Magoni? Lucky man, ktorý je rád stredobodom pozornosti

Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe.
Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe. (Autor: Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|25. mar 2021 o 12:00 (aktualizované 6. apr 2021 o 21:42)

Čo netradičné povedal Magoni o Vlhovej?

BRATISLAVA. Je veľmi svojský a jeho metódy sú často extrémne. Pri tréningoch i komunikácii s médiami. 

Taliansky tréner Livio Magoni za päť rokov priviedol na lyžiarsky vrchol Petru Vlhovú.

Livio Magoni

už nie je trénerom Petry Vlhovej. Slovenská lyžiarka to oznámila na sociálnych sieťach. Úspešná päťročná spolupráca sa skončila 6. apríla.

Ale len pár hodín po tom, ako si Vlhová prevzala veľký glóbus, v rozhovore pre denník Corriere della Sera slovenskú lyžiarku i pomery v tíme ostro kritizoval.

Magoni je známy tým, že nehovorí práve diplomaticky. Aké netradičné vyjadrenia povedal za toto obdobie pre SME a Sportnet o sebe, Vlhovej či Shiffrinovej? A ako talianskeho odborníka vnímajú iní?  

Čo potrebuje Vlhová, aby raz bola najlepšia? (január 2017)

„Mikaela Shiffrinová, Tina Mazeová, Marcel Hirscher, Alberto Tomba či Ingemar Stenmark. Raz za desať rokov príde famózny pretekár. Sú to typy lyžiarov, ktorí aj keď majú nejaké ťažkosti, dajú do svojej jazdy všetko. Idú vždy rýchlo a nepripúšťajú si tlak. Ak sa toto Petra naučí, bude raz najlepšia,“ vravel Magoni.

Prečo je dobrým trénerom pre východné krajiny? (január 2017)

„S Petrou sme nemali žiadne problémy a akceptuje moje tréningy. Trénoval som v Slovinsku, Poľsku i Česku. Dievčatá z východných krajín nemali s mojou filozofiou ťažkosti. Dokážu vždy tvrdo pracovať. Som zrejme dobrý tréner len pre východné krajiny,“ uviedol.

Bude Vlhová jeho poslednou zverenkou? (január 2017)

„Najbližšie tri roky nás čakajú tri veľké podujatia – majstrovstvá sveta v St. Moritzi, olympiáda v Pjongčangu a majstrovstvá sveta v Aare. Tri roky je dostatočný čas, aby sme zmenili dosť vecí. Potom uvidíme, či Petra bude chcieť pokračovať. Každý tréner by mal byť čestný a keď už svojej zverenke nemá čo priniesť, mal by skončiť,“ priznal Magoni.

Livio Magoni a Petra Vlhová.
Livio Magoni a Petra Vlhová. (Autor: Jozef Jakubčo)

Môže raz Vlhová napodobniť Mazeovú? (január 2019)

Slovinská lyžiarka získala v sezóne 2012/2013 pod vedením Magoniho veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári.

„Petra potrebuje urobiť o päťdesiat percent viac krokov ako doteraz. Ani náš tím ešte nie je pripravený na to, aby vyhrala veľký glóbus. Možno ja a Matej Gemza (Magoniho trénerský asistent - pozn. red.) sme pripravení, ale ostatní členovia tímu ešte nevedia, čo to stojí. Ani Petra ešte úplne neporozumela, čo musí robiť skutočná profesionálka, aby dosiahla veľký úspech,“ kritizoval Magoni.

O rivalite so Shiffrinovou (január 2019)

„Už od minulej sezóny je naším hlavným cieľom zdolať Mikaelu, ktorá je najlepšou lyžiarkou histórie. V kariére už dosiahla viacero rekordov. V súčasnosti ju môžeme niekedy zdolať, ale nie pravidelne. Petra potrebuje ešte desať rokov, aby sa jej vyrovnala,“ uviedol.

