Nový kouč DAC mal zvláštny zvyk, súperových trénerov už na kávu nepozýva

Joao Janeiro.
Joao Janeiro. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|12. nov 2021 o 14:53

Za nového trénera vraj klub zaplatil stotisíc eur.

DUNAJSKÁ STREDA. Jeho tím až do konca októbra viedol maďarskú ligu. Po prehre s Ferencvárosom síce Kisvárda klesla na tretie miesto tabuľky, no portugalský tréner Joao Janeiro sa aj tak mohol pochváliť s výbornou bilanciou v priemere 2,07 získaných bodov na zápas.

Čo dnes platí, zajtra nemusí

Jeho práca zaujala aj predstaviteľov Dunajskej Stredy, ktorá sa v utorok definitívne rozlúčila s Antalom Némethom.

Kisvárda následne vydala stanovisko, že o jeho trénera bol záujem, ale Janeiro ostáva v Maďarsku. O dvadsaťštyri hodín to už neplatilo.

40-ročný Joao Janeiro v stredu podpísal zmluvu s úradujúcim vicemajstrom Fortuna ligy do konca aktuálnej sezóny.

„Vo futbale to funguje tak, že čo je dnes pravda, zajtra už nemusí platiť. Je pre mňa veľká česť, že klub ako DAC za mňa bojoval a stál o to, aby som sem prišiel,“ uviedol na svojej úvodnej tlačovej konferencii nový kouč žlto-modrých.

Náročné rokovania

Janeiro mal v Kisvárde zmluvu do konca júna 2023. S DAC teraz uzavrel kontrakt do konca aktuálnej sezóny.

Attila Révész, športový riaditeľ Kisvárdy, pritom iba o deň skôr sa pre Index bez uvedenia konkrétneho záujemcu vyjadril, že „predstavy dvoch klubov o finančných záležitostiach boli rozdielne, teda nechceli za Janeira zaplatiť toľko, ako by sme potrebovali“.

Napokon však kluby predsa našli spoločnú reč. Jan Van Daele, športový riaditeľ Dunajskej Stredy o konkrétnych sumách nehovoril, priblížil však detaily angažovania trénera.

„Získať nového kouča uprostred sezóny je jedným z najťažších úloh vo futbalovom manažmente. Boli to náročné rokovania, lebo Joao viedol mužstvo, ktoré bolo na čele maďarskej ligy a čakal ho šláger proti Ferencvárosu.

Museli sme rešpektovať aj jeho zamestnávateľa. Som rád, že sme sa dokázali dohodnúť, a môžeme sa pozrieť do očí ľuďom v Kisvárde,“ uviedol Jan Van Daele.

Podľa informácií Nemzeti Sportu DAC zaplatil za nového trénera stotisíc eur.

Radosť z hry a dobré výsledky

Joao Janeiro potvrdil, že možnosť pracovať v Dunajskej Strede si nesmierne váži.

„Tréner si vždy vytvorí nejaký emocionálny vzťah s hráčmi či s funkcionármi klubu, a preto nie je jednoduché meniť pôsobisko. Ale keď zaklope klub ako DAC, netreba rozmýšľať,“ zdôraznil.

Dodal, že ako kouč mal prehľad o súťažiach v okolitých krajinách, navyše DAC patrí v Maďarsku medzi ostro sledované kluby.

Dunajská Streda začala sezónu s veľkými ambíciami, no momentálne je iba na piatej priečke tabuľky a zo Slovnaft Cupu vypadla už v treťom kole.

Úlohou nového kormidelníka bude predovšetkým konsolidácia mužstva.

„Chceme zlepšiť postavenie v tabuľke, priniesť viac radosti fanúšikom. Aj ja, ako každý tréner, chcem kombinovať radosť z hry a dobré výsledky,“ vyhlásil Joao Janeiro.

„Nechcem hovoriť o konkrétnych cieľoch. Chceme vyhrať každý zápas. No máme 14-bodové manko na Slovan, vypadli sme z pohára, musíme tie veci brať reálne,“ dodal Jan Van Daele.

Agresívny a intenzívny

Joao Janeiro je celkovo 28. ligovým trénerom dunajskostredského klubu a 10. v ére majiteľa Oszkára Világiho.

Tesne pred vypuknutím pandémie v klube už pôsobil jeden portugalský kouč: Hélder Cristovao, ktorý však bol absolútnym omylom a žlto-modrých viedol iba v piatich súťažných zápasoch.

„Hral som proti nemu, ale osobne sa nepoznáme,“ poznamenal na adresu svojho krajana Joao Janeiro.

Vedenie klubu od neho očakáva zatraktívnenie hry.

„Za predchádzajúceho trénera sme hrali príliš statický a čitateľný futbal. Joao preferuje agresívny, intenzívny štýl, s represingom po strate lopty, ale o dve-tri sekundy sú všetci už naspäť v pozíciách,“ charakterizoval rukopis nového kormidelníka Jan Van Daele.

Joao Janeiro.
Joao Janeiro. (Autor: TASR)

Kolegov na kávu už nevolá

Životopis Joaa Janeira skrýva mnoho zaujímavostí. V Portugalsku pracoval ako skaut či analytik, bol asistentom Marcela Bielsu v Bilbau, v Chelsei zase pomáhal asistentovi trénera Steveovi Clarkeovi.

Má za sebou pôsobenie v Rusku či v Spojených štátoch, v roku 2018 však prijal ponuku vtedy treťoligového Szegedu.

Hoci predtým pracoval vždy iba v dvoch najvyšších súťažiach, Szeged s cirkevným pozadím ho zaujal tým, že pomáha aj ľuďom v núdzi, podporuje školy či sirotince. So Szegedom napokon postúpil do druhej maďarskej ligy.

V rozhovore pre csakfoci.hu hovoril aj o tom, že pred zápasmi mal zvláštny rituál.

„Podľa mňa patrí ku trénerskej kultúre, že pred stretnutím pozvem kouča súpera na kávu.

Počas zápasu sme rivali, ale pred ním i po ňom kolegovia. Ale napokon som od tohto zvyku upustil, lebo nikto neprijal moje pozvanie,“ prezradil.

Je to ako v manželstve

Janeiro si myslí, že DAC má dostatočnú kvalitu na to, aby v tabuľke bol vyššie.

„Momentálne jedenásť hráčov je na reprezentačných zrazoch. Aj to je dôkaz kvality,“ uviedol tréner.

Situácia v kabíne však nie je ideálna. V meste kolujú klebety o skupinkách a konfliktoch.

„Hráčom poviem, že prišiel som pomôcť, ale potrebujem, aby aj oni pomohli mne.

Je to ako v manželstve. Iba spolu môžeme dosiahnuť úspech, a za tým sa skrýva veľmi veľa vecí,“ uzavrel Joao Janeiro. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nový kouč DAC mal zvláštny zvyk, súperových trénerov už na kávu nepozýva