Športovou legendou sa stal Lohyňa, jeho bilancia vzbudzuje úctu a rešpekt

Jozef Lohyňa.
Jozef Lohyňa. (Autor: TASR)
TASR|5. feb 2024 o 21:57

Bývalý zápasník bol ocenený na galavečeri Športovec roka.

BRATISLAVA. Športovou legendou sa stal Jozef Lohyňa, najväčšia zápasnícka osobnosť v histórii Slovenska.

Má v zbierke trofejí nielen bronzovú olympijskú medailu zo Soulu 1988, ale ako jediný zo zápasníkov na Slovensku a v Česku aj titul majstra sveta vo voľnom štýle, ktorý si vybojoval v roku 1990 v Tokiu.

Lohyňu vyhlásili na galavečere Športovec roka v Bratislave za Športovú legendu. Rodák zo Zlatých Moraviec má z majstrovstiev sveta má celkovo tri medaily (1 – 1 – 1) a z európskych šampionátov päť kovov (0 – 1 – 4).

Štartoval na troch olympiádach a podobne ako krasokorčuliar Divín na nich vždy skončil v prvej päťke.

Ako jediný reprezentant úpolových športov spomedzi Slovákov sa tešil aj z titulu najúspešnejšieho športovca ČSSR (v roku 1990).

Je pochopiteľné, že na Slovensku ho zvolili za najúspešnejšieho zápasníka 20. storočia. Jozef Lohyňa vyrastal v Handlovej, ale na žinenkách začínal ako 11-ročný v Prievidzi, ktorá je známa silnou zápasníckou tradíciou.

Odmala zápasil spoločne s bratom Ľubomírom, ktorý pred pretekárskou napokon uprednostnil trénerskú dráhu - odborné vzdelanie na to získal až v Bulharsku.

Jozef zatiaľ vyrástol do svetovosti pod vedením trénera Mikuláša Timka. Jeho špecialitou sa stal obávaný chmat menom „krestačka“.

Lohyňova športová bilancia vzbudzuje úctu a rešpekt. Oboje si však vyslúžil aj za svoje celkové vystupovanie.

V roku 1991 dostal hlavnú Cenu fair-play Československého olympijského výboru.

O tom, aký pojem vtedy predstavoval, svedčí aj fakt, že poctu nastupovať na otváracom ceremoniáli olympijských hier so štátnou vlajkou v rukách dostal až dvakrát - v Barcelone 1992 pri poslednom štarte československej výpravy a v Atlante 1996 zase pri premiére samostatnej Slovenskej republiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Športovou legendou sa stal Lohyňa, jeho bilancia vzbudzuje úctu a rešpekt