Magoni sa obáva finále: Lara je doma a Švajčiarsko má vplyvnú federáciu

Livio Magoni a Petra Vlhová.
Livio Magoni a Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Marian Szucs|7. mar 2021 o 17:55

Tréner Livio Magoni hovorí o pretekoch v Jasnej.

JASNÁ. „Livio, Livio,“ volali ho členovia tímu Petry Vlhovej, aby prišiel na spoločné fotografovanie.

Tréner Livio Magoni však akoby nevnímal, čakal ho rozhovor do televízie. Až kým nevykríkla Vlhová: „Livio!“

Na jej hlas reagoval okamžite a už o pár sekúnd pózoval spolu s ostatnými.

Keď prišiel pred novinárov, spoza rúška na ňom bolo vidno veľkú úľavu a vyčerpané oči. Na otázku, či sa cíti viac šťastný alebo unavený, bez váhania odvetil: „Unavený.“

Strata sa zmenšila na 36 bodov

V nedeľu celý tím oslavoval. Vlhová vyhrala obrovský slalom na kopci v Jasnej, kde vyrastala. Bolo to jej prvé víťazstvo v pretekoch Svetového pohára po vyše dvoch mesiacoch.

Po dlhých týždňoch, keď úsmevu na jej tvári bolo oveľa menej než predtým. Po tom, ako prišla o vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári, ktorá jej patrila takmer celú sezónu.

Zdalo sa, že hlavný plán pre túto sezónu sa Vlhovej rozpadá. Pred víkendom strácala na líderku Svetového pohára Laru Gutovú-Behramiovú 187 bodov.

Po víkende v Jasnej však zaostáva už iba o 36 bodov.

Kým Švajčiarka s batohom na chrbte a bez slov odchádzala z priestoru cieľa, Vlhovej tím búrlivo oslavoval. Ten prúd emócií, výkrikov i dojatia sa nedal zastaviť.

Magoni videl vášeň

„Prežívame krásne chvíle. Sme radi, že sme ich dožičili Slovensku, Liptovskému Mikulášu, Bratislave, vám všetkým,“ hovoril Magoni.

Aj pre neho to bolo emotívne víťazstvo.

„V prvom rade preto, že prišlo v obrovskom slalome. Viem, že Petra je v ňom silná, a neviem, prečo v ňom v tejto sezóne lyžuje takto (v predchádzajúcich pretekoch sa jej nedarilo – pozn. red.). Teda viem, ale nemôžem povedať,“ vravel taliansky tréner.

„A potom, videl som ľudí, ktorí pracovali na príprave kopca. Bol som tu pred mesiacom, aj pred dvoma týždňami. Videl som, s akou vášňou pracujú. Je to aj pre nich,“ dodal.

Dokonalý víkend

Magoni priznal, že taký vydarený víkend v Jasnej nečakal. V sobotu v slalome skončila Vlhová druhá (po prvom kole viedla), v nedeľu v obrovskom slalome už brala víťazstvo.

„Bol to dokonalý víkend. Možno nám chýba tých dvadsať bodov zo slalomu, ale zase sme neočakávali sto bodov z obrovského slalomu. Takto je to v poriadku,“ pochvaľoval si Magoni.

„Mal som trochu obavy, pretože obrovský slalom nám posledné dva mesiace nefungoval. Vedeli sme, že bude dôležité skončiť pred Larou. To bola prvá priorita,“ vysvetľoval.

Gutová-Behramiová mala v posledných týždňoch skvelú formu, v obrovskom slalome sa dokonca stala majsterkou sveta.

Preteky v Jasnej však nezvládla.

„Hneď v úvode spravila chybu a to ju trochu rozhodilo. Na tomto svahu nemôžete uspieť, keď spravíte chybu. Musíte byť dokonalí. Nie je to technický kopec. Keď spravíte jednu chybu, ste mimo pretekov,“ reagoval Magoni.

Lara zatlačila, ale vrátili sme sa

Vlhová sa po výborných výsledkoch v Jasnej vrátila do boja o veľký krištáľový glóbus pre celkovú víťazku Svetového pohára.

Nahráva jej aj zostávajúci program – do konca sezóny sa pôjde ešte šesť pretekov, z toho až tri slalomy.

V nich je Vlhová najsilnejšia a, naopak, Gutová-Behramiová ich vôbec nejazdí. Okrem toho je na programe po jednom zjazde, super-G a obrovskom slalome.

Magoni však upozorňuje, že pre Vlhovú to nemusí byť taká výhoda, ako sa môže zdať.

„V technických disciplínach máme teraz tri - štyri dievčatá, ktoré sú naozaj silné. Shiffrinová je šampiónka a teraz aj lyžuje ako šampiónka. Nie ako na začiatku sezóny. Každý sa tlačí dopredu. Myslím, že v technických disciplínach je ťažšie dostať sa na pódium ako v rýchlostných,“ naznačil.

Zároveň však pripustil, že Vlhovej môže výrazne pomôcť pozitívna emócia z Jasnej.

„Bude to aj súboj o hlavách. Lara zatlačila, ale teraz sme sa vrátili. Uvidíme, ako to dopadne,“ vraví Magoni.

Obáva sa finále vo Švajčiarsku

Vlhovú čakajú v piatok a sobotu dva slalomy vo švédskom Aare. Zvyšné preteky sezóny prídu na rad v nasledujúci týždeň v rámci finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide (17. – 21. marec).

„Ak sa nám v Aare bude dariť, myslím, že pre Laru to už bude ťažké,“ odhaduje Magoni.

„Iba sa obávam finále Svetového pohára, ktoré bude vo Švajčiarsku. Lara bude doma, je to veľká a vplyvná federácia. V minulosti som také veci zažil s Tinou (Mazeovou – pozn. red.). Viem, ako to je, Dúfam však, že všetko prebehne v poriadnu. Nech vyhrá ten, kto si to zaslúži,“ doplnil.

Vlhová bude mať v pondelok voľno, potom ju čakajú dva dni tréningu v Jasnej a cesta do Aare. „Každé preteky budú teraz kľúčové,“ tvrdí Magoni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni sa obáva finále: Lara je doma a Švajčiarsko má vplyvnú federáciu