Zomrel známy športový lekár. Bol obrovská kapacita, hovorí Barmoš

Jozef Mračna.
Jozef Mračna. (Autor: Ján Súkup)
Sportnet|24. nov 2023 o 08:10

Takmer štvrťstoročie bol lekárom futbalistov Interu.

BRATISLAVA. V noci zo stredy na štvrtok zomrel vo veku 81 rokov známy lekár mnohých popredných športovcov Jozef Mračna.

Bol uznávaným stomatologickým odborníkom, ktorý na bratislavských Pasienkoch takmer štvrťstoročie pôsobil ako lekár futbalistov Interu.

"Je to pre nás veľmi smutná správa. S pánom docentom sme prežili skutočne dlhé obdobie. Pamätám si ho, keď ešte prichádzal k pánovi doktorovi Binovskému staršiemu, ktorý ho zasvätil do detailov športovej medicíny. 

Boli sme veľmi radi, že sme pri sebe mohli mať takéhoto fundovaného odborníka, ktorý nám vedel dodať aj mnoho elánu pri zraneniach.

Takisto optimizmu a najmä vedel zvoliť vhodné liečebné postupy. Navždy ostane v našich srdciach, ako jedna obrovská kapacita z lekárskeho prostredia," povedal Jozef Barmoš, ktorého cituje web Šport24.

Zľava Ján Švehlík, Jozef Barmoš a Ján Kozák st. po uvedení do Siene slávy slovenského futbalu.
Zľava Ján Švehlík, Jozef Barmoš a Ján Kozák st. po uvedení do Siene slávy slovenského futbalu. (Autor: TASR)

"Vyhľadávali ho domáce i zahraničné atletické hviezdy mítingu P-T-S ako diskár Ludvík Daněk, kubánsky bežec Alberto Juantorena či maďarský oštepár Miklós Németh, ale aj množstvo jeho známych, ktorých trápili bolesti kĺbov rúk či nôh, alebo chrbtica," uvádza web olympic.sk.

Ešte pred pôsobením v Interi sa Mračna na gymnáziu venoval atletike a počas štúdia na Lekárskej fakulte UK v Bratislave sa stretol aj so svojou budúcou manželkou Máriou Mračnovou (za slobodná Faithová, pozn.).

Na olympiáde v Mexiku 1968 bola v skoku do výšky šiesta, o osem rokov neskôr v Montreale obsadila štvrtú priečku a v roku 2022 počas vyhlasovania ankety Športovec roka bola ocenená ako Športová legenda. 

"Mali sme veľmi osobný kontakt. Rešpektovali sme sa, no bol dlhodobo chorý, čo sme všetci vedeli. Mária Mračnová už prestala chodiť na naše podujatia a akcie, pretože ho nechcela opustiť a ich deti už boli preč," povedal čestný prezident SOŠV František Chmelár.

Rodák z Hlohovca (narodený 4. apríla 1942) Jozef Mračna bol držiteľ Bronzových kruhov Slovenského olympijského výboru a Strieborného odznaku Slovenského olympijského a športového výboru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Zomrel známy športový lekár. Bol obrovská kapacita, hovorí Barmoš