Prezidentka poďakovala Múdrej: Slovensku spravila dobré meno

Hilda Múdra na fotografii z roku 2014.
Hilda Múdra na fotografii z roku 2014. (Autor: TASR)
TASR|22. nov 2021 o 19:35

Bola trénerkou krasokorčuliara Ondreja Nepelu.

BRATISLAVA. Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala legendárnej trénerke krasokorčuľovania Hilde Múdrej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete. Tá zomrela vo veku 95 rokov v noci na pondelok.

"Pre jedného z najslávnejších slovenských športovcov, krasokorčuliara Ondreja Nepelu, bola druhou mamou. Priviedla ho k olympijskému zlatu a oporou mu bola aj v jeho ťažkých životných chvíľach.

Rodená Viedenčanka našla druhý domov v Bratislave. A aj keď pri okupácii v 1968 zvažovala odchod, napokon zostala do konca svojho života na Slovensku.

Hilda Múdra mala srdce zapálené pre šport. Ďakujem jej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka navštívila Múdru pred šiestimi mesiacmi v jednom z bratislavských domovov seniorov. "Pamätám si jej pohľad a vnímala som jej krehkosť," napísala.

Múdra počas svojej kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach.

Za svoju celoživotnú prácu dostala aj viacero ocenení. Trofej MOV Šport a etika (1998), Zlaté kruhy SOV a Cenu fair play SOV (2000), Medailu Pierra de Coubertina od MOV (2003) i čestné členstvo v SOŠV (2004).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Prezidentka poďakovala Múdrej: Slovensku spravila dobré meno