F ako favorit. Kde sa veľkí bijú, Maďari víťazia?

(Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|15. jún 2021 o 10:00 (aktualizované 18. jún 2021 o 08:45)

Pozrite si, ako vyzerá skupina F na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). Kto postúpi podľa portálu Sportnet.sk?

MNÍCHOV, BUDAPEŠŤ. Na štart čakali najdlhšie zo všetkých. V utorok sa na EURO 2020 predstavia hneď traja favoriti – Nemecko, Francúzsko, Portugalsko.

A spolu s nimi Maďarsko. Jeden z papierových outsiderov, ktorý je v aktuálnom rebríčku FIFA dokonca aj za Slovenskom, bude čeliť jeden, dvoj a trojnásobnému európskemu šampiónovi.

Skupina F na EURO 2020 / EURO 2021.
Skupina F na EURO 2020 / EURO 2021.

Legenda dostala priestor pre rozlúčku

Na konci posledného milénia získali európsky titul v každej dekáde – v r. 1972, 1980 i 1996. Teraz môžu Nemci dobyť futbalovú Európu po štvrťstoročí. Pre každý tím v skupine F však bude víťazstvom už postup z nej.

Trojnásobný majster sa však len s týmto úspechom neuspokojí, hoci málokto s ním ráta do bojov o trofej.

Nemecko • nominácia na EURO 2020

Brankári: Bernd Leno (Arsenal), Manuel Neuer (Bayern Mníchov), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

Obrancovia: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta Bergamo), Christian Günter (SC Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Lipsko), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Lipsko), Robin Koch (Leeds United), Antonio Rüdiger (FC Chelsea), Niklas Süle (Bayern Mníchov)

Stredopoliari: Emre Can (Borussia Dortmund), Leon Goretzka (Bayern Mníchov), Ilkay Gündogan (Manchester City), Kai Havertz (FC Chelsea), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern Mníchov), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller (Bayern Mníchov), Jamal Musiala (Bayern Mníchov), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach)

Útočníci: Serge Gnabry (Bayern Mníchov), Leroy Sané (Bayern Mníchov), Kevin Volland (AS Monaco), Timo Werner (FC Chelsea)

Každý turnaj je pre niektorých hráčov rozlúčkou, z Nemcov zrejme ukončia kariéru legendárni futbalisti Manuel Neuer a Mats Hummels. Spolu s nimi však s určitosťou skončí aj ďalšia dlhoročná persóna nemeckého tímu - tréner Joachim Löw.

Reprezentačnú dlhovekosť ťahal 17 rokov, na lavičke Nemecka sedel od 2004 ako asistent a od 2006 ako hlavný kouč. Nikto v histórii Nemecka nesedel na lavičke tak dlho.

Z neznámeho trénera vyrástol na uznávaného odborníka, získal bronz na MS 2014, striebro na EURO 2008 a vyhral Pohár konfederácií v roku 2017. Po tom, ako Nemecko utrpelo v Lige národov najhoršiu prehru (0:6 so Španielskom) od druhej svetovej vojny (od roku 1931), bolo isté, že jeho časy sa definitívne skončili.

Na turnaj ide s vedomým, že ho hneď po skončení nahradí Hansi Flick, ale od vedenia národného zväzu dostal priestor na rozlúčku. A dostal šancu ukázať, že reprezentácii má stále ešte čo dať.

Traja čerství víťazi Ligy majstrov či skúsení hráči dávajú Nemcom rešpekt a vieru v zlepšenú defenzívnu hru, no posledné výsledky a klesajúci trend veľký úspech nenasvedčujú.

Thomas Müller.
Thomas Müller. (Autor: TASR/AP)

Tip na lídra: Thomas Müller. Tretí najstarší hráč nemeckej reprezentácie by mal po návrate do národného tímu priniesť do ofenzívy Nemecka pokoj aj produktivitu. Aj keď sú už dávno nie je strelcom Bayernu číslo jeden, ako jediný hráč nemeckej Bundesligy dal v posledných dvoch ročníkoch viac ako dvadsať asistencií a po piatich rokoch zároveň prekonal osobnú desaťgólovú hranicu.

