Matej Falat je najúspešnejším prešovským športovcom

Matej Falat premiérovo zvíťazil v ankete. K víťazstvu mu dopomohlo druhé miesto z majstrovstiev sveta.
Matej Falat premiérovo zvíťazil v ankete. K víťazstvu mu dopomohlo druhé miesto z majstrovstiev sveta. (Autor: tasr)
Ján Jacoš, Ján Leško|23. jan 2018 o 00:00

Najlepším družstvom dospelých sú opäť hádzanári Tatrana Prešov.

PREŠOV. Alpský lyžiar Matej Falat sa stal najúspešnejším športovcom Prešova za rok 2017.

Najlepším družstvom dospelých sú opäť hádzanári Tatrana Prešov.

Do Siene slávy prešovského športu bol uvedený futbalista Jozef Bubenko.

V historickej sále Čierneho orla sa v pondelok 22. januára uskutočnila 57. slávnosť oceňovania najúspešnejších športovcov a športových družstiev dospelých a mládeže Prešova.

Vicemajster sveta Matej Falat vyhral

Najúspešnejším športovcom Prešova za rok 2017 sa stal alpský lyžiar Matej Falat (nar. v roku 1993, člen SAK Drienica a AK TJ Slávia PU Prešov).

Prvýkrát v histórii tejto ankety zvíťazil reprezentant zimných športov. Jeho životom sú lyže. Zažiaril na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v St. Moritzi. Slovensku veľkým dielom pomohol k zisku striebornej medaily v súťaži miešaných družstiev.

O historický úspech sa postaral spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou, Petrou Vlhovou a Andreasom Žampom. Striebro je jeho životným výsledkom.

Najmä, ak v medailových pretekoch v priamych súbojoch zdolal také esá, ako je Nemec Felix Neureuther, alebo Talian Riccardo Tonetti.

„Keď som zišiel dole a zdolal majstra sveta, prežíval som krásne pocity. Možno i najkrajšie v kariére,“ zdôraznil Matej Falat. „S takým úspechom sme nepočítali, hoci sme si verili, že by sme mohli urobiť dobrý výsledok. Ale toto je ozaj skvelé, to sme nečakali. Naše dievčatá boli úžasné.“

Falat získal aj bronzovú medailu na Svetovej zimnej univerziáde v Almaty v kombinácii (obhájil bronz zo SZU v roku 2015) a stal sa majstrom Slovenska v slalome.

V roku 2014 mal premiéru na zimných olympijských hrách v Soči. Stal sa tak historicky prvým Prešovčanom, ktorý štartoval na ZOH v individuálnom športe. Pripravuje sa aj na štart na svojich druhých ZOH 2018 v Pjongčangu.

Matej Falat trénuje v medzinárodnom tíme WRA World Racing Academy. Je viacnásobným laureátom ankety o najúspešnejších športovcov mesta Prešov. Úspech dosiahol aj na akademickej pôde – úspešne ukončil inžinierske štúdium na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach.

Laureáti bez určenia poradia

Igor Čupryna – hádzaná, Tatran Prešov: Brankár trinásťnásobného majstra Slovenska je ukrajinským rodákom a prvým gólmanom reprezentácie rodnej krajiny. Svojimi obdivuhodnými výkonmi v drese prešovského Tatrana, ktorému sa upísal v roku 2015, sa veľkou mierou zaslúžil o úspechy klubu, v ktorom sa stal uznávaným európskym brankárom. V tábore slovenského hádzanárskeho šampióna sa svojím prístupom k zápasom, vystupovaním na ihrisku a neraz excelentnými zákrokmi medzi žrďami stal nielen výraznou oporou mužstva, ale aj miláčikom prešovského publika.

Igor Drotár – motorizmus, Rally systém Slovakia Prešov: Má síce už šesťdesiattri rokov, s pretekaním začal ešte roku 1973 po boku svojho dlhoročného spolujazdca v rely súťažiach Vlada Bánociho, no v športových i spoločenských kruhoch vystupuje stále ako mladík. Už pár rokov je tento charizmatický chlapík právom častovaný prívlastkami slovenská automobilová legenda, džentlmen, pedant i šoumen. Minulý rok jazdil na vozidle Škoda Fabia R5. S touto technikou získal titul absolútneho majstra Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu (PAV) a majstrovský titul vyjazdil v kategórii plechových áut trieda E 1 a E 1 + 2000. V slovenskom rely šampionáte obsadil so spolujazdcom Tomášom Plachým piate miesto.

