Magoni urobil pri Vlhovej výnimku. Slovenka mala byť jeho posledná výzva

Livio Magoni.
Livio Magoni. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)
Juraj Berzedi|6. apr 2021 o 22:58

Päťročná spolupráca sa skončila.

BRATISLAVA. Pred troma týždňami sa srdečne objímali. Boli na vrchole blaha, splnili obrovský cieľ.

Petra Vlhová získala pod vedením Livia Magoniho veľký krištáľový glóbus. Po piatich rokoch spolupráce ju taliansky kouč dostal na lyžiarsky vrchol.

Už predtým spolu získali medaily na majstrovstvách sveta, dva malé glóbusy za slalom a paralelný slalom. Ostávala pred nimi už len posledná výzva – medaila z olympijských hier.

„Áno, máme ešte kontrakt na ďalšiu sezónu,“ ubezpečil Vlhovej otec Igor, ktorý je aj šéfom tímu.

Onedlho sa však veci zmenili. Aj pre Magoniho tvrdé vyjadrenia na margo slovenskej lyžiarky pre taliansky denník Corriere della Sera.

A hoci s Vlhovou ešte absolvoval testovanie lyží v Jasnej i návštevu u prezidentky Zuzany Čaputovej, napokon sa ich cesty rozišli. Definitívne.

Vlhová sa stotožnila s jeho myšlienkami

Aká bola ich päťročná spolupráca? Už na začiatku sa stalo čosi netradičné. Magoni mal pred piatimi rokmi jednu požiadavku.

Chcel trénovať len lyžiara, ktorý skončil v predošlej sezóne v najlepšej pätici v niektorej z disciplín vo Svetovom pohári. Vlhová bola v slalome až šiesta. Ale urobil výnimku.

„Videl som v nej veľký potenciál. Vedel som, že je to dobrá pretekárka, ktorá je ešte mladá a otvorená novým možnostiam. Hneď na začiatku sa stotožnila s mojimi myšlienkami,“ naznačil Magoni po pár mesiacoch spolupráce.

Livio Magoni a Petra Vlhová.
Livio Magoni a Petra Vlhová. (Autor: Jozef Jakubčo)

Igor Vlha si na jeho financovanie musel zobrať úver, ale rýchlo zistil, že Magoni patrí medzi trénerskú elitu. Vlhovcom zrazu začal otvárať obzory, o ktorých dovtedy netušili.

„Bol som s nimi týždeň a pripadalo mi to, že ho pozná celý svet. Dokáže zariadiť neskutočné veci. Len som krútil hlavou,“ prezradil Vlha pred piatimi rokmi.

„Ešte viac ma prekvapilo, ako má moju dcéru prečítanú. Rozprával mi o všetkých jej možnostiach. Vo vrcholnom lyžovaní chce zotrvať ešte štyri či päť rokov. Petra má byť jeho poslednou výzvou a chce ju dostať čo najvyššie. Neskôr sa plánuje venovať synovi,“ doplnil Vlha.

Petra musí byť ešte profesionálnejšia

Každú sezónu si začali dávať nové výzvy a ciele. V úvodnej to bolo zlepšovanie sa v slalome a postupná práca na technike v obrovskom slalome.

Niekde v hlave však už tréner mal aj vidinu veľkého glóbusu.

Petra musí byť ešte profesionálnejšia. Potrebuje sa starať o detaily - ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po pretekoch, ako si oddýchnuť a ako organizovať svoj život, aby bola pripravená na každé preteky. Nielen na niektoré.


Livio Magoni

„Sme tu práve preto. Nečaká nás jednoduchá cesta. Problém je v tom, že Slovensko je malá krajina a tamojšia lyžiarska asociácia nemá taký potenciál, aký by sme potrebovali,“ vravel Magoni.

V rozhovoroch bol vždy otvorený a úprimný. Nebál sa veci pomenovať priamo, hoci sa to mnohým nemuselo príliš pozdávať.

„Petra musí byť ešte profesionálnejšia. Potrebuje sa starať o detaily - ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po pretekoch, ako si oddýchnuť a ako organizovať svoj život, aby bola pripravená na každé preteky. Nielen na niektoré,“ rozprával taliansky tréner.

