Jej otec šéfoval Sekerovi. Američanka prekvapuje na Australian Open

Jessica Pegulová.
Jessica Pegulová. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|15. feb 2021 o 14:10

Jessica Pegulová postúpila do štvrťfinále.

MELBOURNE. Pochádza z Buffala - mesta, kde je populárny najmä americký futbal a hokej. Prakticky všetky kluby v meste pritom vlastnia jej rodičia. Jessica Pegulová si však vybrala kariéru tenistky. 

Američanka, ktorá bola v rebríčku WTA doposiaľ najvyššie na 55. mieste a v kariére vyhrala jeden menší turnaj WTA vo Washingtone v roku 2019, teraz zaujala výsledkami na Australian Open.

Doposiaľ bolo jej najlepším výsledkom na grandslame tretie kolo z vlaňajšieho US Open. Na Australian Open dokonca štartuje iba po druhý raz.

Pred rokom vypadla v prvom kole. Tento rok však v úvodnom zápase vyradila dvojnásobnú víťazku z Melbourne Viktoriu Azarenkovú.

Darilo sa jej aj v ďalších kolách. V pondelňajšom osemfinále 26-ročná hráčka senzačne vyradila svetovú päťku Ukrajinku Elinu Svitolinovú 6:4, 3:6, 6:3.

„Musela som hrať naozaj veľmi rozumne. Vedela som, aký je dôležitý servis a snažiť sa udržať v hre, keď bude podávať. Potom prídu aj šance,“ vravela na tlačovej konferencii Pegulová.

„Dnes to naozaj nebol môj deň, robila som veľmi veľa chýb. Je to mix rôznych vecí, ale ona hrala naozaj veľmi dobre,“ hodnotila zase zdolaná Svitolinová.

Vlastnia Buffalo Sabres

Tenisti na veľkých turnajoch majú možnosť napísať po výhre do kamery akýkoľvek odkaz. „Ahoj, mami. Ahoj, oci. Vidíme sa v ďalšom kole, Jen B.,“ napísala po najväčšom víťazstve kariéry Pegulová.

„Moji rodičia vždy boli mojimi najväčšími podporovateľmi. Vždy sledujú moje zápasy, potom mi píšu. Ale nie len rodičia, ale aj súrodenci,“ vysvetľovala neskôr na tlačovej konferencii.

Jej rodičia Terry a Kim pritom patria k veľkým fanúšikom športu. Zároveň sú jednou z mimoriadne bohatých a vplyvných amerických rodín.

V roku 2014 preplatili Donalda Trumpa či Bon Joviho a stali sa vlastníkmi populárneho klubu NFL Buffalo Bills. Zaplatili zaň vtedy 1,4 miliardy amerických dolárov.

Už od roku 2011 Pegulovci vlastnia aj hokejové Buffalo Sabres v NHL. Osobnú skúsenosť s Terrym Pegulom má aj slovenský hokejista Andrej Sekera, ktorý v Buffale hral sedem sezón. Z toho tri v čase, keď už v klube pôsobil aj Pegula.

„Prišiel hneď ako kúpil klub, ale už aj tohto roku, keď sa nám príliš nedarilo. Iba nás povzbudil, aby sme sa snažili vyhrať čo najviac zápasov,“ vravel v roku 2012 v rozhovore pre Pravdu Sekera.

Rodina americkej tenistky vlastní aj farmársky tím Buffala Rochester Americans v AHL a tiež miestny boxlakrosový tím (jedna z obdôb klasického lakrosu, pozn.)

„Buffalo je malé mesto, takže ľudia vás tam veľmi podporujú. Sú tam populárne rôzne športy, preto som rada, že tam môžem priniesť aj trocha tenisu,“ hovorila v pozápasovom rozhovore Pegulová.

Má reštauráciu aj kozmetickú značku

Aj ona sama sa pritom venuje podnikaniu. So sestrou Kelly si od roku 2016 otvorili reštauráciu s rýchlym občerstvením Healthy Scratch. V prevádzke ponúkajú najmä zdravšie jedlá.

K vlastnému podnikaniu sa pritom inšpirovali u rodičov. „Ich ťažká práca, zanietenie a úspech nás inšpirovali, aby sme sa tiež snažili niečo vytvoriť. S Kelly sme naozaj veľmi ovplyvnené úspechom našich rodičov v rôznych odvetviach biznisu,“ hovorila Pegulová pre bizjournals.com.

Tenistka však má aj druhé podnikanie. V roku 2017 založila vlastnú značku pleťovej kozmetiky Ready 24. V nej sa snaží sústrediť práve na ženy, ktoré sú aktívne a športujú.

Stretne sa s kamarátkou

Momentálne sa však sústredí v prvom rade na tenis. V boji o semifinále vyzve svoju dobrú kamarátku Jennifer Bradyovú. Venovala jej aj časť odkazu do kamery. Jej krajanka pritom v tom čase iba čakala na zápas s Chorvátkou Donnou Vekičou.

„Budem rada, ak postúpi,“ hovorila Pegulová na tlačovej konferencii.

„Je to úžasné, akú cestu sme prešli, kde sme teraz. S Jenny sa veľmi podporujeme. Lepšie sa poznáme, odkedy sme spolu hrali Fed Cup. Bude to zábava, ak vyhrá,“ vravela smerom k nadchádzajúcemu zápasu.

Po postupe venovala odkaz do kamery svojej ďalšej súperke aj Bradyová. „Bring it Jess,“ napísala. (voľný preklad: Vyzývam ťa, Jess, pozn.)

Bradyová mala pritom značnú nevýhodu oproti ostatným súperkám. Je vôbec jedinou hráčkou, ktorá sa prebojovala do druhého týždňa Australian Open a predtým strávila dva týždne v tvrdej karanténe.

Na palube lietadla, ktorým letela, sa objavil pozitívne testovaný človek. Vôbec nesmela chodiť dva týždne mimo svojej hotelovej izby.

„Veľa ľudí sa sťažovalo, ja sa nechcem sťažovať. V živote sú aj horšie veci, ako byť dva týždne v izbe,“ citoval Bradyovú portál ESPN.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Jej otec šéfoval Sekerovi. Američanka prekvapuje na Australian Open