Na EURO prichádza vo výbornej forme a presne takého hráča Nemci v ťažkej skupine potrebujú.

F ako favorit či Francúzsko

Ak by ste si pozreli kurzy v stávkových kanceláriách na tipy na víťaza šampionátu, najnižší kurz zaiste nájdete pri Francúzsku. A nebyť ťažkej skupiny, bol by ešte nižší.

Striebro z posledného EURO na domácej pôde si vynahradili majstrovskou cestou o dva roky neskôr na MS v Rusku a o ďalšie tri roky, teraz, sa zdá, že môžu byť Francúzi ešte nebezpečnejší. Oproti súperom majú navrch azda po všetkých stránkach a po dvoch dekádach môžu zopakovať aj európske zlato (majú ho už z rokov 1984 a 2000).

To by bolo výnimočné najmä pre Didiera Deschampsa. Súčasný tréner bol v roku 2000 pri zlatom ťažení ako hráč, kapitánom francúzskeho výberu.

Francúzsko • nominácia na EURO 2020

Brankári: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Mike Maignan (OSC Lille), Steve Mandanda (Olympique Marseille)

Obrancovia: Lucas Digne (FC Everton), Leo Dubois (Olympique Lyon), Lucas Hernandez (Bayern Mníchov), Presnel Kimpembe (Paríž St. Germain), Jules Kounde (FC Sevilla), Clement Lenglet (FC Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern Mníchov), Raphael Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (FC Chelsea)

Stredopoliari: N'Golo Kante (FC Chelsea), Thomas Lemar (Atletico Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus Turín), Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur), Corentin Tolisso (Bayern Mníchov)

Útočníci: Wissam Ben Yedder (AS Monaco), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern Mníchov), Ousmane Dembele (FC Barcelona), Olivier Giroud (FC Chelsea), Antoine Griezmann (FC Barcelona, Kylian Mbappe (Paríž St. Germain), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach)

Ak ste si mysleli, že útok, v ktorom je Kylian Mbappé a Antoine Griezmann či Oliver Giroud už nemôže byť lepší, Francúzsko vás predsa len prekvapí. Do tímu sa totiž prichádza hriešnik z minulosti Karim Benzema, ktorý sa vracia po piatich rokoch s bilanciou 23 ligových a 7 pohárových gólov, a sezónu si bude chcieť na EURO ešte vylepšiť.

Francúzi sa na svoj jubilejný desiaty európsky šampionát neprepracovali suverénnym spôsobom, v ľahkej kvalifikačnej skupine síce skončili prví, ale jediného ťažšieho súpera z Turecka ani raz nezdolali. Stále je to však o jednu výhru a o dva body viac ako v kvalifikácii na zlaté MS 2018.

Od poslednej prehry v Turecku, v júni 2019, odohrali Francúzi 20 stretnutí a prehrali len jeden jediný v novembrovom prípravnom zápase s Fínskom. Francúzsky tím pôsobí dokonalo a neporaziteľne. Náročná skupina by preňho nemala byť prekážkou, len výzvou.

Antoine Griezmann.
Antoine Griezmann. (Zdroj: TASR/AP)

Tip na lídra: Antoine Greizmann. Na domácom EURO bol vyhlásený za najlepšieho hráča aj strelca, vo vyraďovacej fáze na MS v Rusku mal jednoznačne najväčší prínos pre mužstvo. Tridsaťročný útočník bude aj tentoraz skúsene režírovať ofenzívu Francúzska a i keď sa očakáva oveľa väčší prínos aj od Mbappého, barcelonský útočník by mal byť stále železnou istotou a oporou Francúzska. Strelil gól v oboch prípravných zápasoch pred EURO, ďalšie dva dal v marcovej kvalifikácii a môže pomýšľať aj na rekord.

Griezmanna totiž od magickej 10-gólovej hranice na EURO, ktorú v histórii ešte nikto neprekonal, delia len štyri zásahy. Aj keď Cristiano Ronaldo, ktorý ich má na konte deväť, zrejme hranicu prelomí skôr, potenciálny majster sveta môže mať na prekonanie 9-gólového rekordéra Michela Platiniho najväčšiu šancu.

