Súper nepodal Kližanovi ruku. Nemá rešpekt, hneval sa

Slovenský tenista Martin Kližan postúpil do 2. kola na Roland Garros.
Slovenský tenista Martin Kližan postúpil do 2. kola na Roland Garros. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. máj 2017 o 15:03

Slovenský tenista Martin Kližan prerušil sériu piatich prehier na grandslamových turnajoch. Na French Open postúpil po tuhom boji.

PARÍŽ. Z piatich slovenských tenistov postúpili do druhého kola na French Open zatiaľ traja. Negatívnu sériu na grandslamoch sa podarilo konečne prelomiť Martinovi Kližanovi.

V predchádzajúcich piatich turnajoch skončil vždy v prvom kole. Na grandslame sa tešil z víťazstva prvý raz od US Open 2015. V Paríži vyhral nad Francúzom Laurentom Lokolim po obrovskom boji 7:6 (4), 6:3, 4:6, 0:6, 6:4.

Po zápase mu však Lokoli odmietol podať ruku a poslal ho gestom preč. Rozhnevalo ho, ako sa slovenský tenista tešil, keď spravil jeho súper dvojchybu v poslednom sete.

Tým Lokoli vlastne nahral Kližanovi, ktorý následne mohol podávať na víťazstvo v zápase.

Lokoli: Najskôr kríval a potom skákal

Kližan sa zo skratu súpera radoval, ukazoval si prstom na hlavu a kričal: „Hlava, hlava.“

„Znevažuješ súpera. Je to neúctivé,“ kričal na neho Lokoli, ukazoval, ako Kližan za sebou ťahal nohu a po zápase mu odmietol podať ruku.

„Ak niekomu nepodám ruku, mám na to dôvod,“ vysvetľoval pre Eurosport po stretnutí. „Dva sety kríval a tváril sa, že ho bolí noha, ale keď sa dostal do šance, bežal ako zajac. A potom on rozpráva niečo o rešpekte. Pritom sám sa správa bez úcty.“

Päťsetová dráma

Francúz sa predstavil v prvom kole French Open vďaka divokej karte od organizátorov. Vo svetovom rebríčku je až na 285. mieste a Kližanovi v prvých dvoch setoch nebol vážnou prekážkou.

Dvojhra mužov – 1. kolo:

Martin Kližan (SR) – Laurent Lokoli (Fr.) 7:6 (4), 6:3, 4:6, 0:6, 6:4

Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Jozef Kovalík (SR) 6:2, 7:6 (6), 6:3

Kližan pôsobil na kurte sviežo, dobre sa pohyboval, chodil si po body aj na sieť a vedel výmeny rýchlo ukončiť. V porovnaní so súperom mal oveľa väčší arzenál úderov. Dobre striedal tempo hry a súpera vedel dostať pod tlak. To však platilo len prvé dva sety.

Postupne si sám zápas skomplikoval nevynútenými chybami. Celkovo ich urobil až 82, čo je na takýto zápas priveľa.

Kližanov výkon na kurte postupne vädol a pridával viac nepresností. Francúz od tretieho setu získal osem gemov za sebou a razom začal duel otáčať. Vo štvrtom sete ostal Kližan ako obarený, prestal sa hýbať, bol frustrovaný a získal len sedem fiftínov.

V piatom sete sa zmobilizoval a vyhral, Francúz mu však k tomu pomohol vlastnými chybami. Po troch hodinách a 39 minútach premenil až štvrtý mečbal.

Vyzve svetovú jednotku

Kližan sa vyhol prípadnej renkingovo najhoršej prehre od 22. apríla 2012, keď v 2. kole kvalifikácie v Bukurešti nestačil na Maďara Attilu Balázsa, vtedy 450. hráča sveta.

Má veľký talent, dokáže vyťahovať tvrdé rany, je pomerne nepredvídateľný.


Andy Murray o Martinovi Kližanovi

V druhom kole narazí Bratislavčan na svetovú jednotku Andyho Murrayho, ktorý v prvom kole zvíťazil 6:4, 4:6, 6:2, 6:0 nad Rusom Andrejom Kuznecovom.

Murray k súboju s Kližanom vyhlásil: "Má veľký talent, dokáže vyťahovať tvrdé rany, je pomerne nepredvídateľný. Hrá veľa dropšotov a má dosť neortodoxnú voľbu úderov, ťažko sa mi teda na to bude pripravovať."

"Pochopiteľne, už som videl pár záberov z jeho dnešného duelu. Azda sa mi podarí vyrukovať s kvalitným tenisom a skomplikovať mu to, lebo on dnes mal veľmi dlhý zápas."

Kovalík trápil favorita

V Paríži, naopak, skončil slovenský kvalifikant Jozef Kovalík. V premiére na Roland Garros však potrápil veľkého favorita Stana Wawrinku.

Dokonca mal v druhom sete tri setbaly. Švajčiar si však s nimi poradil a postúpil.

„Dal som do toho všetko. Škoda tých nevyužitých šancí najmä v druhom sete. Ak by som využil niektorý zo setbalov, možno by to bolo iné,“ hovoril 24-ročný Kovalík pre sport24.sk.

„Som rád, že som sa prebojoval do hlavnej súťaže. Je to pre mňa nová skúsenosť. Dokázal som si, že viem hrať aj proti tým najlepším. Nabudúce sa pokúsim využiť to,“ poznamenal Kovalík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Súper nepodal Kližanovi ruku. Nemá rešpekt, hneval sa