Krasokorčuliarom odňali štátne vyznamenania. Boli v šou manželky hovorcu Kremľa

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. aug 2022 o 16:45

Prezident Litvy Gitanas Nauseda im odobral Rad kniežaťa Gediminasa.

BRATISLAVA. Litovským krasokorčuliarom Margarite Drobiazkovej a Povilasovi Vanagasovi odobrali štátne vyznamenania, pretože sa zúčastnili v šou manželky hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Litovský prezident Gitanas Nauseda na Facebooku uviedol, že sa rozhodol obom odobrať Rad kniežaťa Gediminasa.

„Nepochybujem o tom, že dvojica tanečníkov bola výbornými športovcami, no služby pre litovský štát, za ktoré ich ocenili ešte v roku 2000, sa skrížili s ich cynickou účasťou na komerčnom podujatí v Soči v čase, keď sa vo víre ukrajinskej vojny prelieva krv nevinných ľudí,“ napísal Nauseda.

Päťdesiatročná moskovská rodáčka Drobiazková získala vďaka výnimke litovské občianstvo v roku 1993. Čoskoro by však oňho mohla prísť.

Traja konzervatívni zákonodarcovia v nadväznosti na účasť krasokorčuliarov v šou Peskovovej manželky Tatiany Navkovej pripravili pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k zákonu o občianstve.

Osobám pochádzajúcim z cudzích štátov, ktoré vďaka výnimke dostali litovské občianstvo, navrhujú odobrať litovský pas v prípade, ak podporia agresorské správanie inej krajiny.

Podľa návrhu „môže byť občanovi inej krajiny, ktorý vďaka výnimke dostal litovské občianstvo, odňaté toto občianstvo, ak svojím konaním ohrozuje bezpečnosť a záujmy Litvy a iných krajín v regióne, bezpečnosť spojencov a ak znevažuje meno Litvy“.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Krasokorčuliarom odňali štátne vyznamenania. Boli v šou manželky hovorcu Kremľa