Remízoví králi sa musia zlepšiť

Obhajcovia z posledného šampionátu sa prepracovali k zlatu spôsobom, ktorý už len sotva napodobnia či zopakujú. Na EURO 2016 v konečnom účtovaní viac zápasov remizovali, než vyhrali a cez predĺženia a pokutové kopy dokráčali až na trón.

Po piatich rokoch sa ocitli v treťom koši a žreb k nim zďaleka nebol milosrdný. Na priamy postup musia preskočiť Nemcov, historicky najúspešnejší tím, i vicemajstrov Európy a majstrov sveta z Francúzska, ktorí sú dnes najväčšími favoritmi a majú Portugalcom čo vracať.

Fakt, že postúpiť do osemfinále môže aj tím z tretieho miesta, nie je nádejou len pre Slovensko v skupine E, ale aj pre futbal a skupinu F, kde medzi najlepších zaiste patria minimálne tri tímy.

Portugalsko • nominácia na EURO 2020

Brankári: Rui Patricio (Wolverhampton), Anthony Lopes (Olympique Lyon), Rui Silva (Grenada)

Obrancovia: Joao Cancelo (Manchester City), Nelson Semedo (Wolverhampton), Jose Fonte (Lille), Ruben Dias (Manchester City), Pepe (FC Porto), Nuno Mendes (Sporting Lisbon), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)

Stredopoliari: Danilo Pereira (Paríž St. Germain), Joao Palhinha (Sporting Lisbon), Ruben Neves, Joao Moutinho (obaja Wolverhampton), Renato Sanches (Lille), Bruno Fernandes (Manchester United), Sergio Oliveira (FC Porto), William Carvalho (Real Betis), Bernardo Silva (Manchester City)

Útočníci: Cristiano Ronaldo (Juventus Turín), Diogo Jota (Liverpool), Rafa Silva (Benfica Lisabon), Andre Silva (Eintracht Frankfurt), Joao Felix (Atletico Madrid), Gonçalo Guedes (Valencia), Pedro Goncalves (Sporting Lisbon)

Obhájiť trofej sa v celej histórii EURO podarilo iba Španielom v rokoch 2008 a 2012. Aby sa k nim do histórie zapísali Portugalčania, musia byť lepší ako pred piatimi rokmi.

Otázne je, že či naozaj nie sú – hoc sa Ronaldo stáva vekom veterán, stále aj štatistikami patrí medzi absolútnu hráčsku špičku. A po jeho boku budú stáť dve veľké hviezdy Premier League – v strede poľa Bruno Fernandes, v obrane Rúben Dias a jeho klubový spoluhráč a podľa Transfermarktu najhodnotnejší pravý krajný obranca na turnaji Joao Cancelo.

Tím Fernanda Santosa síce nedokázal postúpiť z prvého miesta v kvalifikácii, keď ani raz nezdolal Ukrajinu (napriek 11 gólom Cristiana v kvalifikácii) a v Lige národov po prehre s Francúzskom v skupine si ani nevybojoval možnosť obhájiť víťazstvo v tejto súťaži. Ale EURO už bude predsa o niečom inom.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Zdroj: TASR/AP)

Tip na lídra: Cristiano Ronaldo. Keďže v zime oslávil už 36. narodeniny, očakáva sa, že legendárny Portugalčan ide na svoje posledné EURO v kariére. Odhaduje sa to ťažko, veď napriek svojmu veku dokázal byť najlepším strelcom Serie A a na poslednú chvíľu vybojovať Juventusu Ligu majstrov. Na návrat do rodnej krajiny, ktorý ohlasovala jeho mama v portugalských médiách, to zatiaľ nevyzerá, Cristiano je stále najlepší aj medzi najlepšími.

Ak sa trafí čo i len raz, prekoná historicky najlepšieho strelca ME, ktorým je rovnako 9-gólový Michel Platini. Kým Platinimu na to stačilo päť duelov na EURO 1984, Ronaldo je už dnes jediným hráčom, ktorý sa presadil na štyroch rôznych ME a na piatych si môže pripísať do životopisu ďalší rekord.

Proti favoritom s hráčom Fortuna ligy

V Maďarsku prežívajú po dlhých rokoch opäť futbalový boom. V minulosti vychýrený tím sa etabluje medzi európskou špičkou, vôbec prvýkrát v histórii postúpil na európsky turnaj druhý rok po sebe.

