Johaugová mala pozitívny test na zakázanú látku

Elitná bežkyňa Therese Johaugová.
Elitná bežkyňa Therese Johaugová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. okt 2016 o 11:59

Podľa národnej federácie sa látka vyskytuje v opaľovacom kréme.

OSLO. Nórska lyžiarska federácia vo štvrtok oznámila, že elitná bežkyňa Therese Johaugová mala pozitívny dopingový test na zakázaný steroid clostebol.

Informovala agentúra AP.

Podľa národnej federácie sa látka vyskytuje v opaľovacom kréme, ktorý dal Johaugovej tímový lekár Fredrik Bendiksen. Pozitívny test mala z augustovej vzorky.

Sedemnásobná svetová šampiónka získala na ZOH 2010 vo Vancouveri zlato v štafete na 4x5 kilometrov.

Šéf nórskeho úseku pre bežecké lyžovanie Torbjorn Skogstad zvolal okamžité stretnutie všetkých členov pre "vážnu situáciu, z ktorej je potrebné vyvodiť opatrenia".

Sedemnásobná svetová šampiónka získala na ZOH 2010 vo Vancouveri zlato v štafete na 4x5 kilometrov. O štyri roky neskôr v Soči pridala do zbierky strieborný a bronzový kov.

"Preberám zodpovednosť za to, že u Therese zistili zakázaný prostriedok klostebol, ktorý v sebe obsahuje balzam Trofodermin. Ten som jej podal," uvádza sa v stanovisku Fredrika Bendiksena.  

"Som zdrvená. Pripadá mi to nespravodlivé, toto som si nezaslúžila," skonštatovala Johaugová vo svojom stanovisku, ktoré vydala Nórska lyžiarska federácia. Neskôr na tlačovej konferencii pre nórske médiá vrátane portálu Nettavisen so slzami v očiach doplnila: "Mám za sebou najhorší týždeň svojho života. Ani neviem, čo mám na to všetko povedať. V celej tej záležitosti nesiem nulovú vinu. Dostala som krém proti slnku a ten som užila. Testovali ma doma v Osle 16. septembra, výsledok som sa dozvedela minulý týždeň a odvtedy sa môj život prevrátil naruby. Poviem všetko, čo viem, absolútne nemám problém vypovedať, lebo som nevinná. Budem bojovať za to, aby som to dokázala."

"Situácia je vážna," konštatoval šéf bežeckého úseku Torbjörn Skogstad. Federácia už zvolala mimoriadnu schôdzku, z ktorej by mali vzísť okamžité opatrenia. "Je to smutný deň pre nórske lyžovanie. Teraz sa musíme koncentrovať na to, aby sme Therese a Fredrikovi aspoň trochu zdvihli náladu," uviedol prezident Nórskej lyžiarskej federácie Erik Roste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Johaugová mala pozitívny test na zakázanú látku