11.08.2024 08:00
Deň 16
Minúta po minúte
Live

Olympiáda Paríž 2024: Hassanová utvorila nový rekord, gymnastka musí vrátiť medailu (minúta po minúte)

Sifan Hassanová.
Fotogaléria (43)
Sifan Hassanová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. aug 2024 o 07:00 (aktualizované 11. aug 2024 o 13:12)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte s nami online letnú olympiádu z dňa 16 (11.8. 2024) v Paríži 2024.

PARÍŽ. Olympijské hry 2024 v Paríži sa blížia ku svojmu koncu. Nedeľa ponúkne posledné medailové súboje, 16. deň hier vyvrcholí záverečným ceremoniálom.

V posledný deň hier sa pod piatimi kruhmi nepredstaví už žiadny reprezentant Slovenska. Tím posledným bol zápasník Tajmuraz Salkazanov, ktorý v sobotu neuspel v repasáži.

Medaily sa budú rozdávať v hádzanej, basketbale, vodnom póle, zápasení či dráhovej cyklistike.

Zo 16. súťažného dňa v nedeľu, 11. augusta, vám prinášame prehľad toho najdôležitejšieho z olympiády v Paríži na jednom mieste.

Sledujte s nami minútu po minúte z dňa 16 na OH 2024 v Paríži.

Olympiáda Paríž 2024: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)


13:12 Lietajúce taxíky sa v Paríži neobjavili

Malé elektricky poháňané lietajúce taxíky mali počas olympijských hier v Paríži predstavovať pôsobivú víziu novej éry v doprave, no oneskorenie v certifikácii nakoniec prekazilo tento „francúzsky sen“.

Podporovatelia lietadla Volocopter, ktoré malo prepravovať fanúšikov OH 2024, sa však nevzdávajú. V nedeľu pri príležitosti posledného dňa olympiády uskutočnili skúšobný let.

Neviezol však žiadnych ľudí, iba batožinu. Parížsky región plánoval pre olympiádu malú flotilu lietajúcich taxíkov bez pilota, ktorú mal prevádzkovať nemecký Volocopter a správa parížskych letísk Aéroports de Paris (ADP).


13:02 Maďarka triumfovala vo svetovom rekorde

Maďarská reprezentantka v modernom päťboji Michelle Gulyásová získala na OH v Paríži zlatú medailu v individuálnej súťaži žien.

V novom svetovom rekorde 1461 bodov odsunula na druhú priečku domácu Francúzku Elodie Clouvelovú, bronz si vybojovala Seung-min Seong z Kórejskej republiky.

Pre 23-ročnú Gulyásovú je to najväčší úspech v doterajšej kariére. Pred záverečnou disciplínou laser run ešte zaostávala za Clouvelovou, ale napokon sa dostala na najvyšší stupienok. Domáca spolufavoritka si zopakovala striebro z Ria 2016. Obhajkyňa zlata Kate Frenchová z Veľkej Británie na nedeľné finále pre chorobu nenastúpila.


13:01 Slovenský veľvyslanec bol podporiť Slovákov aj naživo

Francúzi predstihli na týchto olympijských hrách Slovensko a sú už najúspešnejšia vodnoslalomárska krajina pod piatimi kruhmi.

Na počínanie slovenských vodákov, ktorí si odniesli z olympijského kanála jedinú medailu, sa bol dvakrát pozrieť aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth.

Bronz v podaní kanoistu Mateja Beňuša v C1 však osobne nezachytil.


12:42 Japonský zápasník získal zlato

Japonský zápasník Kotaro Kijooka si vybojoval zlatú medailu vo voľnom štýle do 65 kg na OH v Paríži. Vo finále zdolal Rahmana Amouzadkhaliliho z Iránu.

Bronzové medaily získali Portoričan Sebastian Rivera a Albánec Islam Dudajev.


12:25 Šprintér mal pozitívny dopingový test

Šprintér Dominique Lasconi Mulamba z Konga mal počas OH v Paríži pozitívny dopingový test na zakázanú látku.

Dočasne mu preto pozastavili činnosť, informovala v nedeľu Medzinárodná testovacia agentúra (ITA).

