Vlhová sa predstaví aj v domácom stredisku. Pozrite si kompletný prehľad zastávok Svetového pohára

Petra Vlhová počas obrovského slalomu v Jasnej 2021.
Petra Vlhová počas obrovského slalomu v Jasnej 2021. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|23. okt 2023 o 15:13

Slovenskí fanúšikovia sa tešia na Petru Vlhovú v Jasnej.

BRATISLAVA. Komisia medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS schválila 45 pretekov Svetového pohára žien, čo je o štyri viac ako vlani.

Úspešná slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa v blížiacej sezóne predstaví primárne v technických disciplínach. Na programe je jedenásť súťaží obrovského slalomu a jedenásť slalomových pretekov.

Slovenskí priaznivci sa potešili organizácii Svetového pohára v stredisku Jasná, ktorý sa uskutoční 20. a 21. januára. Na programe je obrovský slalom a slalom.

Petra Vlhová vlani nezískala žiadny glóbus. Vyhrala dva slalomové preteky a počas sezóny často zápasila s ochorením.

„Petra je podľa mňa momentálne na tom tak, ako bola pred dvoma rokmi, teda pred začiatkom olympijskej sezóny. Po nej prišiel útlm, ktorý však bol absolútne prirodzený po tom, čo všetko dokázala. V súčasnosti je však opäť skvelo nastavená a pripravená, čo ma veľmi teší,“ uviedol pred začiatkom sezóny tréner Mauro Pini.

Veľký krištáľový glóbus obhajuje Mikaela Shiffrinová.

Pozrite si prehľad dejísk pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní 2023/2024.

Sölden (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

28. okt

sobota

10:00/13:00

obr. slalom

Sezónu tradične otvorí podujatie na ľadovci Rettenbach v Rakúsku. V dejisku sa predstavia v obrovskom slalome ženy aj muži.

Štart je v nadmorskej výške 3040 metrov a lyžiari prekonajú výškový rozdiel 270 metrov. Strmá stena v strednej pasáži je prvá veľká výzva sezóny Svetového pohára.

Najlepšie umiestnenie Petry Vlhovej je tretie miesto, ktoré získala v rokoch 2020 a 2021. Vlani sa preteky preložili pre poveternostné podmienky do Semmeringu. „Sölden sa mi páči a trať mi sedí. Mám rada náročné kopce, mám na to techniku i silu,“ priznala v minulosti slovenská reprezentantka.

Levi (Fínsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

11. nov

sobota

10:00/13:00

slalom

12. nov

nedeľa

10:00/13:00

slalom

Rodáčke z Liptovského Mikuláša sa za polárnym kruhom darí. Vlani skončila dvakrát na treťom mieste a dva roky predtým získala cenné double. Celkovo vyhrala vo Fínsku už päť pretekov.

„Mám rada Levi, neviem, čo viac povedať,“ povedala Petra po jednom zo svojich víťazstiev. Víťazka získava vo Fínsku za triumf soba, Petra Vlhová ich má na konte päť.

Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris.
Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris. (Autor: TASR/AP)


Zermatt/Cervinia (Švajčiarsko/Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

18. nov

sobota

11:45

zjazd

19. nov

nedeľa

11:45

zjazd

Do kalendára Svetového pohára alpského lyžovania pribudla nová zastávka. Svoju premiéru mala zažiť už vlani, ale pre nedostatok snehu sa pretekárky pod legendárnou horou Matterhorn nepredstavili.

S výškou 4478 metrov patrí k najvyšším vrchom v Alpách a leží priamo na hraniciach dvoch krajín. Skalnatá veža sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt a talianskym mestom Breuil-Cervinia.

„Čaká nás najvyššie položený štart zo všetkých pretekov SP. Trať je väčšinou na ľadovci. Zjazd je zložený z čisto kĺzavých častí, veľkých a rýchlych zákrut a technickejších častí. Výškový rozdiel je 935 metrov a dĺžka 4 kilometre. To všetko prinesie športovcom nové výzvy,“ opísal olympijský víťaz Didier Défago pre oficiálnu stránku podujatia.

Dve tretiny zjazdovky vedú cez talianske územie, preto sa organizátori rozhodli zjazdovku pomenovať Gran Becca. V miestnom dialekte označuje názov veľký vrchol.

