Mladá hviezda Žiliny odchádza do zahraničia, bude hrať len druhú ligu

Ján Bernát.
Ján Bernát. (Autor: TASR)
Sportnet|2. aug 2021 o 14:30

Ján Bernát bude hrať za belgický tím KVC Westerlo.

ŽILINA. Stredopoliar Ján Bernát zamieril do zahraničia na hosťovanie, odchovanec MŠK Žilina bude minimálne do konca sezóny pôsobiť v druholigovom tíme KVC Westerlo z Belgicka.

Ambiciózny klub má za cieľ postúpiť medzi belgickú elitu. V klauzule je aj opcia na Bernátov trvalý prestup.

Dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar je druhým žilinským futbalistom po útočníkovi Dawidovi Kurminowskom, ktorý odchádza z tímu v priebehu letného prestupového obdobia.

Westerlo chce stavať na Slovákovi

Rodák z Prešova prišiel do akadémie žilinského klubu pred piatimi rokmi, výraznejšie sa medzi seniormi presadil posledné dva ročníky. V sezóne 2019/2020 zaznamenal deväť gólov a patril medzi najlepších strelcov ligy, v uplynulej odohral všetkých 32 zápasov s bilanciou 6 gólov a 6 asistencií.

V posledných týždňoch dal o sebe opäť vedieť v druhom kvalifikačnom kole Konferenčnej ligy proti Apollonu Limassol, kde výrazne pomohol Žilinčanom k postupu, keď strelil tri z piatich gólov slovenského tímu.

Pri výhre na cyperskej pôde rozhodol dvomi gólmi o výhre Žiliny 3:1, skóroval aj pri domácej remíze 2:2. V 3. kole bude slovenský tím čeliť kazašskému FC Tobol Kostanaj.

"Ponuku od Westerlo sme registrovali už dávnejšie. Do belgického tímu, ktorý pravidelne hrával najvyššiu súťaž, vstúpil nový turecký investor, známy z Fenerbahce Istanbul. Teraz majú jasný plán vrátiť sa do najvyššej ligy a práve Jano má byť jeden z nosných hráčov," priblížil rokovania športový manažér Žiliny Karol Belaník.

Odchod do druhej belgickej ligy nebol pôvodne zaujímavý ani pre samotného futbalistu, rozhodnutie však časom zmenil.

"V určitej fáze s touto ponukou nebol stotožnený ani klub a ani samotný hráč. Následne po rozhovoroch s trénerom a manažmentom, ktorý mu detailnejšie opísali projekt, nám Jano po zápase v Dila Gori povedal, že by to teda vyskúšal," dodal Belaník.

Bernát v tejto sezóne Fortuna ligy neodohral ani minútu, v Konferenčnej lige bol oporou tímu. V 3. kole proti FC Tobol s ním už tréner Pavol Staňo nemôže počítať.

"Veľmi intenzívne sme rokovali s klubom a chceli, aby Jano ostal ešte minimálne na dvojzápas s Tobolom. Samotný hráč sa ale začiatkom minulého týždňa rozhodol, že po Limassole chce ísť do Belgicka vzhľadom na to, že 15. augusta tam začína súťaž a za dva týždne sa chce aklimatizovať, oboznámiť so všetkými novými vecami, ktoré ho v klube čakajú.

Požiadal nás, aby sme mu vyhoveli. My sme to rešpektovali, pretože mať v tíme hráča, ktorý nie je myšlienkami stopercentne koncentrovaný a skôr je už niekde inde, nie je dobré. Chápeme ale jeho rozhodnutie a želáme mu v Belgicku pevné zdravie, veľa úspechov a nech naplní svoje očakávania i očakávania klubu," cituje Belaníka web klubu.

Bernátovi sa odchádza ťažko

"Rokovania sa už ťahali 3-4 týždne, dlhšie sa o mňa zaujímali. Je to tím, ktorý síce hrá druhú belgickú ligu, ale zázemím, infraštruktúrou, hráčmi, projektom a ambíciami patrí jednoznačne do tej prvej," vraví Ján Bernát, ktorý sa má v Belgicku hlásiť v nedeľu.

"Je to tradičný klub, ktorý má jasný cieľ postúpiť. Aj to ma oslovilo, pretože je to kvalitná liga, no nie je to až taký skok. Verím, že budem hrávať a zvyknem si na zahraničie, chcem skúsiť niečo nové," priznal samotný hráč.

Slovenský reprezentant do 21 rokov odohral za Žilinu 73 majstrovských zápasov. Počas štyroch rokov v A-tíme zaznamenal 21 gólov a 13 asistencií.

"Ťažko sa mi odchádza, hlavne od terajšej partie, kde sme vytvorili skutočnú rodinu. Budem sa opakovať po Kurminovi, ale takúto partiu už vo futbale asi nezažijem. To ma na tom najviac bolí. Cítil som však, že nastal čas na zmenu a chcem to skúsiť v zahraničí. Verím, že sa chalanom bude dariť aj naďalej, super sme to rozbehli v predkolách, budem ich sledovať a fandiť," dodal Bernát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Mladá hviezda Žiliny odchádza do zahraničia, bude hrať len druhú ligu