Raz budete tak či tak vakcináciu potrebovať, vravia. Lyžiarov poženú aj diváci

Lyžiarske stredisko v rakúskom Söldene.
Lyžiarske stredisko v rakúskom Söldene. (Autor: TASR – Martin Baumann)
Sportnet, TASR|21. okt 2021 o 11:11

Na úvod ich bude maximálne päťtisíc, v centra diania vakcína.

SÖLDEN. Sezóna Svetového pohára 2021/2022 v alpskom lyžovaní odštartuje počas najbližšieho víkendu aj v znamení návratu divákov.

Stále však platia viaceré opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktoré sa líšia dejisko od dejiska.

Zo športovej stránky sa o návrat na najvyššie priečky pokúsi Američanka Mikaela Shiffrinová i Slovenka Petra Vlhová ako obhajkyňa veľkého glóbusu.

Medzi mužmi obhajuje celkové prvenstvo Francúz Alexis Pinturault. Zo slovenského pohľadu bude zaujímavý najmä obrovský slalom vďaka bratom Žampovcom.

Prídu diváci, ale bude ich tretina

Ouvertúra na snehu v Söldene sa tradične koná v duchu hesla "dámy majú prednosť". Ženy absolvujú obrovský slalom v sobotu (10.00/13.15), muži prídu na rad o deň neskôr (10.00/13.30).

Po tom, ako sa minulosezónne súťaže v Rakúsku konali bez prítomnosti fanúšikov, povolili organizátori na ľadovci Rettenbach účasť maximálne 5000 divákov na deň. V roku 2019 zavítalo ku svahu 14-tisíc priaznivcov.

"Chceli sme začať s menším počtom vstupeniek, aby sme mohli dôkladne aplikovať všetky pravidlá," vysvetlil Rupert Steger z marketingového oddelenia Rakúskeho lyžiarskeho zväzu (ÖSV).

V Kanade bude očkovanie povinné

V Söldene stačí pretekárom negatívny test, no portál bvz.at si všimol, že s blížiacou sa zimou stúpol počet zaočkovaných.

Po dvoch rokoch zamieri prestížny seriál aj do Kanady, kde je nutné plné zaočkovanie.

V Lake Louise budú muži aj ženy v troch súťažiach v rýchlostných disciplínach bojovať o dôležité body do hodnotení. V USA zase stačia špeciálny pozývací list a PCR test.

"Viedla sa dlhá diskusia a nové vedenie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa napokon rozhodlo zaradiť do kalendára aj Kanadu," povedal šéf mužských súťaží Svetového pohára Markus Waldner pre agentúru APA.

Samotná organizácia vyžaduje iba "FIS pas" a PCR test nie starší ako 72 hodín, ale do hry vstupujú aj obmedzenia v tucte organizátorských krajín Svetového pohára, nehovoriac o februárových zimných olympijských hrách v Pekingu.

"Raz budete tak či tak vakcináciu potrebovať, bez nej sa nedostanete na ZOH do Číny a opatrenia sa kedykoľvek môžu sprísniť aj inde," dodal Waldner, podľa ktorého nebolo ešte nedávno zaočkovaných približne dvadsať popredných lyžiarov, no tento trend sa rýchlo mení:

"Niektorí dlho čakali práve pre otázku Kanady. Elitní lyžiari i elitné lyžiarky však už chápu, že keď chcú súťažiť, musia mať očkovanie. Minulú zimu sme boli na kopcoch osamote, ale teraz sa v dedinách a hoteloch stretneme s turistami. Riziko nákazy naďalej hrozí a keď vám vyjde pozitívny test, nemôžete lyžovať." Podľa portálu BVZ majú situáciu plne pod kontrolou tímy Francúzska, Talianska či Rakúska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Raz budete tak či tak vakcináciu potrebovať, vravia. Lyžiarov poženú aj diváci