Killington (USA)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

25. nov

sobota

16:00/19:00

obr. slalom

26. nov

nedeľa

16:00/19:00

slalom

V americkom stredisku je Mikaela Shiffrinová ako doma. Narodila sa vo Vaile, ale pre otcovu prácu sa v detstve musela viackrát sťahovať.

Raz do New Hampshiru, inokedy do Colorada, až napokon skončila v lyžiarskej akadémii Burke. Vo Vermonte, kde sa nachádza aj Killington.

Shiffrinová bola na domácom kopci nezdolateľná, minimálne v slalome, zakaždým zvíťazila. Wendy Holdenerová však prerušila fantastickú bilanciu Shiffrinovej a tešila sa z premiérového víťazstva v slalome. Američanka prvýkrát našla na domácej pôde premožiteľku. 

Švajčiarka nebola sama, pridala sa k nej Anna Swennová Larssonová. Obe lyžiarky preťali cieľ s rovnakým časom. Švédka zaznamenala takisto premiérové slalomové víťazstvo.

Zľava: Anna Swennová Larssonová, Wendy Holdenerová a Katharina Truppeová na pódiu slalomových pretekov v Killingtone.
Zľava: Anna Swennová Larssonová, Wendy Holdenerová a Katharina Truppeová na pódiu slalomových pretekov v Killingtone. (Autor: TASR)

 „Prvenstvo mi dodalo veľa sebavedomia. Odteraz bude všetko jednoduchšie,“ uviedla po pretekoch švajčiarska lyžiarka.

Shiffrinovú vlani porazila aj Vlhová, ktoré skončila na štvrtom mieste, tesne pred svojou rivalkou.

„Mikaela je doma veľmi silná. Cíti podporu a ide jej to fantasticky. Ja sa snažím na ňu tlačiť, raz to vyjde lepšie, inokedy nie,“ naznačila pred štyrmi rokmi Vlhová.

Tremblant (Kanada)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

2. dec

piatok

17:00/20:15

obrovský slalom

3. dec

sobota

17:00/20:15

obrovský slalom

Medzinárodná lyžiarska federácia FIS sa zaviazala zaradiť stredisko do dlhodobého kalendára Svetového pohára na nasledujúce tri roky počnúc decembrom 2023. 

„Vzhľadom na silu nášho ženského kanadského tímu v technických disciplínach chceme pripraviť podujatie pre fanúšikov v Kanade. Región poskytne veľkú fanúšikovskú základňu a komunitu nadšencov a dobrovoľníkov,“ uviedla prezidentka kanadského lyžiarskeho zväzu Theresa Brissonová pre FIS. 

Organizátori očakávajú až 12 000 divákov. Stredisko sa nachádza do dvoch hodín cesty autom z veľkých miest Montreal a Ottawa. 

„Som nadšená, že mám príležitosť predstaviť sa na domovskom kopci. Je to splnený sen, že môžem pretekať pred mojou rodinou a fanúšikmi,“ tešila sa lyžiarka Valerie Grenierová. 

St. Moritz (Švajčiarsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

8. dec

piatok

10:30

super-G

9. dec

sobota

10:30

zjazd

10. dec

nedeľa

10:30

super-G

Švajčiarske stredisko patrí k najstarším v Európe. V roku 1928 sa tu konali prvé zimné olympijské hry a v roku 1934 prvé preteky Svetového pohára.

Posledný šampionát sa uskutočnil v mestečku v roku 2017, kedy Slovensko získalo senzačnú medailu z tímovej súťaže. Súčasťou tímu bola aj vtedy dvadsaťdvaročná Petra Vlhová.

Slovenka sa predstavili v stredisku aj vlani, ale ani jedny preteky nedokončila.

Val d'Isere (Francúzsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

16. dec

sobota

10:30

zjazd

17. dec

nedeľa

11:00

super-G

Vo francúzskom stredisku sa ženy naposledy predstavili v rýchlostných disciplínach pred dvoma rokmi. Vlhová vo Francúzsku súťažila iba raz – v roku 2020 zaznamenala výborné umiestnenie v super-G, keď skončila šiesta. V zjazde obsadila 33. a 26. miesto. 

