Poláčková zvládla aj druhú časť úspešne. Je späť v základnom tábore

Lenka Poláčková je herečka, influencerka a trailová bežkyňa.
Lenka Poláčková je herečka, influencerka a trailová bežkyňa. (Autor: Instagram L. Poláčkovej)
Miloslav Šebela|24. máj 2024 o 14:04

Z trojice Slovákov tento rok neuspel v Himalájach len Peter Hámor.

BRATISLAVA. Slovenská ultrabežkyňa Lenka Poláčková aj s manželom Janom a celým tímom vo štvrtok úspešne zostúpila do základného tábora pod Mt. Everest.

Vácvalová sa stala len druhou Slovenkou, ktorej sa podarilo zdolať Mt. Everest. Je však prvou Slovenskou a len desiatou ženou v histórii, ktorej sa to podarilo bez prídavného kyslíka.

Celkovo stálo na najvyššej hore sveta desať Slovákov (Miroslav Caban rodák z Brezna mal v čase výstupu aj české občianstvo - pozn.).

Bez použitia kyslíka sa podarilo Everest zvládnuť spolu s Poláčkovou šiestim - Zoltánovi Demjánovi, Jozefovi Psotkovi, Jozefovi Justovi, Vladimírovi Plulíkovi a Miroslavovi Cabanovi..

Po úspešnom dosiahnutí Everestu však Psotka (1984) a Just (1988) zahynuli.

Nežije už ani Plulík, ktorý v roku 2008 zrejme zahynul pri pokuse o zdolanie Broad Peaku (8047 m).

Spod Mt. Everestu sa po úspešnom výstupe už vrátila do Európy aj Lucia Janičová, ktorá ako prvá Slovenka vystúpila na Everest.

Tretím slovenským horolezcom v Himalájach bol Peter Hámor. Ten si zvolil za cieľ prvovýstup na Kangbačen (7902 m), ktorý sa nachádza v masíve Kančendžongy.

Pre nepriaznivé podmienky sa však Hámor aj so spolulezcami Nives Meroiovou a Romanom Benetom otočil vo výške 6100 metrov a pre nepriaznivú predpoveď počasia od ďalších pokusov o výstup upustili.

Hámor je držiteľom Koruny Himalájí aj Koruny Zeme a do Nepálu sa vracia už s cieľom pokúsiť sa o športovo hodnotné prvovýstupy. Vlani sa mu podarilo uskutočniť prvovýstup na Kabru South (7318 m).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Poláčková zvládla aj druhú časť úspešne. Je späť v základnom tábore