Od svetového rekordu ju delilo málo. Legendárna Jamajčanka sa stala Atlétkou roka

Elaine Thompsonová-Herahová.
Elaine Thompsonová-Herahová. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. dec 2021 o 21:03

Medzi mužmi vyhral držiteľ svetového rekordu.

PARÍŽ. Atlétmi roka sa stali nórsky prekážkar na 400 m Karsten Warholm a jamajská šprintérka Elaine Thompsonová-Herahová.

Cenu im udelila Svetová atletika (FA) v stredu počas virtuálnej ceremónie.

Warholm na olympiáde v Tokiu zabehol v strhujúcom súboji s Američanom Raiom Benjaminom svetový rekord 45,94 sekundy. Vylepšil tak po 29 rokoch najrýchlejší olympijský čas Kevina Younga z Barcelony 1992, ktorý mal hodnotu 46,78.

"Keď som v Tokiu prvýkrát uvidel ten čas, povedal som si, to musí byť chyba. Boli to intenzívne preteky. Vždy idem do toho naplno a nikdy neviem, čo sa deje za mnou.

Snažím sa bojovať až po cieľovú čiaru. Keď som si uvedomil realitu, povedal som si, že tento čas teda beriem," popísal svoje pocity po svojom najúspešnejšom momente Warholm podľa oficiálneho serveru Svetovej atletiky.

Thompsonová-Herahová obhájila v Tokiu prvenstvo z Ria na trati 100 m i 200 m. Piate zlato do svojej zbierky získala v štafete. Po olympiáde navyše 21. augusta na mítingu Diamantovej ligy v Eugene zabehla druhý najlepší čas histórie 10,54.

Iba o päť stotín sekundy zaostala za svetovým rekordom Florence Griffithovej-Joynerovej z roku 1988. "Bola som veľmi blízko svetového rekordu, všetko je možné. Rozhodne neplánujem zavesiť tretry na klinec. Budúcu sezóne sú MS v americkom Eugene.

Je to blízko domova. Verím, že priatelia a rodina ma prídu povzbudiť, čo v Tokiu nebolo možné," pripomenula jamajská šprintérka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Od svetového rekordu ju delilo málo. Legendárna Jamajčanka sa stala Atlétkou roka