O tlaku, ktorý cíti zo Shiffrinovej tímu (január 2019)

„Mikaela a celý jej tím sú pod tlakom. Najviac nervózna je Shiffrinovej mama. Počas paralelného slalomu v Osle prišli ľudia z jej tímu ihneď na trať, hoci inokedy stoja bokom a prídu až po pár minútach. Po príchode mala Mikaela výraz, akoby chcela všetkých pozabíjať. Cítil som, že sa niečo zmenilo. Celý jej tím sleduje naše tréningy a chodia sa ma pýtať, čo sme robili,“ prezradil Magoni.

Prečo Magoni povedal, že sa cíti ako Slovák (január 2019)

„Nie som Slovák, ale mám blízko k slovenskej mentalite a vašej krajine. Pochádzam z talianskej provincie Bergamo, kde majú ľudia silnú psychiku a hlavu. Moja mentalita je tvrdo pracovať. Keď dosiahneme nejaké úspechy, chceme ísť ešte ďalej. Nikdy sa neuspokojíme. Talianska mentalita je vo všeobecnosti taká, že veľa vecí nie je dôležitých,“ vravel Magoni.

Aký je Magoni typ človeka? (január 2020)

„Som normálny človek. A moje tajomstvá sú prosté. Tvrdo pracovať každý deň. To znamená, že z dvadsiatich štyroch hodín pracujeme dvadsať. Nie je to iba práca na svahu, ale aj všetko okolo, aby puzzle do seba krásne zapadli. Naučil som sa to v mladosti. Mám päť súrodencov. Môj otec bol prísny a museli sme pracovať od rána do večera. Od neho mám túto vlastnosť,“ priznal Magoni.

Mnohí ľudia o ňom hovoria, že je veľmi pozitívny. „Tvrdo pracujúci áno, ale pozitívny nie. Som skôr nepredvídateľný. Keď viem, že moji zverenci sú niečoho schopní, musia to tak spraviť. Nie sa k vrcholu iba priblížiť, ale ho aj dosiahnuť. Poznám Petru v každej situácii a viem, čoho je schopná. Tak chcem, aby skúsila všetky možnosti na dosiahnutie cieľa.“

Som skôr nepredvídateľný. Keď viem, že moji zverenci sú niečoho schopní, musia to tak spraviť. Nie sa k vrcholu iba priblížiť, ale ho aj dosiahnuť. Poznám Petru v každej situácii a viem, čoho je schopná. Tak chcem, aby skúsila všetky možnosti na dosiahnutie cieľa.


Livio Magoni

Aká je jeho talianska mentalita? (január 2020)

„Sme viac otvorení. Hovoríme o problémoch, je to pre nás jednoduché. V krajine, odkiaľ pochádza Tina Mazeová (Slovinsko, pozn. red.), ak sa vyskytol problém, boli tam bariéry a múry. My Taliani za pár minút vyriešime situáciu. Sme optimisti a niekedy blázni. Nemáme strach niečo spraviť, sme presvedčení, že naša idea, myšlienka a názor sú správne. Bezproblémovo to zvládneme, aj keď to nejde v koľajach,“ uviedol Magoni.

O ponuke od Nóra Henrika Kristoffersena (január 2020)

„Vŕtalo mi to hlavou, veľa som nad tým rozmýšľal. Už šestnásť rokov pracujem so ženami. Možno by bolo dobré to zmeniť. Ale rád by som zostal s Petrou. Zaujímajú ma glóbusy a pre ne by som tu chcel ostať. Musím však zistiť, či Petra chce získavať glóbusy, alebo len vyhrať niektoré preteky. A podľa toho sa rozhodne, čo bude ďalší rok,“ priznal.

