Chelsea oslavuje druhý triumf v Lige majstrov, stačil jej jediný gól

César Azpilicueta dvíha nad hlavou trofej pre víťaza Ligy majstrov.
César Azpilicueta dvíha nad hlavou trofej pre víťaza Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|29. máj 2021 o 22:57

Manchester City sa vytúženej trofeje nedočkal.

Liga majstrov - finále

Manchester City - Chelsea 0:1 (0:1)

Gól: 43. Havertz, ŽK: Gündogan, Jesus - Rüdiger.

Rozhodovali: Lahoz - Devis, del Palomar (všetci Šp.), 16.500 divákov.

Manchester City: Ederson - Walker, Ruben Dias, Stones, Zinčenko - Gündogan, De Bruyne (60. Jesus), Bernardo Silva (64. Fernandinho) - Mahrez, Foden, Sterling (77. Agüero)

FC Chelsea: Mendy - James, Thiago Silva (39. Christensen), Rüdiger - Azpilicueta, Kante, Jorginho, Chilwell - Mount (80. Kovačič) - Werner (66. Pulisic), Havertz

PORTO. Víťazom futbalovej Ligy majstrov sa v sezóne 2020/2021 stali hráči FC Chelsea. V čisto anglickom finále zdolali Manchester City 1:0. 

Rozhodujúci moment sa v Porte zrodil v 43. minúte, keď skóroval Kai Havertz.

Nemec si našiel kolmú prihrávku Masona Mounta, so šťastím obišiel brankára súpera a následne poľahky poslal loptu do siete. 

Pre londýnsky klub je to druhý triumf v najprestížnejšej klubovej súťaži. Predtým zvíťazil v roku 2012 po penaltovom rozstrele nad Bayernom Mníchov. 

Naopak, Manchester City, ktorý suverénnym spôsobom ovládol Premier League, pri svojom prvom finále v Lige majstrov prehral. 

Zaujímavosťou je, že aj minuloročné finále Ligy majstrov sa skončilo výsledkom 1:0. Vtedy Bayern po góle Kingsleyho Comana zdolal Paríž St. Germain. 

Tréner Thomas Tuchel sa po Jürgenovi Kloppovi (FC Liverpool) a Hansim Flickovi (Bayern) stal tretím nemeckým trénerom za sebou, ktorý zdvihol nad hlavu "ušatú" trofej pre víťaza Ligy majstrov. 

Havertz zužitkoval rýchlu akciu 

Aktéri nasadili od úvodných sekúnd vysoké tempo, anglický majster z Manchestru to chvíľu skúsil s vysokým pressingom, ale Chelsea bola dobre organizovaná.

Do prvého náznaku šance sa dostal po dlhej lopte za obranu Sterling, James bol ale pozorný a loptu upratal do bezpečia.

Cesta za trofejou

Základná E-skupina: 

FC Sevilla 0:0 (d) a 4:0 (v)

FK Krasnodar 1:1 (d) a 4:0 (v)

Stade Rennes 3:0 (d) a 2:1 (v)

Osemfinále:

Atletico Madrid 1:0 (v) a 2:0 (d)

Štvrťfinále:

FC Porto 2:0 (v) a 0:1 (d)

Semifinále:

Real Madrid 1:1 (v) a 2:0 (d)

Finále:

Manchester City 1:0

Potom mal dve šance Werner. Pri prvej loptu netrafil a v 14. minúte zvnútra šestnástky po prihrávke od Mounta vystrelil slabo.

Hra sa prelievala zo strany na stranu, Londýnčania nedávali súperovi veľa priestoru. Kapitána City de Bruyneho šikovne vypájali z hry a čakali na svoju príležitosť.

V 39. minúte prišli o skúseného stopéra Thiaga Silvu, ktorý si zranil slabiny a musel ho vymeniť Christensen. Chelsea to však v ďalšom priebehu polčasu nepoznačilo a v 43. minúte gólovo udrela.

Po jednoduchej a rýchlej akcii, keď lopta putovala od brankára Mendyho na ľavú stranu sa po výbornej prienikovej prihrávke dostal do brejku Havertz. S trochou šťastia prešiel cez vybiehajúceho Edersona a skóroval.

City prišlo o dôležitého hráča

Do druhého polčasu nastúpili mužstvá bez ďalších zmien. Defenzíva Chelsea pracovala spoľahlivo a hráči City sa nevedeli dostať do šancí.

Po hodine hry prišli o zraneného De Bruyneho, ktorého musel nahradiť Gabriel Jesús. Hneď po výmene VAR rozhodol, že sa nebude kopať penalty v prospech Manchestru potom, ako po strele Sterlinga trafila ruku obrancu Jamesa.

Štatistiky finále Ligy majstrov.
Štatistiky finále Ligy majstrov. (Autor: SofaScore)

V 69. minúte musel na poslednú chvíľku zahasiť nebezpečenstvo kapitán Chelsea Azpilicueta pred číhajúcim Gündoganom.

O osude finále mohol v 73. minúte definitívne rozhodnúť striedajúci Pulisic, ktorého do šance poslal Havertz, ale reprezentant USA to predsa len mal na dlhšiu nohu a krížnou strelou prehodil brankára i bránu.

Tím španielskeho trénera Pepa Guardiolu v závere vrhol všetko do útoku, no cez oduševnene bojujúcich hráčov Chelsea sa nepresadil ani v nadstavenom čase.

Nič na tom nezmenila ani strela Mahreza v posledných sekundách, ktorá len tesne minula bránu londýnskeho klubu. 

Hlasy (zdroj: BT Sport, uefa.com):

Kai Havertz, strelec víťazného gólu: "Sú to neuveriteľné pocity. Čakal som dlhý čas a teraz som to dokázal. Pre tento moment som tvrdo pracoval 15 rokov a dočkal som sa. Som strašne šťastný."

César Azpilicueta, kapitán Chelsea: "Kai si toto zaslúžil. Má za sebou náročnú sezónu, ale má skvelú mentalitu. Je to hráč, ktorý sa tu stane veľkou hviezdou. Už aj teraz je, veď vyhral Ligu majstrov."

Thomas Tuchel, tréner Chelsea: "Dokázali sme to. Je to neuveriteľné, najmä, keď môžeme tento moment zdieľať spoločne. Ani neviem popísať svoje pocity. Bol som nesmierne vďačný, keď sme postúpili do finále a hráči boli odhodlaní zvíťaziť. Bol to náročný zápas, všetci sme si museli pomáhať navzájom."

Pep Guardiola, tréner Manchestru City: "Snažil som sa vybrať najlepšiu možnú zostavu, ktorý by uspela. V prvom polčase sme sa snažili dostať cez súperovu defenzívu, v druhom to už bolo lepšie, ale proti Chelsea to bolo ťažké. Hrali sme dobre a hráči boli statoční, ale nedokázali sme streliť gól. Možno dostaneme jedného dňa ďalšiu šancu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Chelsea oslavuje druhý triumf v Lige majstrov, stačil jej jediný gól