Magoni už nie je trénerom Vlhovej. Ciao Petra, odkázal jej

Petra Vlhová a Livio Magoni.
Petra Vlhová a Livio Magoni. (Autor: FACEBOOK P.V.)
Sportnet|6. apr 2021 o 20:58 (aktualizované 6. apr 2021 o 21:54)

Slovenská lyžiarka oznámila správu na sociálnych sieťach.

BRATISLAVA. Livio Magoni už nie je trénerom Petry Vlhovej. Slovenská lyžiarka zverejnila informáciu na Instagrame a Facebooku.

"Bola to dlhá a náročná cesta za tým, čo sme si všetci tak neskutočne želali. Nakoniec sa sen stal skutočnosťou a ja držím v rukách veľký glóbus," napísala Vlhová.

"Úžasných päť rokov s tebou, Livio, počas ktorých som sa veľa naučila. Som nesmierne vďačná za tvoj čas, tvoju nekonečnú energiu, perfekcionizmus a nádej, ktorú si do mňa neustále vkladal. Jedny dvere sa zatvárajú, tisíc ďalších sa otvára a my si musíme iba správne vybrať. No tentokrát každý tie svoje. Ďakujem Livio Magoni," píše sa ďalej v príspevku.

Na situáciu reagoval aj Magoni.

"Ďakujem všetkým slovenským ľudom, úžasným fanúšikom, hrdým na svoju vlajku, hymnu a bolo mi cťou pomôcť vám prežiť všetky tieto chvíle," uviedol.

"Prepáčte za všetky moje chyby za týchto 5 rokov, ale zaručujem vám, že som do toho vložil a dal všetko, čo som mal. Vďaka SKI TEAM VLHA, ale nadovšetko, vďaka Petra. Ciao," dodal.

Magoni doplatil na drsný rozhovor

Magoni mal s Vlhovej tímom zmluvu ešte na budúcu sezónu, ktorej vrcholom bude olympiáda v Pekingu. Spoločným cieľom mala byť olympijská medaila, ktorá Magonimu v bohatej zbierke stále chýba.

Z plánov však napokon nič nebude. 

Predčasné ukončenie spolupráce prichádza krátko po veľmi tvrdých vyjadreniach Magoniho v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. O Vlhovej okrem iného povedal, že sa už nezlepší, lebo to nemá v DNA. Prirovnal ju k žehličke a skritizoval tiež pomery v tíme.

Rozhovor bol uverejnený iba dva dni po tom, ako si slovenská lyžiarka prevzala veľký krištáľový glóbus za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári.

Magoni bol v tom čase v Jasnej, kde s Vlhovou testovali materiál na ďalšiu sezónu. Minulý týždeň bol aj na návšteve tímu u prezidentky Zuzany Čaputovej.

Neskôr svoje vyjadrenia korigoval a Vlhovej sa ospravedlnil. Miesto v tíme mu to však už nezachránilo.

Získali medaily aj glóbusy

Magoni sa stal trénerom Petry Vlhovej v roku 2016 krátko po tom, čo sa lyžiarka rozišla s jej dovtedajším koučom Ivanom Iľanovským.

Taliansky tréner v roku 2013 doviedol k zisku veľkého glóbusu Slovinku Tinu Mazeovú a neskôr pôsobil ako tréner technických disciplín v talianskej reprezentácii.

Vlhovú prevzal ako slalomovú špecialistku, no Slovenka postupne napredovala aj v ostatných disciplínach, najskôr v obrovskom slalome a v poslednej sezóne aj v zjazde a super-G.

Pod Magoniho vedením získala tri individuálne medaily na majstrovstvách sveta 2019 v Are (zlato v obrovskom slalome, striebro v kombinácii a bronz v slalome) a ďalšie dve pridala nedávno na šampionáte v Cortine (striebro v kombinácii aj v slalome).

Okrem toho prispela výrazne aj k druhému miestu v tímovej súťaži na MS 2017.

Vo Svetovom pohári získala Vlhová vlani dva malé glóbusy za prvenstvo v slalome a v paralelných pretekoch a v tejto sezóne zavŕšila úspešne snahu o zisk najcennejšej lyžiarskej trofeje - veľkého glóbusu.

Neúspechom v Magoniho ére sa pre Liptáčku skončila olympiáda v Pjongčangu 2018, kam cestovala ako favoritka na medailu, no v slalome bola trinásta a v kombinácii piata.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni už nie je trénerom Vlhovej. Ciao Petra, odkázal jej