Carapaz je olympijským víťazom, medailu získal aj Pogačar

Ekvádorčan Richard Carapaz triumfuje v olympijských pretekoch.
Ekvádorčan Richard Carapaz triumfuje v olympijských pretekoch. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|24. júl 2021 o 10:37 (aktualizované 24. júl 2021 o 11:09)

Pre Ekvádor je to tretia medaila z OH.

OH v Tokiu 2020

Cestná cyklistika - preteky s hromadným štartom:

1.

Richard Carapaz

Ekvádor

6:05:26 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

+ 01:07 min

3.

Tadej Pogačar

Slovinsko

+ 01:07 min

4.

Bauke Mollema

Holandsko

+ 01:07 min

5.

Michael Woods

Kanada

+ 01:07 min

6.

Brandon McNulty

USA

+ 01:07 min

7.

David Gaudu

Francúzsko

+ 01:07 min

8.

Rigoberto Urán

Kolumbia

+ 01:07 min

9.

Adam Yates

Veľká Británia

+ 01:07 min

10. 

Maximilian Schachmann

Nemecko

+ 01:21 min

TOKIO. Ekvádorský cyklista Richard Carapaz sa v sobotu stal olympijským víťazom v cestných pretekoch s hromadným štartom.

Pre juhoamerickú krajinu ide len o tretiu medailu na letných olympijských hrách a o druhý zlatý cenný kov. Tú prvú získal v roku 1996 Jefferson Pérez, ktorý triumfoval v chodeckých pretekoch na 20 kilometrov. 

V roku 2019 triumfoval Carapaz aj na etapových pretekoch Giro d´Italia a na nedávno skončenej Tour de France obsadil tretiu priečku.

Druhé miesto si vybojoval belgický cyklista Wout van Aert a z bronzovej medaily sa môže tešiť víťaz Tour de France 2021 Tadej Pogačar.

Slovenský reprezentant Juraj Sagan v úvode inicioval 180 km dlhý únik dňa, no v závere o popredné priečky nebojoval. Okrem neho sa predstavil v pretekoch aj jeho krajan Lukáš Kubiš - obaja preteky nedokončili. 

Šesťkilometrové sólo 

Carapaz bol členom pôvodnej 13-člennej skupiny, ktorá sa sformovala pred záverečnými dvoma stúpaniami na Mikuni a Kogasaka.

V silnej skupine vrchárov sa striedal únik za únikom, vzdialiť ostatným sa pokúsili aj hrdina nedávneho 108. ročníka Tour de France Pogačar, Kanaďan Michael Woods či Angličan Adam Yates.

Napokon to vyšlo až duu McNulty - Carapaz, ktoré si 20 km pred cieľom vybudovalo polminútový náskok. Rozhodujúci moment pretekov sa zrodil 6 km pred cieľom, keď Carapaz ušiel McNultymu a došiel si po ďalší úspech v kariére.

Saganovi v závere došli sily 

Aj slovenský reprezentant Juraj Sagan bol výraznou postavou olympijských pretekov. Bol jedným z iniciátorov úniku dňa, ktorý sa zrodil hneď v úvodných kilometroch a vydržal veľmi dlho.

Až približne 50 km pred cieľom si Sagan vystúpil z vedúcej skupiny a krátko na to prefrčal pelotón popri jej zostávajúcich členoch. Saganovi v závere došli sily a rovnako ako druhý Slovák v pelotóne Kubiš preteky nedokončil.

Pôvodne mal na OH v Tokiu štartovať aj Peter Sagan, ale napokon do Japonska neodcestoval. Po páde a predčasnom konci na Tour de France absolvoval operačný zákrok s kolenom a nestihol sa dať do poriadku.

"Nebolo jednoduché odtiahnuť také náročné preteky v počte piatich pretekárov, lebo ďalší traja jazdci v úniku boli výkonnostne slabší.

Mrzí ma, že som nedošiel do cieľa, ale v závere mi došli sily. Chcel som sa však ukázať v úniku a to sa mi aj podarilo," uviedol Juraj Sagan do kamier RTVS.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Cestná cyklistika»Carapaz je olympijským víťazom, medailu získal aj Pogačar