Boháči z Anglicka opäť prepadli. Vyradil ich tím neznámych mladíkov

Sklamaní hráči Manchestru City po prehre v Monaku.
Sklamaní hráči Manchestru City po prehre v Monaku. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|16. mar 2017 o 02:22

Po megalomanských plánoch zmenilo AS Monaco filozofiu a investuje najmä do mládeže.

BRATISLAVA. Keď pred siedmimi rokmi ruský magnát Dmitrij Rybolovlev kúpil za sto miliónov eur dvojtretinový podiel klubu AS Monako, najprv plánoval megalomanské investície.

Mohol si to dovoliť, magazín Forbes odhaduje jeho majetok na 8,8 miliardy dolárov, čo ho zaraďuje medzi sto najbohatších ľudí sveta.

Ruský oligarcha v roku 2013 minul na nákup posíl až 140 miliónov eur. Potom však zmenil filozofiu, zvolil si úspornejší režim a investoval radšej do mladíkov a vlastnej akadémie.

„Našu stratégiu nás prinútili zmeniť tri faktory. Pravidlá finančnej fair play, spor s Ligue 1 (najvyššia francúzska futbalová súťaž - pozn. red.) a nižší obrat, ako sme očakávali,” vysvetlil pre francúzske médiá viceprezident klubu Vadiv Vasiljev.

Na snímke z januára 2014 majiteľ futbalového klubu AS Monako Dmitrij Rybolovlev (vľavo) a monacký princ Albert II. pri sledovaní zápasu monackého mužstva.
Na snímke z januára 2014 majiteľ futbalového klubu AS Monako Dmitrij Rybolovlev (vľavo) a monacký princ Albert II. pri sledovaní zápasu monackého mužstva. (Autor: TASR/AP)

Jeho šéfa Rybolovleva vraj znechutilo, že mu princ Albert neudelil monacké občianstvo. Hovorilo sa však aj o nákladnom rozvode s manželkou Jelenou, ktorý výrazne zmenšil finančné zdroje ruského magnáta.

„Keď chcete mať jeden z najväčších klubov na svete, musíte sídliť v meste s veľkým počtom obyvateľov a hrať elitnú ligu. To sú niektoré kľúčové elementy, ktoré nemáme,“ povedal Vasiljev.

Vekový priemer zhruba 23 rokov

Monako tiež dlhodobo trápia najnižšie návštevy v domácej lige a znudená atmosféra na štadióne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Boháči z Anglicka opäť prepadli. Vyradil ich tím neznámych mladíkov