Využila neúčasť favoritiek. Paralelnú súťaž vyhrala prekvapivo Slovinka

Andreja Slokarová.
Andreja Slokarová. (Autor: SITA)
TASR|13. nov 2021 o 18:33 (aktualizované 13. nov 2021 o 19:37)

Dosiahla prvý triumf vo Svetovom pohári.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Lech/Zürs

Ženy - paralelné preteky:

1.

Andreja Slokarová

Slovinsko

2.

Thea Louise Stjernesundová

Nórsko

3.

Kristin Lysdahlová

Nórsko

4.

Marta Bassinová

Taliansko

5.

Sara Hectorová

Švédsko

6.

Marte Monsenová

Nórsko

7.

Lena Duerrová

Nemecko

8.

Tina Robniková

Slovinsko

LECH. Slovinská lyžiarka Andreja Slokarová zvíťazila v sobotnej paralelnej súťaži Svetového pohára v rakúskom stredisku Lech/Zürs.

Vo veľkom finále zdolala Nórku Theu Louiseu Stjernesundovú. Tretiu pozíciu obsadila ďalšia Nórka Kristin Lysdahlová, ktorá predstihla Talianku Martu Bassinovú.

Dvadsaťštyriročná Slokarová dosiahla premiérový triumf na podujatiach prestížneho seriálu, doteraz mala na konte tri umiestnenia v elitnej desiatke.

Vlaňajšie víťazstvo v paralelných pretekoch neobhajovala držiteľka veľkého glóbusu Petra Vlhová.

Slovenka sa po treťom mieste v úvodnom obrovskom slalome v Söldene rozhodla necestovať do Lechu, sústredí sa na ďalšie súťaže v technických disciplínach vo fínskom Levi (20. až 21. novembra) a v americkom Killingtone (27. až 28. novembra).

Neštartovala ani Američanka Mikaela Shiffrinová, víťazka zo Söldenu.

Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorá skončila v októbrovej ľadovcovej ouvertúre druhá, vypadla hneď v osemfinále, keď nedokončila druhú jazdu proti Nórke Marte Monsenovej.

Priestor sa otvoril ďalším spolufavoritkám, napríklad úradujúcim majsterkám sveta v tejto disciplíne - Rakúšanke Katharine Liensbergerovej či Bassinovej, ale v nevyspytateľnej súťaži, navyše v hustom snežení, mohla prekvapiť ktorákoľvek lyžiarka zo šestnásťčlenného hlavného poľa, ktoré vzišlo z dopoludňajšej kvalifikácie.

Ani Liensbergerová nedokončila druhú osemfinálovú jazdu, na jej úkor postúpila ďalej Švédka Sara Hectorová.

Do veľkého finále sa napokon neprebojovala ani Bassinová, ktorá bola v súčte dvoch semifinálových jázd pomalšia než Stjernesundová.

Tá si v prvej časti finále vypracovala minimálny náskok 12 stotín sekundy, ktorý jej po výmene dráh nestačil. V predposlednej bránke spravila chybu a finišovala s 5-stotinovým odstupom. Finalistky boli najrýchlejšie už v kvalifikácii, teraz si prvé dve miesta vymenili.

Slovinka bola v Söldene štrnásta, na konte má 118 bodov a vedie celkové poradie SP pred Shiffrinovou (100) a Gutovou-Behramiovou (96).

Vlhová je priebežne na siedmej priečke so 60 bodmi.

"Cítim sa dobre, ako inak sa môžem cítiť po premiérovom víťazstve vo Svetovom pohári. Nie je to to isté, ako keby som vyhrala slalom alebo obrovský slalom, ale aj tak som si to užila. Teraz sa budem pripravovať na ďalšie preteky," povedala Slokarová v televíznej reakcii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Využila neúčasť favoritiek. Paralelnú súťaž vyhrala prekvapivo Slovinka