Mulamba štartoval v Paríži v behu na 100 metrov. Do rozbehov sa dostal z predkola časom 10,54 s, v nich sa ešte zlepšil o jednu stotinu, no postup ďalej si nevybojoval.


12:02 Američania zdolali Maďarov v rozstrele a získali bronz

Vodní pólisti USA získali na OH v Paríži bronzové medaily. V nedeľňajšom zápase o 3. miesto zvíťazili nad Maďarskom 11:8 po rozstrele.

V riadnom hracom čase sa duel skončil 8:8. Američania získali na olympijskom turnaji štvrtý bronz v histórii, na konte majú aj tri striebra. Maďari nedokázali obhájiť 3. miesto z Tokia.


11:48 Jubilejná medaila pre Čínu

Reprezentantky Číny získali v sobotu na olympijských hrách v Paríži zlaté medaily v súťaži družstiev, čím pre svoju krajinu získali jubilejnú 300. najcennejší kov v olympijskej histórii.

Číňanky vo finále vyhrali nad Japonkami 3:0 a zaznamenali piate zlato v súťaži družstiev po sebe, čo sa v piatok podarilo aj Číňanom.

„Každá z nás išla naplno a hrala dobre na každej pozícii,“ vyhlásila Sun Jing-ša po spečatení zlata. Bronz získala ďalšia ázijská krajina - Kórejská republika, ktorá v súboji o 3. mieste triumfovala 3:0 nad Nemeckom.

Čína je dominantnou silou v stolnom tenise. V Paríži získala v tomto športe päť zlatých medailí, keď ďalšie čínske triumfy sa zrodili v mužskej a ženskej dvojhre a tiež v miešanej štvorhre. Čína dosiaľ získala 37 zo 42 zlatých medailí v stolnom tenise, odkedy bol tento šport v Soule 1988 zaradený do olympijského programu.


11:46 Barteková na OH v Los Angeles určite nebude chýbať

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková chce zostať súčasťou svojho športu do nadchádzajúcich olympijských hier v Los Angeles.

Okrem športových povinností mala na hrách aj funkcionárske ako členka MOV i SOŠV. Práve tieto pozície sú pre ňu istotou aj na OH 2028.

"Milujem svoj šport, milujem chodiť každý deň na tréning. Viem však, čo stojí vybojovať si každý jeden terč.

Ja nie som človek, ktorý je extrémne talentovaný, všetko mám vydreté a už 26 rokov som deň čo deň na strelnici.

Stačí to na olympijské finále a musím si sama v sebe zhodnotiť, či ešte raz chcem vstúpiť do tých vôd a štyri roky drieť ako kôň.

Je to viac-menej o tom, či mi to bude stačiť a ako to prehodnotím. Určite by som sa však nechcela vzdať môjho športu, či už v iných pozíciách ako športovkyňa.

Všetko je otvorené, určite tam budem ako členka MOV," povedala Barteková o Los Angeles 2028.


11:18 Američanka musí vrátiť svoju medailu

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) vrátila rumunskú gymnastku Anu Barbosuovú na tretie miesto finálovej súťaže žien na prostných v rámci olympijských hier v Paríži.

FIG uviedla, že obnovila pôvodné poradie na konci súťaže, a podotkla, že pridelenie medailí závisí od Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

FIG urobil rozhodnutie krátko po tom, čo Športový arbitrážny súd (CAS) zrušil odvolanie trénerky amerického tímu USA Cecile Landiovej, po ktorom sa pôvodne piata Američanka Jordan Chilesová dostala na bronzovú pozíciu.

CAS v sobotu rozhodol, že pondelkové odvolanie Landiovej, po ktorom rozhodcovia pridali Chilesovej k celkovému skóre 0,1 bodu, prišlo po minútovom časovom limite povolenom FIG.

CAS uviedol, že Landiová podala odvolanie až minútu a štyri sekundy po zverejnení skóre.


10:56 Gréci triumfovali v súboji o 5. miesto

Vodní pólisti Grécka obsadili na olympijskom turnaji v Paríži piatu priečku. Obhajcovia striebra z Tokia vyhrali v nedeľnom súboji o konečné umiestnenie nad Španielskom 15:13.