Eufóriu fanúšikov a cieľ aspoň zopakovať osemfinálové ťaženie spred piatich rokov, ktoré bolo navyše podčiarknuté prvenstvom v skupine s Portugalskom, ale výrazne zmiernili dve veci. Žreb a zranenia.

Maďarsko • nominácia na EURO 2020

Brankári: Ádám Bogdán (Ferencváros Budapešť), Denes Dibusz (Ferencváros Budapešť), Peter Gulacsi (RB Lipsko)

Obrancovia: Bendegúz Bolla (FC Fehérvár), Endre Botka (Ferencváros Budapešť), Attila Fiola (FC Fehérvár), Ákos Kecskés (FC Lugano), Ádám Lang (Omonia Lefkothea), Gergő Lovrencics (Ferencváros Budapešť), Loic Nego (FC Fehérvár), Willi Orbán (RB Lipsko), Attila Szalai (Fenerbahce Istanbul)

Stredopoliari: Tamás Cseri (Mezőkövesd Zsóry), Dániel Gazdag (Philadelphia Union), Laszlo Kleinheisler (NK Osijek), Ádám Nagy (Bristol City), András Schäfer (Dunajská Streda), Dávid Sigér (Ferencváros Budapešť), Kevin Varga (Kasimpasa), Roland Varga (MTK Budapešť)

Útočníci: János Hahn (FC Paksi), Filip Holender (Partizan Belehrad), Nemanja Nikolič (FC Féhervár), Roland Sallai (SC Freiburg), Szabolcs Schön (FC Dallas), Adam Szalai (FSV Mainz)

Outsider „skupiny smrti“ má podľa portálu Transfermarkt nižšiu hodnotu tímu oproti svojim súperom až desaťnásobne. Zatiaľ, čo súčet cien maďarských hráčov nedosahuje ani 75 miliónov eur, hodnota Francúzov presahuje jednu miliardu a Nemci s Francúzmi sú len tesne pod touto hranicou.

Tréner Marco Rossi, fanúšikom známy z pôsobenia v Dunajskej Strede, navyše na hviezdnych súperov nemôže vytiahnuť svoje najväčšie esá. Najväčšou stratou je mladá nádej Lipska Dominik Szoboszlai, ktorý vynechal celú jar a na šampionát sa nestihol dať fyzicky dokopy. Druhou, ktorú pocítia aj Slováci, je bývalý hráč Lipska a dnes líder DAC Zsolt Kalmár. Fortuna ligu bude reprezentovať len jeho klubový spoluhráč András Schäfer. 

Maďari sa tak budú musieť spoliehať na tímový výkon ešte viac, než možno očakávali. A musia sa uspokojiť s tým, že latka víťazstva skupiny a postupu je nastavená tak vysoko, že vôbec každý získaný bod bude na EURO nadplán.

Peter Gulácsi.
Peter Gulácsi. (Autor: TASR/AP)

Tip na lídra: Peter Gulácsi. Ak má mať Maďarsko proti obrom aspoň nejakú šancu, musí mať istotu v zadných radoch. Spoliehať sa bude na kvality Orbána - nie Viktora, stopéra Williho - a najmä na skúsenosti brankára Petra Gulácsiho. Možno nemá také parádne tepláky ako Gábor Király a má o dobrých desať rokov menej - len 31 - napriek tomu sa od brankára Lipska čaká, že bude pokojnou a rozvážnou oporou maďarského celku.

Tip Sportnet.sk

Ako to dopadne? Futbalová časť redakcie portálu Sportnet.sk sa pozrela na všetky skupiny na ME vo futbale a skúsila odhadnúť konečné poradie tímov.

V prípade skupiny F je opäť všetkým jasné iba jedno - prví budú Francúzi. Na inom mieste sa redakcia nezhodla, ale v priemere to vyzerá na priamy postup Nemecka. A Portugalci budú musieť dúfať.

  • 1. Francúzsko
  • 2. Nemecko
  • 3. Portugalsko
  • 4. Maďarsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»F ako favorit. Kde sa veľkí bijú, Maďari víťazia?