Jeho návrat je absolútna bomba. Škrtel ukázal to, čo ho zdobí celú kariéru

Martin Škrtel debutoval za Spartak Trnava.
Martin Škrtel debutoval za Spartak Trnava. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|17. sep 2021 o 19:38

V premiére za Trnavu podal solídny výkon.

TRNAVA. Pri nástupe na ihrisko prichádzal z trnavských futbalistov ako predposledný. V ruke držal fľašu s vodou.

Martin Škrtel s číslom 37 urobil svoj tradičný rituál. Dotkol sa trávnika, poskočil si a prežehnal sa. V ústach popritom žuval žuvačku.

Keď v roku 2004 odchádzal z Trenčína do Petrohradu, bol ešte tínedžer. Po sedemnástich rokoch sa vrátil do Spartaka Trnava ako tridsaťšesťročný veterán.

Po zápase mal na tvári úsmev. Pri trnavskej premiére sa tešil z víťazstva 2:0 nad Sereďou. Prvý gól strelil po krídelnej akcii Saymon Cabral a druhý pridal po samostatnom úniku Kelvin Boateng.

„Lepší debut si nemohol želať. Zápas nemal veľké tempo, čo mu vyhovovalo. Každý súboj vyriešil, ale pomohli mu aj hráči Serede, ktorí neboli nebezpeční,“ vravel pre Nova Sport futbalový expert Marek Sapara.

Odčinil chybu mladého stopéra

Súťažný zápas naposledy odohral 27. decembra 2020, keď mu v drese tureckého Basaksehiru praskla achilovka na ľavej nohe.

Zdalo sa, že náročné zranenie mu vo veku 36 rokov môže ukončiť kariéru. Škrtel však ukázal svoju typickú nezlomnú vôľu. A po takmer desiatich mesiacoch sa vrátil na súťažné trávniky.

Mesiac po podpísaní zmluvy so Spartakom Trnava nastúpil v strede obrany vedľa talentovaného Sebastiána Kóšu, ktorý pred štyrmi dňami oslávil osemnásť rokov.

Škrtel má byť mentorom pre neho i ostatných mladších spoluhráčov. Ukázal to už vo svojom prvom zápase. Aj po dlhšej pauze podal solídny výkon.

Už v úvodnej štvrťhodine odčinil Kóšovu detinskú chybu pri rozohrávke. Neskôr si rešpekt vydobyl pri súboji so seredským útočníkom Romanom Hašom, ktorého zbúral pri súperovej šestnástke. Ukázal tvrdosť, ktorá ho zdobí celú kariéru.

„Vidieť, že ani zranenie mu nebránilo v rozmýšľaní. Nebál sa ísť do súbojov, noha ho nelimituje a tým pádom je ostrý ako zvyčajne,“ reagoval Marek Sapara.

Návrat Škrtela je absolútna bomba

Po viacerých defenzívnych zákrokoch mu tlieskali aj domáci fanúšikovia. Pri rozohrávke bol takmer bezchybný. Na ihrisku ukázal prehľad a skúsenosti.

Bolo vidieť, že po fyzickej stránke je pripravený. Nepodcenil žiadnu situáciu. o žiadneho súboja neuhol. Keď ho v druhom polčase zasiahol protihráč do tváre, ostal pokojný, nad vecou.

Škrtel napokon odohral celý zápas, ako to pred zápasom predpovedal trnavský tréner Michal Gašparík, ktorý je od Škrtela starší len o tri roky.

Niekto drukoval Manchester United, Realu Madrid či Liverpoolu, ja som odmalička fanúšikom Trnavy.


Martin Škrtel


„Po ôsmich mesiacoch vydržal deväťdesiat minút, nula vzadu, takže veľká spokojnosť,“ načrtol trnavský tréner Michal Gašparík.

„Je to top hráč celej histórie slovenského futbalu. Je absolútna bomba, že taká persóna sa vrátila do slovenskej ligy,“ priznal tréner Serede Juraj Jarábek.

Odmalička je fanúšikom Trnavy

Škrtel je odchovancom Ráztočna a Prievidze. S veľkým futbalom začal v Trenčíne, kde debutoval aj v slovenskej lige. Mal vtedy sedemnásť. Za AS odohral 34 zápasov, gól nedal.

Po štyroch rokoch v Zenite Petrohrad prestúpil do FC Liverpool. V Premier League, ktorá je považovaná za najťažšiu ligu sveta, odohral 242 zápasov, čo je slovenský rekord.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)

Ďalšie tri sezóny strávil vo Fenerbahce Istanbul a jeden rok hrával za Basaksehir, s ktorým získal aj turecký titul.

Už dlhšie avizoval, že chce nastupovať pred rodinou a kamarátmi. Ako legionár to zažil iba niekoľkokrát do roka s reprezentáciou.

„Niekto drukoval Manchester United, Realu Madrid či Liverpoolu, ja som odmalička fanúšikom Trnavy. Bolo by pekné zahrať si v klube, ktorému držím palce,“ vravel Škrtel v minulosti v rozhovore pre SME.

Odmietol Juventus i FC Barcelona

V Trnave ho ako malého chlapca ho očarila generácia okolo Mareka Ujlakyho, Júliusa Šimona či Miroslava Karhana a tiež ho uchvátili trnavskí fanúšikovia.

Pri jeho debutu bola na štadióne Antona Malatinského 3427 divákov. Škrtel má byť lákadlom pre fanúšikov, a to nielen v Trnave.

Škrtel bol najdlhšie slúžiacim kapitán reprezentácie. Zahral si na majstrovstvách sveta (2010) i majstrovstvách Európy (2016).

Pred dvoma či troma rokmi odmietol ponuky Juventusu Turín a FC Barcelona. Ako mohol odolať takým gigantom?

Nepristúpil na podmienky, ktoré mu ponúkali. A nechcel sa zmieriť s pozíciou náhradníka, čo by mu v spomínaných kluboch zrejme hrozilo.

V ďalších zápasoch ho čakajú veľké výzvy, keď Trnava postupne bude hrať proti Dunajskej Strede, Trenčínu a po októbrovej reprezentačnej prestávke aj doma proti Slovanu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Jeho návrat je absolútna bomba. Škrtel ukázal to, čo ho zdobí celú kariéru