Lucia Gubiková – hádzaná, ŠŠK SLŠ Bemaco Prešov: Odchovankyňa michalovskej hádzanej prestúpila do Školského športového klubu pri Strednej lesníckej škole v Prešove, v spoločnej slovensko – českej súťaži hádzanárok (WHIL) vystupujúcom v predošlých ročníkoch pod mediálnym názvom Bemaco Prešov a v prebiehajúcej MOL lige ako ŠŠK Prešov, v sezóne 2016/2017. Zároveň brankárka slovenskej ženskej hádzanárskej reprezentácie sa razom stala oporou ŠŠK. Pričinila sa o fakt, že prešovské interligové hádzanárky získali v národnom play-off bronzové medaily.

Petra Jurčová – ženský hokej, ŽHK 2000 Šarišanka Prešov: Je dlhoročnou slovenskou reprezentantkou. Štartovala na ZOH v kanadskom Vancouveri i na viacerých svetových šampionátoch. Momentálne je ale oporou extraligovej Šarišanky, v ktorej s hokejom začínala. Skúsená útočníčka je aj veľkou osobnosťou tímu a príkladom pre mladšie spoluhráčky, s ktorými pre klub v uplynulej sezóne získali strieborné medaily. P. Jurčovú, so 156 bodmi víťazkou kanadského bodovania, v nej vyhlásili za najlepšiu útočníčku extraligy v sezóne 2016/2017.

Marek Karlík (kickboxing - Kickboxing klub Panter Prešov) - pre Slovensko získal historicky prvú mužskú zlatú medailu na majstrovstvách sveta WAKO v Budapešti. Prevzal si aj cenu určenú pre najlepšieho športovca Prešovskej univerzity.

Daniela Kvasková – florbal, FBC A4ka Mikuláš Prešov: Útočníčka Daniela Kvasková sa pričinila o piate miesto Slovenska na majstrovstvách sveta vo florbale žien v Bratislave. Slovenky na šampionáte príjemne prekvapili a svojimi výkonmi si získali srdcia fanúšikov. Daniela, ktorá je stabilnou oporou extraligového FBC A4ka Mikuláš Prešov – hrá v ňom od roku 2010, bola v reprezentačnom družstve jedinou Prešovčankou. Stále herne napreduje, nominácia do ženskej reprezentácie bola vyvrcholením jej niekoľkoročného úsilia a vytrvalosti. Ako útočníčka prvé body na medzinárodnej úrovni začala získavať s juniorskou reprezentáciou. V rokoch 2012 a 2014 reprezentovala Slovensko na majstrovstvách sveta junioriek.

Lucia Langošová – karate, Karate klub Junior Prešov: Pre členku Karate klubu Junior Prešov Luciu Langošovú bol rok 2017 jeden z najúspešnejších. Stala sa dvojnásobnou majsterkou Európy v karate Shito Ryu 2017 v kumite do 61 kg a bez rozdielu hmotnosti. Aj v súťaži družstiev vo farbách Slovenska vyhrala všetky svoje zápasy, bola tak nezdolanou bojovníčkou a mala výrazný podiel na zisku striebornej medaily. Skvelá prešovská karatistka sa stala najúspešnejšou pretekárkou európskeho šampionátu. Drina priniesla ovocie, presadila sa vo veľmi silnej konkurencii. Reprezentovala aj na súťažiach prestížneho Svetového pohára Karate 1 – Premier League. Tiež sa tešila z prvenstva na podujatí Budapešť Open 2017.

Martin Sopko – volejbal, VK Mirad PU Prešov: Kapitán prešovského tímu VK Mirad PU je jeho ozajstným lídrom, v slovenskej extralige patrí medzi najlepších hráčov. Perfektnými výkonmi sa pričinil o obhájenie prvenstva v Slovenskom pohári a tretie miesto v extralige – Prešov získal v najvyššej súťaži tretiu medailu v rade (2015 zlato, 2016 striebro). Aj z bronzovej medaily mal radosť, lebo boj o bronz s Košicami bol dramatický, mal veľký náboj a šťavu. Bola preň zadosťučinením, priniesla mu pocit šťastia a radosti. Charizmatický Martin Sopko je veľkým lokálpatriotom, vyniká veľkou pracovitosťou, vyžíva sa v situáciách, keď môže rozhodovať o rezultátoch dôležitých zápasov.

