Juraj Sagan: Som rád, že som bol v úniku, ale stálo ma to veľa síl

Skupina s Jurajom Saganom v úniku pretekov na OH 2020 v Tokiu.
Skupina s Jurajom Saganom v úniku pretekov na OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. júl 2021 o 12:07

Slováci cestné preteky v Tokiu nedokončili.

BRATISLAVA. Olympijská premiéra mu vyšla výborne. Juraj Sagan bol väčšinu pretekov na čele. V úniku. Zrýchlil hneď po štarte. Viac ako 180 kilometrov cestných pretekov na OH 2020 v Tokiu šliapal v päťčlennej skupine. 

V úvode pretekov narástol odstup úniku až na 20 minút. Vtedy začali pracovať aj pretekári v hlavnom poli. 

Olympijské preteky sú však veľmi špecifické, pretože najväčšie reprezentačné tímy majú iba päť jazdcov, čo sa nedá porovnať s veľkosťou tímu na pretekoch WorldTour – osem jazdcov. 

Na stíhanie úniku tak mohli aj silné tímy obetovať oveľa ľudí. Celkovo aj sila hlavnej skupiny je menšia, pretože celkovo bolo na štarte len 128 cyklistov. 

V závere mu došli sily

Náskok Saganovej skupiny postupne klesal. Na stúpaní na slávnu horu Fudži, 100 km pred cieľom, klesol rozdiel na päť minút.

„Som rád, že som bol v úniku. Nie som najsilnejší v kopcoch. Škoda, že sme neboli väčšia skupina alebo, že tam neboli silnejší pretekári. V pätici sa to ťažko ťahalo. Ísť také dlhé preteky len v pätici nie je ľahké,“ hovoril pre olympic.sk. 

„Dĺžkovo, časovo i profilovo to boli veľmi náročné preteky. Bolo jasné, že sa o prvenstvo pobijú vrchári a s nimi bude držať krok maximálne Van Aert. Mne už jednoducho došli sily. Už sa nedalo pokračovať. Ešte sa mi nestalo, aby som mal náskok na pelotón dvadsať minút. Bol to zážitok byť tak dlho v úniku na takých veľkých pretekoch,“ poznamenal.

Mrzelo ho len, že sa skupina neudržala pred pelotónom o niečo dlhšie,

V skupine bol najskúsenejším jazdcom a snažil sa spoluprácu organizovať.

"Mám skúsenosti, snažil som sa, aby to bolo, čo najviac efektívne, preto som hovoril chalanom, aby sme sa striedali na čele každých 15 – 20 sekúnd. Myslím si, že chalani boli radi," vravel. 

Pred mesiacom si pri tréningu zlomil kľúčnu kosť. Zo zranenia sa však rýchlo zotavil a mohol sa na olympijské preteky pripravovať. 

„Príprava nebola najideálnejšia. Možno mi to na výkone ubralo, ale som rád, že sa mi podarilo dostať aspoň do úniku,“ doplnil starší z bratov Saganovcov.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom ho pelotón dostihol. V závere ho rozhodcovia stiahli. Preteky nedokončil ani druhý slovenský reprezentant Lukáš Kubiš. 

Pre oboch slovenských cyklistov to bola olympijská premiéra. 

Zo sprievodného autoa v pozícii športového riaditeľa tímu podporoval oboch reprezentantov Ján Valach. Výkony oboch pretekárov hodnotil pozitívne. 

„Bolo nám jasné, že urobiť v týchto pretekoch niečo bude veľmi náročné. Juraj odviedol dobrú prácu. Obaja chceli odísť, aj keď Lukáš mal problémy a napokon sa nedostal do úniku. Je mi ľúto, že sa nemohol viac ukázať a predať. Potom sa musel sám zariadiť v balíku, keďže ja som bol s mechanickým autom vpredu pri Jurajovi. Zvládol to veľmi dobre,“ pochválil Juraja Sagana Valach podľa olympic.sk.

Vyzdvihol aj Kubiša, ktorý má len 21 rokov, ale dosahuje sľubné výsledky a stabilne sa zlepšuje.

"Je rozumný, cieľavedomý, vie sa správne namotivovať. Zopár dní som ho počas tréningov pozoroval a ide správnym smerom. Ak bude naďalej takto pracovať, budú sa okolo neho hýbať správni ľudia, môže sa posunúť. Práve preto je mi ľúto, že sa neukázal už teraz,“ doplnil Valach.

Druhé zlato pre Ekvádor

Najúspešnejší slovenský cyklista Peter Sagan v Tokiu neštartoval pre zranenie kolena, ktoré utrpel na Tour de France. 

Preteky boli mimoriadne náročné s celkovým prevýšením 4800 metrov a pasovalo najmä vrchárom. Zlatú medailu si vybojoval tretí muž tohtoročnej Tour de France Richard Carapaz.

Z malej skupiny favoritov zaútočil krátko po mimoriadne strmom stúpaní Mikumi Pass asi 30 kilometrov pred cieľom. Najskôr šliapal spolu s Američanom McNultym, nakoniec ušiel aj jemu a vyhral s viac ako minútovým náskokom.

"S Tour sa to nedá porovnať. Toto je najlepšia vec, ktorú som v živote dokázal," tešil sa.

"Boli to trochu šialené preteky a nesmierne náročné. Na poslednom kopci sme šli neuveriteľne rýchlo a bolo tam veľa nástupov. Musel som však čakať na svoju chvíľu. To bolo na tom najnáročnejšie," komentoval Carapaz. 

Ekvádorčan Richard Carapaz triumfuje v olympijských pretekoch.
Ekvádorčan Richard Carapaz triumfuje v olympijských pretekoch. (Autor: TASR/AP)

Pre Ekvádor vybojoval druhú zlatú medailu na olympijských hrách v histórii. Prvú získal chodec Jefferson Perez v Atlante 1996 na 20 km.

Striebro si vybojoval Belgičan Wout van Aert. O medailu však musel šprintovať s víťazom Tour de France Tadejom Pogačarom. Zdolal ho o pár centimetrov.

Belgičan v závere pretekov pritom musel vynaložiť veľa síl, aby pokrýval útoky súperov. "Za daných okolností som získal najviac, čo bolo možné, hoci som mal nohy na to, aby som získal aj zlato," vravel pre Sporza van Aert. 

"Dobre som poznal celú pasáž Mikuni Pass. Mňa a Tadeja Pogačara všetci strážili, keď Carapaz bol v závere veľmi silný. Je dobrým víťazom," dodal. 

Preteky dokončilo 85 zo 128 štartujúcich pretekárov. Keď však prichádzali do cieľa posledné skupinky, na cieľovej čiare už organizátori pripravili pódium pre víťazný ceremoniál. Cyklisti tak mali pomaly problém prejsť okolo neho. 

V rámci cestnej cyklistiky sa v Tokiu v stredu uskutoční časovka. V nej nastúpi na štart Lukáš Kubiš, ktorý je slovenským vicemajstrom. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Cestná cyklistika»Juraj Sagan: Som rád, že som bol v úniku, ale stálo ma to veľa síl