Jasné i zamotané skupiny, jedna je úplne naruby. Ako vyzerá boj o MS 2022?

Dánski futbalisti sa tešia z vydareného vstupu do kvalifikácie MS 2022.
Dánski futbalisti sa tešia z vydareného vstupu do kvalifikácie MS 2022. (Zdroj: SITA/AP)
Daniel Dedina|1. apr 2021 o 18:17

Kvalifikácia bude pokračovať až v septembri.

Priebežné poradie v skupinách nájdete na konci článku.

BRATISLAVA. Majú zhruba toľko obyvateľov ako Slovensko, rozlohou ide dokonca ešte o čosi menšiu krajinu. Najsuverénnejší vstup do kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2022 predviedli futbalisti Dánska.

Z troch zápasov vyťažili deväť bodov a skóre 14:0. Nulou v kolónke inkasovaných gólov sa môžu pochváliť aj Taliani.

Do bojov o šampionát v Katare sa v európskej časti kvalifikácie zapojilo 55 reprezentačných tímov. Stopercentnou bilanciou v marcovom termíne sa môže pochváliť šesť mužstiev.

Okrem Dánska a Talianska sú nimi Anglicko, prekvapujúco Arménsko, Švédsko a Švajčiarsko. Posledné dve menované krajiny zatiaľ odohrali len dva zápasy.

Ako vyzerá vývoj v jednotlivých skupinách?

Pomalší rozbeh Španielska

Na šampionát do Kataru postúpi z európskej kvalifikácie trinásť tímov. Desiati víťazi skupín a tri mužstvá z baráže.

V A-skupine by sa o priamy postup mala pobiť dvojica Portugalsko - Srbsko, ktorá hneď v úvode odskočila svojim súperom.

Na konte má zhodne sedem bodov, vo vzájomnom zápase v Belehrade sa zrodila remíza.

Portugalci nezužitkovali dvojgólové vedenie a v závere im nebol uznaný regulárny gól kapitána Cristiana Ronalda.

Najbližšie k vedúcej dvojici má prekvapujúco Luxembursko, ktoré zaskočilo Írsko na jeho pôde. Íri, nedávny súper Slovenska v baráži o EURO 2020, sú zatiaľ bez bodu.

Španielsky topfavorit B-skupiny zatiaľ neoslňuje, ale v tabuľke je prvý. Po domácom zakopnutí s Gréckom sa vytrápil v Gruzínsku a zdolal Kosovo.

„Priestor na zlepšenie je veľký,“ skonštatovala opora Atlética Madrid Koke po dueli s Kosovom, v ktorom mali Španieli 75-percentné držanie lopty. Na krk im dýchajú Švédi, ostatné tímy už zaostávajú.

Absolútne jasnú dvojicu favoritov má C-skupina. Boj o postup medzi sebou zvedú Taliansko so Švajčiarskom, oba tímy zatiaľ nestratili ešte ani bod.

Severné Írsko, ďalší súper Slovenska z nedávnej baráže o EURO 2020, i Bulharsko s kapitánom Slovana Bratislava Vasilom Božikovom, strácajú dych už v úvode.

Bulharský obranca Vasil Božikov (vľavo) v súboji s Talianom Federicom Chiesom.
Bulharský obranca Vasil Božikov (vľavo) v súboji s Talianom Federicom Chiesom. (Zdroj: SITA/AP)

Remízoví Ukrajinci, trojboj s Čechmi

Zaujímavé dianie ponúka D-skupina, v ktorej sa až štyri z doterajších šiestich zápasov skončili remízou.

Absolútny prím hrá v tomto smere Ukrajina, ktorá si body so súpermi podelila vo všetkých troch doterajších zápasoch. Stalo sa tak aj v dueli s Francúzmi, ktorí majú na čele tabuľky štvorbodový náskok.

„Vstup do kvalifikácie je na trojku,“ vyhlásil skúsený český stredopoliar Vladimír Darida. A to aj napriek tomu, že Česi dokázali doma remizovať s najlepším tímom v rebríčku FIFA Belgickom.

Následne však prehrali vo Walese, a tak je zrejmé, že postupový boj v E-skupine sa bude týkať troch tímov.

V F-skupine sa úlohy najväčšieho favorita chopilo Dánsko, ktoré svojich súperov doslova vyškolilo. Rakúšanom na ich pôde nadelilo štyri góly, Moldavsku predtým dokonca osem a na čele má už štvorbodový náskok.

Rakúsko, Škótsko a Izrael zvádzajú boj o druhú priečku.

Zamotané skupiny - patri tam aj Slováci

Absolútne najvyrovnanejšia je G-skupina, v ktorej až štyri tímy delí jediný bod! Turecko mohlo po zdolaní Holandska i Nórska súperom odskočiť, ale doma len remizovalo s Lotyšskom.

Stopercentným lídrom skupiny mohla byť aj Čierna Hora, ale tá na záver nezvládla domáci duel s Nórskom.

Poriadne zamotaná je aj slovenská" H-skupina, v ktorej už zakopli všetky tímy, vrátane úradujúcich vicemajstrov sveta Chorvátov. Tí vedú tabuľku o skóre pred Ruskom. V tesnom závese sú Slovensko, Cyprus i Slovinsko.

Chorváti vedú H-skupinu, v ktorej účinkujú aj slovenskí futbalisti, ale výkonmi zatiaľ neoslnili.
Chorváti vedú H-skupinu, v ktorej účinkujú aj slovenskí futbalisti, ale výkonmi zatiaľ neoslnili. (Zdroj: TASR/HINA)

„Som si vedomý toho, že nehráme na takej úrovni, ako by sme mali. Máme ešte pred sebou veľa práce. Teraz sa musíme pripraviť na EURO,“ hodnotil vystúpenie svojho tímu tréner Chorvátska Zlatko Dalič. 

Črtá sa boj slovenských susedov

Za postupom na prelomové majstrovstvá sveta, ktoré sa prvýkrát v histórii uskutočnia v zimnom termíne, kráča aj kolíska futbalu.

Angličania úspešne zvládli tri marcové vystúpenia. Do záverečného delu proti Poľsku, ktoré nastúpilo bez kanoniera Roberta Lewandowského, vstúpili suverénne, ale výhru napokon ratovali gólom Maguireho z 85. minúty.

Rysuje sa veľký boj o druhé miesto medzi susedskými krajinami Slovenska - Maďarskom a Poľskom. Prehovoriť by doňho chcelo aj Albánsko.

Všetko je naruby v J-skupine. Tretie je Nemecko, štvrté Rumunsko a až piaty Island. Ako je to možné?

Barážová priečka totiž patrí Severnému Macedónsku, ktoré v stredu šokovalo Nemcov, a lídrom je zatiaľ Arménsko! To v úvode kvalifikácie zdolalo Lichtenštajnsko, Island a Rumunsko.

„V tejto chvíli je ťažké predstaviť si, že Nemecko má o 75 dní odštartovať európsky šampionát zápasom proti majstrom sveta z Francúzska,“ hlási nemecký Bild.

V európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2022 je teraz na rade päťmesačná prestávka, ktorú vyplnia majstrovstvá Európy. Zostávajúci priebeh kvalifikácie skompletizujú tímy v priebehu septembra až novembra.

A-skupina

B-skupina

C-skupina

D-skupina

E-skupina

F-skupina

G-skupina

H-skupina

I-skupina

J-skupina

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Jasné i zamotané skupiny, jedna je úplne naruby. Ako vyzerá boj o MS 2022?