Priznala vtedy, že trať vo Val d'Isére jej nesedela a mala z nej obavy.

„Zdá sa to byť trošku jednoduchší zjazd ako napríklad Garmisch. Ten bol veľmi ťažký, ale toto je pre mňa ešte ťažšie. Človek musí byť stopercentný, lebo ak stratí čo len trošku koncentrácie, končí v sieťach a môže to dopadnúť zle,“ vysvetľovala.

Jazda Petry Vlhovej v super-G vo Val d'Isere 2020:

Courchevel (Francúzsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

21. dec

štvrtok

17:45/20:45

slalom

V dejisku minuloročných majstrovstiev sveta sa uskutoční predvianočný nočný slalom. Naposledy sa tu slalomové preteky konali pred piatimi rokmi. Vlhová v nich obsadila druhé miesto za Shiffrinovou. 

Američanka vtedy vyhrala jubilejné 50. preteky Svetového pohára. 

Lienz (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

28. dec

štvrtok

10:00/13:15

obr. slalom

29. dec

piatok

10:00/13:15

slalom

V rakúskom Lienzi štartovala Vlhová už osemkrát. V roku 2015 sa v obrovskom slalome s vysokým štartovým číslom 64 neprebojovala do druhého kola.

V slalome skončila vtedy tretia, čo bolo len jej druhé pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári. V roku 2017 bola v Lienzi v obrovskom slalome siedma a v slalome piata.

Pred dvoma rokmi skončila v obrovskom slalome piata, pričom na pódium stratila len 11 stotín sekundy. V slalome obsadila druhé miesto. 

Naposledy sa lyžiarky predstavili v stredisku v olympijskej sezóne 2021/2022. Vlhová v pretekoch ukázala svoju dominanciu, keď vyhrala tretie slalomové preteky zo štyroch podujatí. 

„Trať nebola až taká náročná, ale tým, že bola ľahká, tým bola zároveň ťažká. Dúfam, že mi ľudia porozumejú,“ usmievala sa po zisku pätnásteho slalomového víťazstva v kariére.   

V Lienzi si pretekárky musia tradične poradiť s nerovnosťami, vlnami, ale aj striedaním slnka a tieňa. „Najhoršie bolo svetlo, lebo sme nevideli pod nohy,“ vysvetľovala Vlhová.

Petra Vlhová pózuje s víťaznou trofejou po slalomovom triumfe v rakúskom Lienzi.
Petra Vlhová pózuje s víťaznou trofejou po slalomovom triumfe v rakúskom Lienzi. (Autor: TASR)

Kranjska Gora (Slovinsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

6. jan

sobota

9:30/12:30

obr. slalom

7. jan

nedeľa

9:30/12:30

slalom

Slovenka sa v stredisku predstavila už jedenásťkrát. Na zjazdovke Podkoren stála dovedna štyrikrát na pódiu, z toho si pripísala dve víťazstvá.

„Je to ťažký a dlhý kopec. V poslednom čase tam nastali rôzne terénne úpravy, ubudlo dosť lesa a v pláne boli aj úpravy zjazdovky," opísal vlani asistent trénera Matej Gemza.

Zauchensee (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

13. jan

sobota

10:45

zjazd

14. jan

nedeľa

11:00

super-G

Trať Kälberloch je jednou z najnáročnejších v kolotoči Svetového pohára. Vlhová sa predstavila v stredisku trikrát. V olympijskej sezóne si pripísala body za 18. miesto v super-G a 26. miesto v zjazde. 

Flachau (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

16. jan

utorok

18:00/20:45

slalom

Nočné slalomové preteky vo Flachau patria k tradičnej zastávke Svetového pohára. V rakúskom stredisku sa prvýkrát v histórii postavili na pódium dve slovenské reprezentantky. Preteky v roku 2016 ovládla Veronika Zuzulová, tretia so stratou 0,53 sekundy skončila Petra Vlhová.

Zjazdovka nie je pre ženy extrémne náročná. 

„Je tam veľa terénnych nerovností a zmien rytmu. Petra má však dobrú techniku, na strmej časti vie dobre zájsť a previezť si rýchlosť do roviny. Dokáže si postrážiť nerovnosti a prejsť ich čisto,“ prezradil Gemza. 

