Ruskú krasokorčuliarku potrestali po 720 dňoch. Jej trénerka veselo chodí na súťaže

Kamila Valijevová počas voľného programu v tímovej súťaži žien na zimných olympijských hrách v Pekingu.
Kamila Valijevová počas voľného programu v tímovej súťaži žien na zimných olympijských hrách v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|31. jan 2024 o 10:00

Prípad Kamily Valijevovej vyvolal veľké vášne.

BRATISLAVA. Verdikt prišiel po takmer dvoch rokoch. Športový arbitrážny súd udelil trest za doping ruskej krasokorčuliarke Kamile Valijevovej.

Dostala štvorročný zákaz činnosti počnúc 25. decembrom 2021, keď sa v jej vzorke objavila zakázaná látka.

Dopingový škandál vypukol počas zimnej olympiády v Pekingu, kde Rusko aj vďaka výkonom Valijevovej vyhralo tímovú súťaž. Medailový ceremoniál sa však neuskutočnil dodnes. Po vzniku pochybností v súvislosti s porušením dopingových pravidiel ho odložili na neurčito.

Rusi padli na tretie miesto

Po 720 dňoch konečne určili nového olympijského víťaza. Stane sa ním reprezentácia Spojených štátov amerických, ktorá skončila v tímovej súťaži druhá.

Už v pondelok večer to potvrdila to pre USA Today Sarah Hirshlandová, generálna riaditeľka Amerického olympijského a paralympijského výboru.

Kompetentná v tejto veci je Medzinárodná korčuliarska únia (ISU), kým Medzinárodný olympijský výbor má na starosti len formality, teda zorganizovanie adekvátneho ceremoniálu pre víťazov a odovzdávanie medailí.

ISU vydala vyhlásenie ohľadom zmenených výsledkov v utorok. Po odrátaní Valijevovej výsledkov z tímovej súťaže sú na čele konečného poradia Spojené štáty americké, druhé je Japonsko a Rusko spadlo až na tretie miesto.

ISU odrátala z výsledku Ruska dvadsať bodov, ktoré získala Valijevová za prvé miesto medzi ženami v krátkom programe i vo voľnej jazde, ale ostatným pretekárkam body nezmenila.

Rusko napokon predbehlo Kanadu o jediný bod. Kanadský olympijský výbor a tamojší krasokorčuliarsky zväz momentálne rokujú o možnostiach odvolania, lebo výsledok sa im nezdá fér.

Ruská pretekárka stratila aj titul majsterky Európy z januára 2022, podľa nového poradia je šampiónkou jej krajanka Anna Ščerbakovová, druhé miesto pripadlo Alexandre Trusovovej a tretie Belgičanke Loene Hendrickxovej.

Ďalšia kométa

Valijevová vystrelila v sezóne 2021/22 ako nová kométa z továrne na šampiónky kontroverznej ruskej trénerky Eteri Tutberidzeovej. Mala pätnásť rokov, bola to jej prvá sezóna medzi seniorkami, skákala štvorité skoky a trojitý axel.

Podľa papierových predpokladov v januári 2022 vyhrala majstrovstvá Európy v Tallinne, kde bola jednou z dvoch najmladších účastníkov – tým druhým bol Slovák Adam Hagara, ktorý sa narodil v ten istý deň ako ruská korčuliarka, 26. apríla 2006.

Valijevovú považovali za najväčšiu favoritku aj na zimnej olympiáde, ale po vypuknutí dopingového škandálu súťaž jednotlivcov už nezvládla a skončila na štvrtom mieste.

Tým pádom sa mohol uskutočniť medailový ceremoniál – bolo totiž vopred avizované, že ak Valijevová skončí na pódiu, ani v tejto disciplíne sa nebudú odovzdávať medaily.

V dopingovej vzorke vtedy 15-ročnej korčuliarky našli zakázanú látku Trimetazidín, ktorá sa používa na liečbu angíny, ale figuruje na dopingovej listine.

Ruská antidopingová agentúra pôvodne potrestala Valijevovú len zrušením výsledku na majstrovstvách Ruska, keď mala pozitívny nález.

Čaj od masérky?

Keď Valijevovú vypočúvali počas olympiády, tvrdila, že sa zakázaná látka dostala do jej tela náhodou, keď sa omylom napila z pohára svojho starého otca, ktorý liek užíva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Ruskú krasokorčuliarku potrestali po 720 dňoch. Jej trénerka veselo chodí na súťaže