07.08.2024 07:30
Deň 12
Minúta po minúte
Live

Dočkali sa po dva a pol roku. Stále musíme bojovať za čistý šport, vravel Američan

Víťazný tím amerických krasokorčuliarov v Paríži v Parku šampiónov.
Víťazný tím amerických krasokorčuliarov v Paríži v Parku šampiónov. (Autor: Reuters / USA Today)
Titanilla Bőd|7. aug 2024 o 20:45

V Paríži dostali svoje medaily aj krasokorčuliari.

PARÍŽ. Krasokorčuliarom naposledy odovzdávali medaily na letných olympijských hrách pred 124 rokmi. Pred vznikom zimných hier tento šport figuroval v programe olympiád dvakrát, v roku 1908 a v roku 1920.

V Parku šampiónov na OH 2024 v Paríži však dekorovali aj krasokorčuliarov. Išlo o odložený ceremoniál z predchádzajúcich zimných hier v Pekingu, na ktorý museli účastníci čakať viac ako dva a pol roka.

Po dlhom čakaní, rozhodovaní a odvolávaní sa napokon víťazmi tímovej súťaže na ZOH 2022 v Pekingu sa stali americkí krasokorčuliari. Striebro putovalo do Japonska.

Bronz získali Rusi, ale tí na vyhlásení víťazov chýbali – momentálne je totiž Rusko i Bielorusko suspendované Medzinárodným olympijským výborom pre agresiu na Ukrajine.

Valijevovú diskvalifikovali

Tímová súťaž krasokorčuliarov je na programe olympijských hier od roku 2014. V Soči zvíťazili Rusi, v Pjongčangu Kanaďania.

V Pekingu pôvodne skončili na čele zase Rusi, no napokon všetko bolo inak.

Na zimných hrách bezprostredne po súťažiach zvyčajne dostanú pretekári iba maskota alebo kvety a medaily im odovzdajú o deň neskôr. Prvý náznak toho, že niečo nesedí, bolo v Pekingu práve to, keď zmizla z programu medailových ceremoniálov tímová súťaž v krasokorčuľovaní.

Neskôr vysvitlo, že vtedajšia hviezda ruskej výpravy Kamila Valijevová mala pozitívny dopingový test ešte počas majstrovstiev Ruska, niekoľko týždňov pred olympiádou.

Prípad sa skomplikoval aj tým, že Valijevová ešte nebola plnoletá a tak sa na ochranu jej práv a súkromia vzťahovali prísnejšie pravidlá.

V tímovej súťaži medzi ženami kraľovala, jej očakávaná diskvalifikácia by tak znamenala aj veľké zmeny v konečnom poradí.

Vyhlásenie víťazov napokon odložili na neurčito – no azda nikto nečakal, že sa uskutoční až o dva a pol roka, v Paríži pod Eiffelovou vežou.

Zlatý a strieborný tím

Kým v Pekingu prebiehali súťaže za prísnych pandemických opatrení a bez divákov, Paríž patrí ľuďom.

Každý podvečer na námestí Trocadéro v blízkosti Eiffelovej veže sa v takzvanom Parku šampiónov koná veľkolepá šou s účasťou medailistov z predchádzajúceho dňa.

Vstup na tieto podujatia je voľný, bezprostredný kontakt s najväčšími športovcami tak môže zažiť naozaj každý.

Práve na úvod tejto šou zaradili v stredu organizátori aj odovzdávanie zlatých a strieborných medailí z Pekingu.

Danka Barteková sa podpisuje na stenu olympionikov v Slovenskom dome.rozhovor
Titanilla Bőddnes 07:207
Barteková od finále nemôže spať. Pred očami sa mi prehráva posledný dvojstrel, priznalaV Paríži má povinnosti aj ako členka MOV.
Titanilla Bőddnes 07:207
Nikola Karabatič (vpravo) v objatí so spoluhráčom
dnes 16:54
VIDEO: Hádzanárska legenda sa lúči. Francúzi na domácich hrách nezískajú medailuNikola Karabatič ukončil kariéru vo veku 40 rokov.
dnes 16:54
Tajmuraz Salkazanov.
dnes 09:20
Do Paríža priletel aj posledný reprezentant Slovenska. Vicemajster sveta sa cíti veľmi dobreTajmuraz Salkazanov sa už teší na piatkové voľnoštýliarske súboje v kategórii do 74 kilogramov.
dnes 09:20
Harrie Lavreysen.
dnes 14:07
Prekonal svetový rekord, no potom nastúpil Holanďan. The Beast stanovil najrýchlejší čas histórieV Paríži chce získať tri zlaté medaily, chýba mu už len jedna.
dnes 14:07
Slovenská šprintérka Viktória Forster počas rozbehov na 100 m cez prekážky na OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 10:50
Prekvapenie jej dodalo energiu, ale beh nezvládla. Nehádžem flintu do žita, vraví ForsterSlovenka obsadila vo svojom rozbehu šieste miesto.
Miroslav Kováčikdnes 10:50
Thomas Craig.
dnes 11:52
Austrálsky výbor musí riešiť problém. Člen tímu skončil v rukách polície, kupoval kokaínJeho totožnosť nebola zverejnená.
dnes 11:52
Momentka z plážového volejbalu pod Eiffelovou vežou na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:32
FOTO: Plážový volejbal púta pozornosť na piesku aj mimo neho. Boje pod Eiffelovkou sú ozdobou HierPozrite si najlepšie momentky z plážového volejbalu pod Eiffelovou vežou na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:32
Josh Kerr a Jakob Ingebrigtsen vo finále behu na 1500 metrov na OH v Paríži 2024.
Miroslav Kováčikdnes 15:251
Cez médiá si posielali odkazy. V Paríži mali bojovať o zlato, ale navzájom sa zničiliJosh Kerr a Jakob Ingebrigtsen zviedli ďalší pamätný súboj.
Miroslav Kováčikdnes 15:251
Zuzana Paňková
dnes 18:18
Všetko bolo také, že "wow". Paňkovú na olympiáde nadchol ceremoniál i BilesováNeskutočne som si to užívala po každej stránke, povedala slovenská kanoistka.
dnes 18:18
Novak Djokovič sa raduje so srbskou vlajkou
dnes 18:53
Chcú ukázať, čo urobil pre krajinu. Srbi plánujú postaviť múzeum Novaka DjokovičaZámer prezradil srbský prezident Aleksandar Vučič.
dnes 18:53
Nikola Jokič
dnes 20:261
Jokič sa nerozpráva s médiami, lebo to nepotrebuje. Spoluhráči ho chvália ako lídra tímuV NBA, ak nehovorí s médiami, riskuje pokutu, Na olympiáde sú však pozápasové rozhovory dobrovoľné.
dnes 20:261
Víťazný tím amerických krasokorčuliarov v Paríži v Parku šampiónov.
Titanilla Bőddnes 20:45
Dočkali sa po dva a pol roku. Stále musíme bojovať za čistý šport, vravel AmeričanV Paríži dostali svoje medaily aj krasokorčuliari.
Titanilla Bőddnes 20:45
Taiwanská boxerka Lin Yu-ting postúpila na OH v Paríži do finále
dnes 23:14
Kritizujú ju ako Chelifovú. Taiwanská boxerka si vypočula potlesk aj bučanieLin Yu-ting zabojuje o zlatú medailu.
dnes 23:14
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Dočkali sa po dva a pol roku. Stále musíme bojovať za čistý šport, vravel Američan