Vlani si Vlhová vo Flachau pripísala prvé víťazstvo v sezóne, ktoré emotívne prežívala so stovkami slovenských fanúšikov.

„Tak veľmi som chcela vyhrať tu vo Flachau pred všetkými fanúšikmi zo Slovenska. Naozaj sa nedá opísať, ako som veľmi šťastná, že sa mi to podarilo,“ povedala lyžiarka.  

Jasná (Slovensko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

20. jan

sobota

09:30/13:00

obrovský slalom

21. jan

nedeľa

09:30/13:00

slalom

Svetový pohár sa po troch rokoch opäť vracia na Slovensko. O preteky v Jasnej je obrovský divácky záujem. 

„Atmosféra bude neuveriteľná. Predaj lístkov sa rozbehol. Prvý deň sa predala viac ako polovica a pokračuje to ďalej. Sme za to nesmierne radi, pretože v roku 2021 bolo podujatie bez divákov smutné. Tentokrát dúfam, že ich bude neúrekom a každý si užije atmosféru,“ prezradila v rozhovore pre Sportnet riaditeľka pretekov Jana Palovičová. 

V roku 2021 slovenská lyžiarka zvíťazila v obrovskom slalome pred Alice Robinsonovou z Nového Zélandu a Mikaelou Shiffrinovou. V slalome prvenstvo ukoristila Američanka pred Vlhovou.

„Neviem, čo som mala niekedy také silné emócie. Ani prvé víťazstvo vo Svetovom pohári som tak neprežívala," hovorila v prvom interview pre RTVS.

„V cieli som začala plakať. Mojím snom bolo zvíťaziť v Jasnej a potešiť fanúšikov aj seba. Aj keď som bola na tom horšie, stále som verila, že získam istotu a budem lyžovať lepšie. A prišlo v ten najlepší deň." 

Cortina d’Ampezzo (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

26. jan

piatok

11:00

zjazd

27. jan

sobota

10:30

zjazd

28. jan

nedeľa

10:30

super-G

Dejisko predposledného šampionátu patrí medzi najobľúbenejšie zastávky Svetového pohára.

História lyžovania sa tu datuje od konca devätnásteho storočia. V talianskom stredisku sa uskutočnili zimné olympijské hry v roku 1956. Tieto ZOH boli prvé, ktoré vysielali pre medzinárodné publikum.

Stredisko je od roku 1969 súčasťou Svetového pohára. Od roku 1974 sa každoročne striedali mužské a ženské zjazdy a od roku 1993 je Cortina d’Ampezzo pravidelnou zastávkou ženského prestížneho seriálu. V roku 2026 sa tu uskutočnia zimné olympijské hry.

Kronplatz (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

30. jan

utorok

10:30/13:30

obr. slalom

Obrovský slalom v Kronplatzi je považovaný za najnáročnejší v ženskom Svetovom pohári. Vlhová tu súťažila sedemkrát a v top 3 skončila iba raz. Vlani skončila dvakrát štvrtá.

„Je to špecifický kopec, má svoju dĺžku, strmosť, odklonenú spodnú časť, ktorá je veľmi náročná. Svieti naň slnko, čo ovplyvňuje kvalitu snehu. Prvé kolo je primrznutejšie, druhé kolo sa ide na jarnom snehu,“ priblížil pre Zväz slovenského lyžovania Gemza.

„Je to členitá zjazdovka, v ktorej musíte udržať vysokú rýchlosť. Je tu ľadový sneh, v ktorom musíte tlačiť na lyže. Sú to preteky, kde musíte predať svoje technické schopnosti,“ povedala v minulosti Tessa Worleyová pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

„Kopec je dosť členitý, ale celkom mi vyhovuje,“ reagovala pred troma rokmi Vlhová.

Garmisch-Partenkirchen (Nemecko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

3. feb

sobota

11:00

zjazd

4. feb

nedeľa

11:00

super-G

Vlhová zaznamenala v nemeckom stredisku kvalitné výsledky v rýchlostných disciplínach. Predstavila sa tu štyrikrát a vždy skončila v najlepšej desiatke, najlepšie v roku 2021 na druhom mieste v super-G. Bolo to jej prvé pódiové umiestnenie v disciplíne. 

