Bardet o pomoci súperovi: Nemohol sa pohnúť. Už to neboli preteky, išlo o život

Julian Alaphilippe a Romain Bardet (hore) boli súčasťou hromadného pádu na Liége - Bastogne - Liége 2022.
Julian Alaphilippe a Romain Bardet (hore) boli súčasťou hromadného pádu na Liége - Bastogne - Liége 2022. (Autor: Reprofoto Eurosport)
Miloslav Šebela|25. apr 2022 o 13:10 (aktualizované 25. apr 2022 o 16:08)

Zavinil hrozivý pád Saganov tímový kolega?

BRATISLAVA. Jedinečné sólo a veľký triumf na jednej z najslávnejších klasík, ktoré dosiahol Remco Evenepoel potlačilo ďalšie udalosti z Liege – Bastogne – Liege do úzadia. 

Belgičan vyhral preteky štýlom, aký to dokážu najväčšie osobnosti. Vyslúžil si uznanie. 

Preteky však poznačil 60 kilometrov pred cieľom veľký pád. 

Na zemi skončilo viac ako 30 pretekárov. Viacerí s vážnymi zraneniami. Najhoršie dopadol aktuálny majster sveta Julian Alaphilippe. 

Z cesty letel niekoľko metrov, kým ho nezastavil strom. Zlomil si kľúčnu kosť a dve rebrá. Mal veľké bolesti a nemohol dýchať. 

Nemohol sa pohnúť

Takmer hneď si to všimol jeho krajan Romain Bardet, ktorý sa nezranil. Hoci mohol v pretekoch pokračovať a sadnúť na bicykel, videl, že Alaphilippe je na tom veľmi zle. 

„Mal som oňho veľký strach. Spadol som na rovnakej strane cesty ako Julian. Bol tri metre pod úrovňou cesty. Pribehol som k nemu a povedal mi, že sa nemôže hýbať,“ opisoval udalosti Bardet. 

Volal o pomoc, snažil sa niekoho privolať. No aj zo záberov vidno, že pád bol taký veľký, že cesta bola kompletne zablokovaná.

K cyklistom sa ako prví rozbehli mechanici s náhradnými kolesami, prípadne aj s bicyklami. Zranený Alaphilippe trpel niekoľko minút, kým sa k nemu dostali zdravotníci.

„Bolo to nekonečné. Naozaj som mal veľké obavy. Toto sú chvíle, ktoré ako pretekár nikdy nechcete zažiť. Volal som, aby mu prišli na pomoc, ale autá nemohli prejsť, trvalo to večnosť,“ hovoril francúzsky cyklista pre RMC Sport. 

Bardetove gesto ocenili fanúšikovia. Snažil sa pomôcť súperovi, nerozmýšľal nad tým, že by mal sadnúť na bicykel a pokračovať.

„Si pravý džentlmen,“ poďakovali ľudia z Quick-Stepu, že sa snažil privolať Alaphilippovi pomoc.

Majstra sveta previezli do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný. Zo zranení sa však bude zotavovať mesiace. 

Preteky nedokončilo až 52 cyklistov, nie všetci v dôsledku pádu. Nepokračoval napríklad ani Romain Bardet, keďže ostal pri zranenom Alaphilippovi.

Pidcock: Prišiel o jeden život

Pôvodne informovali francúzske médiá, že pád zavinil Tom Pidcock.

Olympijský víťaz v horskej cyklistike a majster sveta v cyklokrose je pritom technicky zdatným jazdcom. Aj na videu z priameho prenosu je vidno, že ako prvý letel z cesty. No nie je zrejmé, čo tomu predchádzalo. 

Pidcock však v cieli pre velonews hovoril, že pád zavinil jeden zo súperov. 

„Asi mám zlomený prst na ruke...Dnes som prišiel o jeden zo svojich deviatich životov. Myslím to vážne,“ hovoril Pidcock pre velonews. 

Podľa neho jeden z pretekárov tímu TotalEnergies sa v zjazde pretláčal zo zadných pozícii dopredu. V čase, kedy všetci uháňali približne 70-kilometrovou rýchlosťou. 

„Chalan z TotalEnergies rikoval svoj ale aj náš život, keď sa tlačil dopredu. Toto je neakceptovateľné,“ tvrdí Pidcock. 

Spadla naňho polovica pelotónu

Bardet opisuje, že podľa pád zavinila kolízia Pidcocka s Jeremym Cabotom. Nedával však priamu vinu nikomu z nich.

Tímový kolega Petra Sagana na instagrame opísal, že pred sebou uvidel v zjazde medzeru, do ktorej sa chcel posunúť, lenže sa pritom dotkol kolesom súpera. 

„Potom som mal pocit, že na mňa spadla polovica pelotónu. Ospravedlňujem sa všetkým jazdcom, ktorí spadli. Čoskoro sa uzdravte,“ napísal Cabot, ktorý si tiež zlomil kľúčnu kosť. 

Po tom, čo sa začali šíriť správy, že on je vinníkom pádu, sa snažil vysvetliť ako k situácii došlo.

"Je pravda, že na zemi som skončil ako prvý. Bol som na pravej strane, tesne za jazdcami Bory, keď zozadu prišiel pretekár a chcel sa okolo mňa pretlačiť, hoci tam nebol žiaidny priestor. Na to som nestihol zareagovať, dotkol som sa kolesom jazdca predo mnou a v zlomku sekundy nastal chaos," napísal Cabot.

Doplnil, že po tom, čo sa mu narodili dve deti jazdí oveľa ohľaduplnejšie, neriskuje toľko a nejazdí s "horúcou hlavou".

"Prosím, prestaňte šíriť nepotvdené interpretácie. Vždy sa snažím rešpektovať ostatných pretekárov," dodal Cabot.

Bardet deň po pretekoch napísal v dlhom statuse, aké desivé bolo vidieť a počuť spadnúť toľko pretekárov. 

„Stále je pre mňa ťažké opísať, čo sa stalo. Myslím na každého, komu sa vtedy premietol pred očami celý život,“ napísal Francúz, ktorý na Liege - Bastogne - Liege bol v minulosti tretí a mohol znova bojovať o popredné umiestnenie.

„Keď ide o život, už to nie sú preteky. Zamýšľam sa nad tým, že našou prirodzenou zodpovednosťou je predchádzať takýmto incidentom, ktoré sa mohli skončiť tragicky. Musíme sa navzájom rešpektovať. Keď riskujeme v pelotóne, musíme vnímať, že to môže mať dopad na sto ďalších cyklistov,“ napísal Bardet. 

Doplnil, že z pádu nikoho neviní ani nemôže poznať objektívne situáciu pred pádom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bardet o pomoci súperovi: Nemohol sa pohnúť. Už to neboli preteky, išlo o život