Lukáš Urban – hádzaná, Tatran Prešov: Skromný, cieľavedomý a ambiciózny športovec. Je odchovancom prešovskej hádzanej, ktorú úspešne reprezentoval v mládežníckych vekových kategóriách. Už ako junior bol nominovaný do reprezentačného celku mužov Slovenska a dnes je jednou z jeho opôr. V hádzanárskych začiatkoch „Lukyho“ talent jeho tréneri využívali hlavne na poste ľavej spojky. Postupne ale presvedčil, že je hráčom použiteľným v podstate na všetkých postoch spojkového radu. V Tatrane i v reprezentácii. Aj jeho rukopis nesú ostatné úspechy prešovského hádzanárskeho klubu.

Najúspešnejší kolektív mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2017

Tatran Prešov – hádzaná muži: Nemenným faktom ostáva, že Tatran Prešov je v histórii samostatného Slovenska najúspešnejším hádzanárskym klubom v krajine. Vo svojej vitríne má už trinásť slovenských majstrovských titulov. V histórii Slovenského pohára siaha na svoj pätnásty primát, pričom za sedemnásťročnej éry majiteľa klubu Miloslava Chmeliara je prešovský tím v sedemnástom pohárovom finále. Prešovský hádzanársky klub úspešne reprezentuje aj na medzinárodnej úrovni. Okrem Slovenského pohára je aj víťazom Česko-Slovenského pohára, účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov EHF a nadnárodnej SEHA Gazprom ligy. Nuž a už o pár dní vkročí do účinkovania v prestížnej európskej súťaži hádzanárov, v Pohári EHF.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2017 – bez určenia poradia

VK Eperia Prešov – volejbal: Volejbalistky VK Eperia Prešov získali v extralige bronzovú medailu, pre prešovský ženský volejbal je to historicky prvá medaila. Zverenky trénera Františka Bočkaya v štvrtom stretnutí o tretie miesto zvíťazili nad Volley project UKF Nitra 3:1 a sériu hranú na tri víťazstvá vyhrali 3:1. Šarišanky tak urobili fanúšikom ohromnú radosť. Dievčatá sa zomkli, bojovali, dali do hry srdce a tešili sa z cenného úspechu. Družstvu veľmi pomohla skúsená nahrávačka a jeho líderka Alica Sokolov-Székelyová. Pod úspech sa podpísala aj klubová atmosféra. Všetci v ňom fungujú ako jedna veľká rodina.

ŠŠK SLŠ Bemaco Prešov – hádzaná ženy: Sezóna 2016/2017 bola pre Školský športový klub pri Strednej lesníckej škole v Prešove, vystupujúcim v nej pod mediálnym názvom Bemaco Prešov najúspešnejšou v klubovej histórii. Prešovčanky v spoločnej slovensko – českej súťaži hádzanárok (WHIL) pod taktovkou trénera Dušana Daniša obsadili siedme miesto a v národnom play-off potom zvíťazili v dvoch zápasoch nad Partizánskym a získali tak po dlhých 28 rokoch pre prešovskú ženskú hádzanú cenné kovy, bronzové medaily.

VK Mirad PU Prešov – volejbal: Volejbalisti VK Mirad PU Prešov dlhodobo patria k najlepším tímom pôsobiacim v slovenskej volejbalovej extralige. V roku 2017 pod vedením trénera Jaroslava Vlka dosiahli tretie miesto v najvyššej súťaži a stali sa víťazmi Slovenského pohára. Prešov zvíťazil v rozhodujúcom piatom zápase o tretie miesto v extralige nad VK KDS Šport Košice 3:2 a celú sériu vyhral 3:2 na zápasy. Bola to mimoriadne vyrovnaná a dramatická séria, vo východniarskom derby si diváci prišli na svoje. VK Mirad PU získal tretiu medailu v rade (2015 zlato, 2016 striebro).

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2017 – bez určenia poradia

Tatran Prešov – hádzaná, starší dorastenci: Družstvo trénera Stanislava Kolpaka a asistenta Daniela Jureckého do samého konca súťaže súperilo s ŠKP Bratislava o majstrovský titul. Napokon v tesnom závere skončilo na druhom mieste. Strieborné medaily vybojovali: J. Hugec, D. Valenčin, M. Kolesár, V. Chovan – K. Radčenko, S. Pirožek, B. Rešovský, J. Pavlovič, P. Humeňanský, J. Chudík, T. Popík, J. Majirský, S. Karabinoš, M. Kríž, A. Šujeta, R. Antl, D. Kolesár, A. Dvorščák.