Zjazdovka Kandahar pritom patrí k najnáročnejším na svete. 

„Sústredila som sa iba na to, aby som nechala pustené lyže. Aby som vôbec nebrzdila. Riskovala som a nakoniec to vyšlo,“ komentovala druhú priečku. 

Soldeu (Andorra)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

10. feb

sobota

10:30/13:30

obrovský slalom

11. feb

nedeľa

10:30/13:30

slalom

Vlani sa v andorrskom stredisku uskutočnilo finále Svetového pohára. Vlhová si tu vtedy pripísala druhé víťazstvo sezóny, keď vyhrala v slalome.

Petra dosiahla dôležité víťazstvo, pretože ukončiť náročnú sezónou, akou bola táto, je mimoriadne potrebné. Gratulujem Petre k jej výkonu," tešil sa tréner Mauro Pini.

Petra Vlhová sa teší z víťazstva v Soldeu.
Petra Vlhová sa teší z víťazstva v Soldeu. (Autor: TASR/AP)

Crans Montana (Švajčiarsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

16. feb

piatok

10:30

zjazd

17. feb

sobota

10:30

zjazd

18. feb

nedeľa

10:30

super-G

Prvý zjazd v histórii alpského lyžovania sa datuje do roku 1911. Lyžiari sa spustili zo švajčiarskeho ľadovca Plaine Morte do Montany. Stredisko je pravidelnou zastávkou Svetového pohára a v roku 1987 hostilo majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní.

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová tu v minulosti zajazdila kariérne maximá v zjazde. Dvakrát obsadila štvrté miesto.

Val di Fassa (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

24. feb

sobota

11:00

super-G

25. feb

nedeľa

11:00

super-G

Na zjazdovke v talianskom stredisku sú dlhé roviny, skoky a tiahle oblúky. Na trati nie sú výrazné technické pasáže. Vlhovej najlepší výsledok je 9. miesto zo zjazdu v roku 2021.

Kvitfjell (Nórsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

2. mar

sobota

11:00

zjazd

3. mar

nedeľa

11:00

super-G

Posledné sezóny bol Kvifjell domov mužských rýchlostných disciplín. Zmena nastala až vlani.

Aare (Švédsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

9. mar

sobota

10:30/13:30

obr. slalom

10. mar

nedeľa

10:30/13:30

slalom

V neveľkej dedinke, ktorá leží sotva 350 km pod severným polárnym kruhom žije len 1400 obyvateľov. Každoročne však do najznámejšieho švédskeho lyžiarskeho strediska príde až milión návštevníkov.

Zrejme jej najznámejším rodákom je hokejový brankár Henrik Lundqvist.

Vlhová zažila v Aare viaceré nezabudnuteľné momenty. V decembri 2015 vo švédskom stredisku vyhrala svoje prvé preteky Svetového pohára. Mala dvadsať rokov.

Ďalší významný míľnik dosiahla v Aare vo februári 2019 na majstrovstvách sveta. V alpskej kombinácii najskôr získala Vlhová striebornú medailu, v obrovskom slalome vybojovala titul majsterky sveta a zbierku skompletizovala bronzom v slalome.

O rok neskôr tam zažila ďalšie neopakovateľné chvíle. „Získala som dva malé glóbusy za slalom a paralelný slalom. Hoci trochu netradične. Netešila som sa na svahu, ale v hotelovej izbe v Aare,“ priblížila vtedy Liptáčka.

Vlani v obrovskom slalome skončila na štvrtom mieste a v slalome vypadla v druhom kole.

Finále SP - Saalbach (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

16. mar

sobota

10:30/13:30

slalom

17. mar

nedeľa

09:00/12:00

obr. slalom

22. mar

piatok

10:00

super-G

23. mar

sobota

11:15

zjazd

Záver sezóny 2023/2024 sa uskutoční v dejisku najbližších majstrovstiev sveta. Na podujatí sa predstaví najlepších dvadsaťpäť lyžiarov sezóny a juniorskí majstri sveta. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová sa predstaví aj v domácom stredisku. Pozrite si kompletný prehľad zastávok Svetového pohára