Sagan sa vrátil k horskej cyklistike, na MS mu nestačil ani skvelý štart

Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike na MS 2023.
Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike na MS 2023. (Autor: Felipe Cano pre Slovenský zväz cyklistiky)
Miroslav Kováčik|10. aug 2023 o 19:15 (aktualizované 10. aug 2023 o 21:40)

Majstrom sveta sa stal Samuel Gaze.

MS v horskej cyklistike 2023

Cross-country short track - preteky elite mužov:

1.

Samuel Gaze

Nový Zéland

20:27 min

2.

Victor Koretzky

Francúzsko

+ 0 s

3.

Thomas Pidcock

Veľká Británia

+ 2 s

4.

Alan Hatherly

JAR

+ 4 s

5.

Sebastian Fini Carstensen

Dánsko

+ 5 s

6.

Martins Blums

Lotyšsko

+ 8 s

37.

Peter Sagan

Slovensko

+ 1:09 min

46.

Matej Ulík

Slovensko

- 3 kolá

GLASGOW. Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou prvý štart v horskej cyklistike na svetovom šampionáte v škótskom Glasgowe.

V disciplíne short track, ktorá pozostávala z jedenástich 900-metrových okruhov s prevýšením 33 metrov, finišoval žilinský rodák na 37. mieste.

Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike nemal výhodnú pozíciu. Štartovať musel z posledného radu, keďže nemal žiadne body v rebríčku UCI, no už v prvom okruhu sa dostal z 55. na 32. miesto.

Podobne bol na tom aj domáci Brit Thomas Pidcock, no kým on sa dokázal naďalej posúvať vpred, Sagan nie. Najvyššie bol 29. po druhom kole.

Po piatom okruhu bol až na 41. mieste, no následne zabral. Bol rýchlejší než vedúca skupina, znižoval manko a získaval jednu pozíciu za druhou.

Kritické však pre Sagana bolo deviate z jedenástich kôl. Na hlavných favoritov stratil štvrťminútu a z 31. pozície spadol o osem miest dozadu. V ďalších dvoch kolách si ešte máličko polepšil a do cieľa prišiel ako 37. v poradí.

Grimasa Petra Sagana počas short tracku v horskej cyklistike na MS 2023.
Grimasa Petra Sagana počas short tracku v horskej cyklistike na MS 2023. (Autor: Felipe Cano pre Slovenský zväz cyklistiky)

"Odštartovalo sa strašne na plný plyn. Prvé tri kolá to bolo hrozne ťažké a vravel som si, že len vydržať. No musel som si jedno kolo trošku oraziť, a tak som sa trochu prepadol nižšie.

Potom som sa zasa začal dostávať do tempa a bolo to už lepšie a lepšie. Je jasné, že po tých rokoch v cestnej cyklistike si musím upraviť tréningy na úplne inú intenzitu," vravel pre Slovenský zväz cyklistiky.

Jeho krajan Matej Ulík skončil na krátkej trati na konečnej 46. priečke, keď ho z trate odvolali tri kolá pred koncom.

V súboji o zlatú medailu si na začiatku záverečného kola vytvoril malý náskok Samuel Gaze a napokon si ho aj udržal. Záver trochu zbytočne vypustil, no druhý Victor Koretzky sa cez neho už nedostal.

Tretie miesto si vybojoval Pidcock, ktorý v záverečnej zákrute lepšie ustál súboj s Lucom Schwarzbauerom, ktorý skončil na zemi a obsadil 9. miesto.

Sagan sa mal pôvodne predstaviť na MS až cez víkend, no dostal výnimku a možnosť súťažiť už aj vo štvrtok. Klasické preteky, na ktorých zabojuje Sagan o miestenku na OH 2024 v Paríži, sú na programe v sobotu.

V pretekoch žien obhájila titul Francúzka Ferrandová-Prévotová. Na pódiu ju doplnili Puck Pieterseová z Holandska a Britka Evie Richardsová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan sa vrátil k horskej cyklistike, na MS mu nestačil ani skvelý štart