Tatran Prešov – hádzaná, mladší dorastenci: Hádzanársky klub Tatran Prešov výborne reprezentovali zverenci trénera Mareka Gernáta, majstri Slovenska v sezóne 2016/2017. O úspech sa pričinili: T. Danč, M. Sumilas – P. Podracký, D. Kubík, R. Kopaňa, S. Kohút, J. Schnierer, R. Tomáš, J. Podracký, T. Fech, Š. Kmec, T. Valenčin, T. Kažík, D. Magdolen, S. Stašík, G. Vaňo, S. Šujeta, O. Olejár, S. Demčák, P. Hartmann.

1. FC Tatran Prešov – futbal, starší dorastenci: Starší dorastenci U19 1. FC Tatran Prešov získali v prvej lige bronzovú medailu za trinásť výhier, päť remíz a osem prehier, dali v nej 40 gólov a inkasovali ich 32. Zeleno-biele nádeje si bronzovú pozíciu vybojovali pod vedením trénera Mareka Petruša. Pričinilo sa oň aj zázemie futbalovej akadémie 1. FC Tatran. Mladí futbalisti dokázali otočiť vo svoj prospech aj nepriaznivý vývoj stretnutí. Senzačne im vyšiel záver sezóny – dosiahli v ňom päť výhier v rade a dostali len jeden gól. Tréner Petruš veľmi dobre pripravoval chlapcov i po psychickej stránke, hrali bez stresu, futbalom sa bavili a dôležité tiež bolo, že tvorili dobrú partiu.

ŠŠK SLŠ Prešov – hádzaná, mladšie dorastenky: Úspešnosť predošlej sezóny v prešovskom klube podčiarkli mladšie dorastenky, ktoré pod vedením trénera Petra Magdu a asistenta Mariána Popovca sa stali majsterkami Slovenska. Káder tvorili: K. Kovaľová – Kočišová, V. Poláková, T. Jašová, S. Chovanová, P. Balogová, K. Belušková, Z. Lukáčová, K. Gregorcová, M. Popovcová, T. Magdová, A. Dvorščáková, M. Segľová, L. Kráľová,M. Kakaščíková, L. Ratvajská, S. Matušíková, A. Feščáková.

Zvláštna cena mesta Prešov

Simon Frajtko: Obdivuhodný príbeh Simona Frajtka si zaslúži pozornosť. Pre rok 2017 získava zvláštnu cenu mesta Prešov za svoj prístup k športu aj napriek hendikepu. Mladý brankár Simon sa narodil bez dlaní a chodidiel, to ho však neodradilo aby sa stal futbalovým brankárom. Momentálne vo veku 12 rokov chytá za materský klub TJ Slánske Ruská Nová Ves v lige mladších žiakov. Za svoj prístup k športu a bojovnosť pri zápasoch si vyslúžil aj kapitánsku pásku. Tréner Igor Papcun a spoluhráči majú vďaka špeciálnym protézam v Simonovi skutočnú oporu medzi troma žrďami. Simon sa futbalu venuje už od svojich ôsmich rokov. Snaží sa nevynechať žiaden tréning a sleduje aj dianie vo svetovom futbale. Simon je natoľko inšpiratívny, že si ho na svoj tréning pozvali aj slovenskí reprezentanti do 21 rokov. On sám pritom tvrdí, že ho jeho hendikep pri futbale nijako neobmedzuje.

Objav roka

Lucia Fecková – kickbox, Kickboxing klub Panter Prešov: O veľkej popularite a vysokej úrovni kickboxu v Prešove svedčí aj víťaz kategórie objav roka Lucia Fecková. Lucia na tohtoročných majstrovstvách získala striebornú medailu a po minuloročnej bronzovej medaile je to ďalšia fantastická medaila do jej zbierky.

