25.07.2021 02:00
Deň 2
Tokio 2020
Koniec

Holanďanka si myslela, že je zlatá. Zdolala ju však amatérka

Holandská cyklistka Annemiek van Vleutenová.
Holandská cyklistka Annemiek van Vleutenová. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|25. júl 2021 o 13:30

Cyklistické preteky žien na OH v Tokiu mali kuriózny záver.

BRATISLAVA. Holandská cyklistka Annemiek van Vleutenová môže ašpirovať na titul najväčšej smoliarky posledných olympiád.

V brazílskom Riu de Janeiro viedla preteky s hromadným štartom, ale necelých 11 kilometrov pred cieľom mala ťažký pád.

V technickom zjazde nezvládla pravotočivú zákrutu a hrozivo preletela cez riadidlá. Dopadla na hlavu, a tak namiesto toho, aby stála na pódiu so zlatou medailou bola prevezená do tamojšej nemocnice. 

Spomenutý pád nájdete v čase od 3:43:50 h

Možno ešte kurióznejšiu situáciu však zažila o päť rokov neskôr v Tokiu. Ďaleko pred cieľom si nastúpila zo skupiny favoritiek a osamotene prišla do cieľa. 

Ruky zdvihla nad hlavu a usmievala sa. Objala sa s členom holandského tímu a tešila sa z titulu olympijskej šampiónky. Všetko však bolo inak.

Holanďanka si neuvedomila, že z denného úniku zostala vpredu ešte Rakúšanka Anna Kiesenhoferová. Tá napokon prišla do cieľa o 75 sekúnd skôr než van Vleutenová, a tak práve jej zavesili na krk zlatú medailu. 

Obmedzená komunikácia 

Preteky s hromadným štartom boli pretaktizované. Všetky reprezentácie sa spoliehali na to, že tempo budú udávať favorizované Holanďanky. Únik mal aj viac ako 11-minútový náskok a dokonale ťažil z chaotického počínania pelotónu. 

Olympijské preteky výrazne ovplyvnil fakt, že pretekárky nemohli komunikovať s tímovými riaditeľmi prostredníctvom vysielačiek.

Je to nezvyk oproti ostatným pretekom v sezóne. Aj preto Annemiek van Vleutenová nevedela, že Rakúšanka je stále pred ňou. "Zmýlila som sa. Myslela som si, že som vyhrala," povedala v cieli 38-ročná cyklistka. 

Nebola však rozhodne jediná, ktorú konečné výsledky prekvapili. Britka Lizzie Deignanová pre BBC povedala, že si myslela, že víťazkou je van Vleutenová. 

"Nevedela som, že stále je niekto vpredu. Keď sme dostihli Plichtovú a Špiraovú (ďalšie členky úniku, pozn.), myslela som si, že ideme bojovať o zlato," cituje obhajkyňu víťazstva z Ria 2016 Annu van der Breggenovú portál Cyclingnews. 

Hoci nebola povolená komunikácia s tímom, cyklistky v pelotóne mali mať informácie o strate na únik vďaka doprovodným motorkám. Je však otázne koľko informácii prostredníctvom tabuliek dostali.

Cyklistika ako hobby 

Zhoda okolností výrazne pomohla Kiesenhoferovej k zisku senzačnej zlatej medaily. Pochopiteľne, ide o najväčší úspech jej kariéry.

Bola outsiderkou, veď bola jedinou Rakúšankou v pretekoch a dokonca ani nepôsobí v tíme World Tour. Dá sa povedať, že je amatérka. 

Anna Kiesenhoferová so zlatou medailou z cyklistických pretekov.
Anna Kiesenhoferová so zlatou medailou z cyklistických pretekov. (Autor: TASR/AP)

"Zistila som, že profesionálny šport je pre mňa príliš veľkým fyzickým a psychickým stresom. Radšej sa venujem iba záujmovému športu," cituje Kiesenhoferovej slová web sport.orf. 

Má šesť víťazstiev, pričom polovicu z nich dosiahla na národných šampionátoch v individuálnej časovke. V roku 2019 vyhrala aj preteky s hromadným štartom. 

Kiesenhoferová získala pre Rakúsko vôbec prvé olympijské zlato v cyklistike od roku 1896. Vtedy v rámci prvých novodobých olympijských hier v Aténach vyhral 12-hodinové preteky Adolf Schmal. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Cestná cyklistika»Holanďanka si myslela, že je zlatá. Zdolala ju však amatérka