Hamilton vyhral Veľkú cenu Mexika. Na oslavu titulu si ešte musí počkať

Lewis Hamilton počas Veľkej ceny Mexika 2019.
Lewis Hamilton počas Veľkej ceny Mexika 2019. (Autor: Rebecca Blackwell - TASR/AP)
Sportnet|27. okt 2019 o 22:32

Na druhom mieste skončil Vettel.

Veľká cena Mexika 2019

1.Lewis HamiltonVeľká BritániaMercedes1:36:48,904 h
2.Sebastian VettelNemeckoFerrari+1,766 s
3.Valtteri BottasFínskoMercedes+3,553 s
4.Charles LeclercMonakoFerrari+6,368 s
5.Alexander AlbonThajskoRed Bull+21,399 s
6.Max VerstappenHolandskoRed Bull+1:08,807 min

MEXICO CITY. Brit Lewis Hamilton na Mercedese triumfoval na Veľkej cene Mexika, 18. podujatí seriálu Formula 1. Druhý prišiel do cieľa Nemec Sebastian Vettel na Ferrari, tretí skončil Hamiltonov tímový kolega Fín Valtteri Bottas.

Bottas si udržal matematickú šancu

Pätnásobný majster sveta Hamilton mohol v Mexiku v predstihu spečatiť svoj šiesty majstrovský titul, no k tomu potreboval okrem víťazstva aj zdolať Bottasa o potrebný počet bodov.

Ten si však vďaka tretiemu miestu ešte udržal matematickú šancu na celkové prvenstvo. Do konca šampionátu ostávajú ešte tri Veľké ceny. Nasledujúca je na programe už v nasledujúcu nedeľu 3. novembra v USA.

Leclerc s Vettelom si bezprostredne po štarte postrážili svoje pozície na čele a nepustili pred seba agresívneho Hamiltona. Ten sa následne dostal do súboja s Verstappenom, ktorého vytlačil mimo trate.

Leclercova návšteva boxov trvala dlho

Po prezúvaní pneumatík sa na prvé miesto posunul Vettel. Leclerc mal ambíciu vrátiť sa na prvú priečku, ale jeho druhá návšteva boxov trvala príliš dlho a po návrate na trať sa ocitol na 5. mieste.

V tých momentoch už bol na prvom mieste Hamilton. Zo štartovej 6. priečky sa výrazne posunul Bottas, ktorý na 3. mieste viackrát čelil ataku Leclerca.

V 62. kole zaujal nešikovný manéver Ricciarda na Péreza, ktorý si síce na okamih vylepšil pozíciu, no napokon ju vrátil Perézovi. V záverečných kolách si Hamilton bez problémov postrážil prvú priečku a pripísal si 10. víťazstvo v sezóne.

Bottas potreboval skončiť na pódiu pre zachovanie si šance na titul a to sa mu vďaka tretej priečke podarilo.

"Najskôr sa chcem poďakovať skvelým divákom. Je to výborný výsledok pre nás. Tvrdo sme pracovali a zostali sústredení. Boli to náročné preteky, auto som mal trošku poškodené, ale som vďačný za dnešné víťazstvo," vyjadril sa v televíznom rozhovore Hamilton.

Hlasy (zdroj: Sport 2)

Lewis Hamilton, víťaz: "Ďakujem svojmu tímu za výborne pripravené auto. Napriek tomu, že bolo poškodené, sme s ním dokázali vyhrať."

Sebastian Vettel, 2. miesto: "Ukázalo sa, že najtvrdšie pneumatiky boli najlepšie. V čase, keď som sa mal tlačiť na Hamiltona, som sa musel obzerať aj dozadu, pretože sa na mňa tlačil Bottas. Napokon je z toho druhé miesto. Strategicky sa to asi dalo spraviť aj lepšie."

Valtteri Bottas, 3. miesto: "Auto dnes bolo veľmi dobré, výborne som sa v ňom cítil. Ťažko povedať, či sme dnes mohli získať aj viac. Ale tretie miesto beriem."

Priebežné poradie MS po 18 z 21 pretekov

1.Lewis HamiltonVeľká BritániaMercedes363 b
2.Valtteri BottasFínskoMercedes289 b
3.Charles LeclercMonakoFerrari236 b
4.Sebastian VettelNemeckoFerrari230 b
5.Max VerstappenHolandskoRed Bull220 b
6.Pierre GaslyFrancúzskoToro Rosso77 b

Pohár konštruktérov po 18 z 21 pretekov

1.Mercedes652 b
2.Ferrari466 b
3.Red Bull341 b
4.McLaren111 b
5.Renault73 b
6.Toro Rosso64 b
Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton vyhral Veľkú cenu Mexika. Na oslavu titulu si ešte musí počkať