O obvinení Shiffrinovej tímu, že natáča ich tréningy (Flachau 2020)

„Bol som z toho prekvapený. Je nás na svahu pri tréningu málo a na tieto hlúposti nemáme čas. Američania nie sú zvyknutí prehrávať. Musia sa to naučiť. Nemám rád takéto veci, lebo poškodzujú náš šport. Neviem, prečo to vytiahli. Americký štýl. S Američanmi sa už nerozprávam, pre mňa sa to skončilo. Už ich nechcem vidieť. Nechcem vidieť falošné tváre. Som kamarát s každým, ale keď niekto spraví niečo takéto, je koniec,“ poznamenal Magoni.

Ako zmenil Vlhovú jej priateľ Michal? (marec, 2020)

Petrin priateľ je nová osoba v rodine. Petrina myseľ sa trochu zmenila, čo je normálne. Každý človek, ktorý vám vstúpi do života, ho nejakým spôsobom zmení. Aj počas tréningu som sa musel starať o to, aby bolo všetko v poriadku. Veľa času som strávil nad nastavením tréningu, ale vyplatilo sa, máme dva glóbusy,“ načrtol.

O finále Svetového pohára v Lenzerheide (Jasná 2021)

„Obávam sa finále Svetového pohára, ktoré bude vo Švajčiarsku. Lara Gutová-Behramiová bude doma, je to veľká a vplyvná federácia. V minulosti som také veci zažil s Tinou (Mazeovou – pozn. red.). Viem, ako to je, Dúfam však, že všetko prebehne v poriadnu. Nech vyhrá ten, kto si to zaslúži,“ naznačil Magoni.

Čo hovoria o Magonim iní?

Eva Kurfürstová (česká lyžiarska expertka)

„Výhoda Magoniho je, že to robí srdcom a sám na seba je veľmi tvrdý. To, čo je výhoda, však môže byť aj nevýhoda. Viem, čo vyžaduje od svojich pretekárok a koľko Petre nakladá. Veľa ľudí by to neznieslo. Viem, ako to znáša Petra. Nie je to jednoduché. Aby Livio mohol na Petru klásť takéto extrémne nároky, vyžaduje si to obojstranný rešpekt. Keby medzi nimi nebola vzájomná úcta, nemohlo by to fungovať. Toto tréningové tempo a nároky, ktoré sú na ňu kladené, nemôže vydržať veľa rokov. Je šanca, aby jej výkonnosť pokračovala dlhodobo, ale tie nároky sú obrovské.“

Pavel Šťastný (lyžiarsky tréner)

„Najviac som s ním prichádzal do kontaktu, keď som trénoval Šárku Záhrobskú. Podľa mňa je to lucky man (šťastný muž, pozn. red.), že začal trénovať Petru. Predtým bol v Poľsku, chvíľu s Martinou Dubovskou a vyhodili ho z talianskeho tímu. Vo Svetovom pohári je veľa kvalitných trénerov a Magoni dostal do rúk supertalent. Vlhová už pod trénerom Iľanovským ukazovala svoju výnimočnosť. Nechcem kritizovať Magoniho, ale keď začal pracovať s Petrou, bol veľmi skromný, mal okolo seba v tíme slovenských chlapcov, ale vyhodil ich a zobral si Talianov. To sa mi príliš nepáčilo.“

Alberto Dolfin (taliansky novinár z Corriere dello Sport)

Livio je veľmi silná osobnosť, je nesmierne precízny vo svojej práci. Verí svojim metódam, aj keď ho za ne niekedy kritizujú. A rád sa o svoje skúsenosti aj podelí. Nie je to veľmi bežný jav, ale mnohým talianskym novinárom poskytuje videá, fotky či textové správy cez aplikácie a takto ich informuje o tréningu Petry. Z pohľadu novinára je to naozaj nezvyčajné a veľmi si to ceníme, lebo vďaka tomu môžeme lepšie pochopiť, čo sa deje za oponou. Samozrejme, Livio je typ človeka, kto je rád stredobodom pozornosti – ale kto v športe taký nie je?"

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni? Lucky man, ktorý je rád stredobodom pozornosti