10:39 Španieli obhájili bronz

Hádzanári Španielska získali na OH v Paríži bronzové medaily. V nedeľnom súboji o tretiu priečku vyhrali nad Slovinskom 23:22 a zopakovali tak umiestnenie z predchádzajúcich hier v Tokiu.


10:34 Hassanová triumfovala v olympijskom rekorde

Holandská bežkyňa Sifan Hassanová sa stala na OH v Paríži 2024 víťazkou maratónu žien. Do cieľa prišla v čase 2:22,55 h, čím vytvorila nový olympijský rekord.

Druhá finišovala Etiópčanka Tigst Assefová s mankom troch sekúnd. Bronz si vybojovala Hellen Obiriová z Kene (+15 s).

Hassanová získala v Paríži už tretiu medailu, po bronzoch z behov na 5000 a 10.000 m získala aj najcennejší kov.

VIDEO: Maratón žien na OH 2024


10:07 Beňuš sa zaradil medzi multimedailistov slovenskej histórie

Slovenský šport v ére samostatnosti po roku 1993 nemá veľa protagonistov, ktorí vybojovali na olympijských hrách viac než jednu medailu. Je ich štrnásť v piatich rôznych športoch.

Na práve vrcholiacich olympijských hrách v Paríži ich počet rozšíril vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý v kategórii C1 vybojoval bronz a získal jediný slovenský cenný kov pod Eiffelovkou.

Pre 36-ročného singlkanoistu Beňuša to bola druhá medaila spod piatich kruhov - po striebre z OH 2016 v Riu de Janeiro.


9:35 Slovensko zažilo najmenej úspešné OH v ére samostatnosti

Dovedna 27 štartujúcich športovcov, jedna bronzová medaila kanoistu Mateja Beňuša a ďalších 11 umiestnení v TOP 10.

Taká je reč čísel v súvislosti s účinkovaním Slovákov na olympijských hrách v Paríži.

Pri pohľade na cenné kovy ide o najmenej úspešné OH v ére samostatnosti, doterajším minimom boli tri medaily z OH 1996 v Atlante (1-1-1).

"Po návrate na Slovensko budeme musieť s Ministerstvom cestovného ruchu a športu pripraviť stretnutie s jednotlivými zväzmi a ešte na jeseň hľadať východiská, ako sa pripraviť nielen na OH 2028 v Los Angeles, ale aj smerom k Brisbane 2032.

Potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte," uviedol generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba v sobotu na tlačovej konferencii slovenskej výpravy priamo v dejisku OH.

Podľa neho by príkladom pre Slovákov mohli byť Francúzi či Briti.


8:55 Kipyegonová zavŕšila zlatý hetrik

Kenská atlétka Faith Kipyegonová sa v sobotu stala prvou ženou, ktorá dokázala na OH triumfovať v behu na 1500 m trikrát za sebou.

V parížskom finále navyše prekonala vlastný olympijský rekord výkonom 3:51,29 min.

"Takto sa tvorí história. Podarilo sa mi zapísať sa do histórie. Dokázala som to," tešila sa po triumfe Kipyegonová, ktorá je na tejto trati trojnásobná majsterka sveta i držiteľka svetového rekordu.

Olympijskou šampiónkou sa predtým stala v Riu de Janeiru a potom i v Tokiu. "Je to pre mňa veľký, naozaj veľký úspech. Veľmi som chcela obhájiť zlato."


8:17 Fotogaléria basketbalového finále Francúzsko - USA

Basketbalisti USA porazili v olympijskom finále Francúzsko 98:87 a dosiahli piaty triumf v sérii a sedemnásty celkovo.

Pozrite si fotogalériu z finálového zápasu.

Fotogaléria zo zápasu Francúzsko - USA na OH 2024 v Paríži (finále)

8:01 Marta odohrala pravdepodobne posledný zápas za Brazíliu

Ikona brazílskej ženskej futbalovej reprezentácie Marta potvrdila po finálovej prehre s USA (0:1) vo finále olympijského turnaja v Paríži, že to bol pravdepodobne jej posledný súťažný duel v drese národného tímu.

