že sú organizovaný a vášnivý tím, ktorý vždy zo seba vydá 110 percent. Vraj v tomto ich nikto neprekoná. Takže budeme musieť podať dobrý výkon. Kvalita sama o sebe neznamená víťazstvo,“ dodal kouč úradujúcich majstrov.

Rossi chce hrať kompaktne

Silu portugalskej reprezentácie dobre pozná aj kouč Maďarov Marco Rossi. „Byť tak pri nich kustódom či šoférom pri ich mužstve,“ povzdychol si žartovne holohlavý Talian.

„Nemohol by som si vybrať jednu osobnosť, všetci majú fantastické kvality. Samozrejme najviac starostí mi spôsobujú ich útočníci. Budeme musieť hrať veľmi kompaktne, uzavrieť priestory pri čiare,“ načrtol účinnú taktiku Rossi.

Jeho starý otec obdivoval Ferenca Puskása a zostavu slávneho Aranycsapatu, „Zlatého mužstva“ vedel naspamäť.

Rossi teraz môže napísať ďalšiu zaujímavú kapitolu maďarského futbalu. „Ak teraz ešte niekto potrebuje motiváciu navyše, nech si vyberie iný šport,“ zdôraznil tréner maďarského národného mužstva.

Marco Rossi (vpravo) a jeho asistent Cosimo Inguscio na predzápasovom tréningu.
Marco Rossi (vpravo) a jeho asistent Cosimo Inguscio na predzápasovom tréningu.

Maďarská prevaha na tribúne

Na tribúnach budú domáci v obrovskej prevahe, podľa informácií maďarských médií až 97 percent lístkov sa dostalo k maďarským fanúšikom.

„Dav bude podporovať Maďarov, ale to nám vôbec nevadí. Radi hráme pred veľkým publikom. Bol by som rád, keby aj vo všetkých dejiskách mohol byť plný dom. To je dobré pre divákov i hráčov. Žiaľ, o tom nerozhodujeme my,“ poznamenal Cristiano Ronaldo.

Keďže pri kúpe vstupeniek si väčšina fanúšikov nemohla vybrať práve to miesto, po ktorom túžila, na sociálnej sieti vznikli aj skupiny na výmenu lístkov. „Utekám z kotla,“ napísala jedna žena, ktorá má sedieť uprostred tvrdého jadra.

Vraj je jej snaha márna. Celý štadión bude jeden veľký kotol. Dvanásty hráč je pripravený dotlačiť svojich miláčikov k víťazstvu.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Byť tak ich kustódom či šoférom, vraví o Portugalcoch kouč Maďarov