Kubiš na začiatku takmer spadol. Mrzí ho, že nepotešil fanúšikov

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš pred odletom na OH v Tokiu 2020.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš pred odletom na OH v Tokiu 2020. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|24. júl 2021 o 21:39

Preteky s hromadným štartom nedokončil.

BRATISLAVA. Pôvodne mali na olympijských hrách reprezentovať Slovensko v cestnej cyklistike bratia Saganovci. Peter sa však zranil na Tour de France, a tak dostal šancu iba 21-ročný Lukáš Kubiš.  

Ako sám priznal, na takto obsadených pretekoch ešte nikdy neštartoval. Viac ako 130 kilometrov sa držal skupiny favoritov, ale napokon s ňou stratil kontakt pri stúpaní na Fudži Sanroku. Bol to najvyšší bod celej trasy. 

"V druhom kopci som nedokázal držať neskutočné tempo Belgičanov. Celý kopec som išiel cez 400 wattov, bolo to mimoriadne ťažké.

Obdivujem ľudí, ktorí dokázali ísť toto stúpanie na špici. Klobúk dole pred nimi. Dal som do toho všetko. V danom okamihu som však nevedel urobiť viac," povedal Kubiš v rozhovore pre Sportnet. 

Chcel sa dostať do úniku 

Jazdec tímu Dukla Banská Bystrica priznal, že sobotňajšie preteky boli pre neho veľkým zážitkom. Mrzelo ho však, že viac nepotešil ľudí, ktorí mu držali palce. Obzvlášť ho mrzel moment z úvodu pretekov. 

"Dnes nebolo ťažké dostať sa do úniku. Nastúpil jeden, potom išiel za ním Juraj (Sagan, pozn.) a ja som išiel za ním. Ako som však nastupoval, tak som mal kontakt s iným pretekárom, musel som sa mu vyhýbať a takmer sme spadli.

To ma pripravilo o možnosť dostať sa do celodenného úniku. Škoda, bol by to perfektný moment pre mňa, ale aj pre slovenskú cyklistiku, keby sme boli dvaja v úniku," povedal Kubiš.

V závere veril van Aertovi

Víťazom pretekov sa stal tretí muž tohtoročnej Tour de France Richard Carapaz. Spolu s Američanom Brandonom McNultym sa mu podarilo odtrhnúť sa od hlavnej skupiny a šesť kilometrov pred páskou zlomil aj odpor rodáka z Phoenixu.

Kubiša meno nového olympijského šampióna prekvapilo. 

"Predpokladal som, že vyhrá buď Pogačar alebo van Aert. Už keď som to pozeral v televízii, tak som si hovoril, že pokiaľ van Aert prejde posledný kopec, tak potom z nich bude najrýchlejší. To sa aj stalo, ale odskočili im dvaja pretekári a nakoniec bojovali o druhé miesto," zhodnotil. 

Olympijská misia sa však pre Kubiša v Tokiu nekončí. V stredu sa predstaví v individuálnej časovke. Nastúpi do nej v pozícii slovenského vicemajstra a pred odletom do Tokia si trúfal na umiestnenie v Top 30.

"Štartujeme na pretekárskom okruhu, kde bol dnes cieľ. Ideme dva okruhy. Prvú polovicu to mierne stúpa a druhú zase klesá. Je tam kilometrový kopček.

Dôležité bude tam neprepáliť tempo, ale skôr našprintovať do zjazdu. Dúfam, že budem mať dobré nohy, napravím si chuť a výsledok bude lepší," dodal.  

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Cestná cyklistika»Kubiš na začiatku takmer spadol. Mrzí ho, že nepotešil fanúšikov