"Určite to bol môj posledný zápas na olympiáde a asi aj posledný oficiálny v drese Brazílie. Nemyslím si, že by ste ma ešte videli na majstrovstvách sveta," odpovedala 38-ročná rekordérka v počte štartov i gólov za brazílsku reprezentáciu na otázku, či bol parížsky turnaj jej rozlúčkou, alebo si ešte chce zahrať na domácich MS v roku 2027.

"Neviem, čo sa všetko môže stať, ani aké sú plány národného tímu. Môj plán je však naďalej nejakým spôsobom pomáhať tomuto tímu, pretože je to môj život."


7:00 Bodku za olympiádou dá záverečný ceremoniál.

Záverečný ceremoniál olympijských hier v Paríži sa uskutoční od 21:00 na štadióne Stade de France. Režisérom programu bude opäť Thomas Jolly, ktorý pripravoval aj otvárací ceremoniál na Seine.

Slovenskú vlajku ponesú atlétka Viktória Forster a zápasník Tamujraz Salkazanov.


7:00 Medailové disciplíny v sobotu

V sobotu je na programe viacero medailových rozhodnutí, pozrite si ich prehľad:

  • 8.00 atletika - ženy maratón
  • 9.00 hádzaná muži - zápas o 3. miesto
  • 13.30 hádzaná muži - finále
  • 10.35 vodné pólo muži - zápas o 3. miesto
  • 14.00 vodné pólo muži - finále
  • 11.30 basketbal ženy zápas o 3. miesto
  • 15.30 basketbal ženy - finále
  • 11.30 vzpieranie - ženy nad 81 kg
  • 12.00 zápasenie - voľný štýl muži do 65 kg
  • 12.35 zápasenie - voľný štýl muži do 97 kg
  • 13.20 zápasenie - voľný štýl ženy do 76 kg
  • 12.40 moderný päťboj - ženy laser run
  • 13.00 volejbal ženy - finále
  • 13.32 dráhová cyklistika - muži keirin
  • 13.44 dráhová cyklistika - ženy šprint
  • 13.56 dráhová cyklistika - ženy omnium
Lietadlo Volocopter počas skúšobného letu.
dnes 13:10
Lietajúce taxíky certifikáciu pre OH v Paríži nezískali, mohli by sa objaviť v Los AngelesV nedeľu pri príležitosti posledného dňa olympiády uskutočnili skúšobný let lietajúceho taxíka.
dnes 13:10
Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 13:00
Slovenský veľvyslanec bol podporiť slalomárov, nechýbal ani pri víťazstvách SchmiedlovejDomáci vodnoslalomári vyrovnali počet zlatých medailí v podaní Slovákov, no majú viac strieborných i bronzových.
dnes 13:00
Dominique Lasconi Mulamba (vľavo).
dnes 12:24
Africký šprintér mal pozitívny dopingový test, v Paríži súťažil v stovke mužovPozitívny test mal 4. augusta, deň po svojom behu.
dnes 12:24
Brazílska futbalistka Marta vo finálovom zápase proti USA.
dnes 07:571
Futbalová ikona Marta získala v Paríži tretie striebro, za Brazíliu asi odohrala posledný zápasV Paríži štartovala už na svojej šiestej olympiáde.
dnes 07:571
Matej Beňuš s bronzovou medailou z OH 2024.
dnes 10:04
Beňuš sa zaradil medzi multimedailistov slovenskej histórie, na čele rebríčka je KuzminováV rebríčku slovenských športovcov predstihol Matej Beňuš dvakrát bronzového strelca Jozefa Gönciho.
dnes 10:04
Francúzsko - USA: ONLINE prenos z finále basketbalu žien na OH 2024 v Paríži.online
dnes 12:30
ONLINE: Francúzsko - USA dnes, basketbal na OH 2024, LIVE (finále - ženy)Sledujte online prenos z finále basketbalu žien na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - USA.
dnes 12:30
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Olympiáda Paríž 2024: Hassanová utvorila nový rekord, gymnastka musí vrátiť medailu (minúta po minúte)