Bolo to už v čase, keď s Vlhovou absolvoval dve veľké podujatia. Na majstrovstvách sveta v St. Moritzi Slovenka skončila štvrtá v slalome.

A na olympiáde v Pjongčangu bola piata v kombinácii a trinásta v slalome a v obrovskom slalome. V najtočivejšej disciplíne pritom mala bojovať o medaily.

„Olympiáda je špecifické podujatie. Možno prišla pre nás príliš skoro. Teraz je na tom lepšie ako v Pjongčangu,“ naznačil pár mesiacov po olympiáde.

Magoni chcel riskovať dva glóbusy

Mal pravdu. Na svetovom šampionáte v Aare získala Vlhová tri medaily – zlatú v obrovskom slalome, striebornú v kombinácii a bronzovú v slalome.

„Musíme sa pozrieť na farbu každej medaily a odraziť sa z toho do ďalšej tvrdej práce. Pred šampionátom bolo možné mať tri medaily, ale nemuseli sme získať žiadnu,“ načrtol Magoni.

V nasledujúcej sezóne už jeho zverenka mala zabojovať o malé glóbusy vo Svetovom pohári. Vlhová sa napokon stala najlepšou lyžiarkou v hodnotení slalomu a paralelného slalomu.

Magoni je maximalista a pred poslednými pretekmi sezóny chcel zariskovať a bojovať aj o veľký glóbus. Pre pandémiu koronavírusu sa však preteky v Aare zrušili.

„Som spokojný, že sme získali až dva glóbusy. Mohli sme však dosiahnuť oveľa viac za tri dni v Aare. Petra bola silná a podstúpil by som to riziko, hoci sme mohli stratiť dva glóbusy,“ priznal Magoni.

V uplynulej sezóne sa mu už podarilo dostať liptovskú rodáčku na lyžiarsky vrchol. Získali veľký glóbus, čo sa mu už predtým podarilo aj so Slovinkou Tinou Mazeovou.

„Ale teraz cítim, že je to trochu viac. S Petrou sme začali pred piatimi rokmi, keď som sa stretol s jej rodinou a dotiahli sme prvú dohodu. Začali sme tento príbeh a teraz je to naplnené,“ vravel Magoni pre RTVS.

Zároveň naznačil, že napriek úspešnej sezóne nezostane celý tím pokope. „Budú nejaké zmeny, bavili sme sa o tom s Igorom už v Jasnej. On bude mať posledné slovo,“ reagoval.

Magoni je maximalista

Hoci pred tímom ostávala posledná výzva získať medailu na olympiáde v Pekingu, už ju spoločne nedosiahnu.

Možno za to môže aj Magoniho netradičná povaha.

„Som normálny človek. A moje tajomstvá sú prosté. Tvrdo pracovať každý deň. To znamená, že z dvadsiatich štyroch hodín pracujeme dvadsať,“ prezradil Magoni.

Má päť súrodencov, jeho sestra Paoletta Magoniová získala olympijské zlato v slalome v Sarajeve 1984 a jeho brat Oscar hrával futbal za Neapol, Atalantu či Bolognu, kde bol spoluhráčom aj Roberta Baggia.

Magoni je aj veľký maximalista. 

„Som trochu nepredvídateľný. Keď viem, že moji zverenci sú niečoho schopní, musia to spraviť. Nie sa k vrcholu iba priblížiť, ale ho aj dosiahnuť. Poznám Petru v každej situácii a viem, čoho je schopná. Tak chcem, aby skúsila všetky možnosti na dosiahnutie cieľa,“ tvrdil.

Ich rozlúčka je zmierlivá a úctivá.

„Úžasných päť rokov s tebou. Som nesmierne vďačná za tvoj čas, tvoju nekonečnú energiu, perfekcionizmus a nádej, ktorú si do mňa neustále vkladal. Ďakujem Livio Magoni," napísala Petra Vlhová na sociálnych sieťach.

„Prepáčte za všetky moje chyby, ale zaručujem vám, že som do toho vložil a dal všetko, čo som mal. Vďaka Petra. Ciao," reagoval Magoni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni urobil pri Vlhovej výnimku. Slovenka mala byť jeho posledná výzva