Mládežnícke talenty roka

Ivana Oľšavská – športová streľba, Športovo-strelecký klub polície Prešov: Talentovaná športová strelkyňa sa pričinila o štvrté miesto Slovenska na majstrovstvách Európy v Baku v tímovej súťaži junioriek. Je viacnásobnou majsterkou Slovenska v súťaži jednotlivkýň a družstiev, v roku 2012 sa stala i slovenskou rekordérkou v disciplíne VzPu 40 ľah. Na európskom šampionáte v Tallinne sa pričinila o piate miesto družstva Slovenska. Poklonu jej vystrúhal aj skvelý športový strelec Jozef Gönci: „Ivanka má talent od Boha. Veľmi pekne pracuje, vie, čo treba robiť.“

JK Reitgroup Pribula Prešov – parkúrové jazdectvo: V uplynulom roku si za svoje výborné výsledky „vyskákali“ ocenenie aj jazdkyne z JK Reitgroup Pribula Prešov. Najväčší úspech zaznamenali pre klub dievčatá v zložení: Klaudia Hanková, Ema Hromjaková, Saša Horáková a Erika Caunerová, ktoré s dvoma koňmi na Vyšehradskom pohári v Poľsku obsadili prvých 5 miest. Úspechy zaznamenali aj v kategóriách jednotlivcov. Erika Caunerová vyhrala dlhodobú súťaž na medzinárodných jazdeckých pretekoch v Poľsku Grand Prix amatérov a pridala aj prvé miesto na Východoslovenskom skokovom pohári na koni Boliver. S koňom El Arco si Klaudia Hanková vyskákala prvé miesto na Košickom pohári. Ema Hromjaková na koni Yaris zvíťazila na pretekoch Glinik Zaborowski v Poľsku, ďalšie v tejto krajine vyhrala Saša Horáková na koni New Comer.

Sieň slávy prešovského športu

Jozef Bubenko – futbal: Na drese nosieval číslo osem, momentálne na tom pomyselnom má na chrbte už dve šestky. Ako futbalistu ho odmala zdobila technická vyspelosť. Už ako mládežník, keď prišiel zo solivarského Slovana do prešovského Tatrana, nad mnohými novými spoluhráčmi očividne vyčnieval. Nie postavou, skôr futbalovým umom.

Familiárne oslovovaný „Bubo“ sa postupne v Tatrane Prešov pod dohľadom trénerov F. Schlossera či L. Pavloviča vypracoval na hráča s veľkou športovou perspektívou. Už v sezóne 1969/1970 odohral prvý zápas za Tatran v prvej československej lige. Prvé góly (7) v nej ale zaknihoval až v nasledujúcom ročníku. Po desiatich rokoch v Prešove šiel na vojenčinu do Dukly Banská Bystrica, vrátil sa späť a v závere hráčskej kariéry hral za BSC JAS Bardejov.

V najvyššej československej súťaži odohral 293 zápasov a strelil 67 gólov. Počas bohatej kariéry na trávniku zažil dosť úspechov. Najviac však ako hráč v ročníku 1972/1973, v ktorom Tatran Prešov vyskladal skvelú futbalovú zostavu a ktorú tréner Milan Moravec doviedol k historickému druhému miestu. Mimochodom, v tomto Tatran na Letnej pokoril slávnu Spartu Praha.

Napríklad pražský denník Lidová demokracie vítal východniarov pred zápasom titulkom: Japončíci v prešovskom útoku. Nuž trojicu útočníkov Tatrana, ktorý vyhral v stovežatej vtedy 2:0, tvorili ozaj nevysokí, no úspešní útočníci Komanický, Bubenko, Bartek.

Jožko Bubenko nadviazal na úspešnú hráčsku kariéru, počas ktorej hral aj za čs. juniorskú reprezentáciu aj olympijský výber, na kariéru v pozícii trénera. Najprv ako hrajúci asistent v Bardejove, potom ako tréner v Giraltovciach. V rokoch 1988 – 1992 získaval ostrohy ako asistent skúseného Štefana Nadzama v Tatrane Prešov.

Potom nasledovali trénerské zastávky znovu v Bardejove, úspešné roky v Interi Bratislava, s ktorým má dva majstrovské tituly a dvakrát s ním získal aj Slovenský pohár. Nuž a počas tohto angažmánu ho v roku 2000 vyhlásili za trénera roka.

Ďalšie trénerské pôsobiská mal v gréckych kluboch Panionios Atény, Iraklis Fc, Olympiakos Volos, arménskom FC Mika, v trnavskom Spartaku a opäť v prešovskom Tatrane.

V sezóne 2004/2005 pôsobil Jozef Bubenko vo funkcii trénera tímu SR do 21 rokov.

Článok vyšiel v denníku Korzár a v týždenníku MY Prešovské noviny č.3/2018. V predaji od utorka 23. 1. do pondelka 29. 1.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Matej Falat je najúspešnejším prešovským športovcom