Olympijská víťazka: Lekár reprezentácie ma dlhodobo zneužíval

(Autor: TASR/AP)
SITA|19. okt 2017 o 11:11

McKayla Maroneyová uviedla, že obťažovanie trvalo od jej trinástich rokov.

NEW YORK. Americká dvojnásobná olympijská medailistka v športovej gymnastike McKayla Maroneyová vyhlásila, že ju dlhodobo zneužíval bývalý lekár reprezentácie.

Začalo sa to už v mladom tínedžerskom veku a pokračovalo počas zvyšku kariéry. Maroneyová v stredu na twitteri zverejnila rozsiahle komuniké, v ktorom menovala Larryho Nassara.

Obťažovanie sa začalo v tréningovom kempe

Ten tri desaťročia pôsobil v službách USA Gymnastics a momentálne je vo väzení v Michigane, čaká na trest za držbu a šírenie detskej pornografie.

Okrem toho mu v samostatnom procese kladú za vinu sexuálne napadnutia, so svedectvom sa prihlásilo viac ako 125 žien.

Maroneyová má 21 rokov a uviedla, že obťažovanie zo strany lekára trvalo od jej trinástich rokov. Aktívnu činnosť ukončila predvlani.

Nassara zatiaľ neuznali vinným za útoky a desiatky občianskoprávnych žalôb sú teraz v Michigane v procese riešenia.

Maroneyová priznala, že obťažovanie sa začalo, keď navštevovala tréningový kemp národného tímu USA v Karolyi Ranch severne od Houstonu. Mala iba 13 rokov, keď jej Nassar povedal, že dostáva "medicínsky potrebnú liečbu, ktorú vykonáva na pacientoch viac ako 30 rokov".

Maroneyová: Myslela som si, že zomriem

Maroneyová získala na olympijských hrách v Londýne 2012 zlatú medailu ako členka gymnastického tímu USA. Neskôr iinformovala, že spomenutú "liečbu" jej Nassar poskytoval počas celej kariéry.

Keď družstvo cestovalo do Japonska na MS v roku 2011, predpísal jej pilulky na spanie a po príchode do Tokia ju opäť obťažoval na hotelovej izbe.

"Myslela som si, že v tú noc zomriem," napísala Maroneyová. "Všade, kde je pozícia sily, je potenciál násilia. Mala som sen ísť na olympiádu, ale veci, ktoré som musela zniesť, boli nepotrebné a nechutné" dodala.

US Gymnastics začala nezávislé posudzovanie podnietené obvineniami voči Nassarovi v lete 2016, keď noviny Indianapolis Star písali o permanentnom nesprávnom zaobchádzaní v prípadoch útokov proti trénerom a členom realizačných tímov vo viac ako 3500 kluboch v krajine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijská víťazka: Lekár reprezentácie ma dlhodobo zneužíval